Cum sa...

#oras poluat #mediu de locuit sanatos #poluare #casa #locuinta

Cum iti asiguri un mediu de locuit sanatos chiar daca locuiesti intr-un oras poluat

Poluarea urbana este aproape imposibil de evitat in orasele mari, unde miile de autovehicule care circula zilnic emana cantitati uriase de dioxid de carbon. Pentru o persoana care locuieste intr-o astfel de zona aglomerata, poluarea este un factor care ii va provoca disconfort, iar in unele cazuri ii va afecta chiar sanatatea. 

In cazul in care si tu te confrunti cu o astfel de problema, iar mutatul in afara orasului nu este o optiune, ar trebui sa iei masuri rapide pentru ca locuinta ta sa fie ferita de substantele nocive si pentru a asigura un mediu de locuit sanatos atat pentru tine, cat si pentru cei dragi.

In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai eficiente metode prin care sa elimini poluarea din locuinta ta, astfel incat sa respiri un aer curat si sanatos.

Foloseste un purificator de aer

In mod normal, aerul dintr-un spatiu inchis poate contine praf, bacterii, acarieni, virusuri, dioxid de carbon sau diferite substante chimice, iar expunerea prelungita la acestea poate duce la dezvoltarea unor alergii, a astmului sau chiar a unor probleme serioase de sanatate. Desi nu exista o metoda 100% eficienta de a opri infestarea aerului cu aceste elemente, ai optiunea de a limita substantial efectul lor nociv cu ajutorul unui purificator de aer.

In functie de tipul de filtre cu care este dotat un astfel de dispozitiv, acesta poate fi mai mult sau mai putin eficient in a curata aerul dintr-o incapere si in a-ti transforma casa intr-un mediu sanatos si potrivit cresterii copiilor. Un purificator de aer reprezinta o solutie pe termen lung, care isi va face simtite efectele benefice inca de la punerea sa in functiune. Daca locuiesti intr-o zona afectata de santiere de constructii, noxe de masini sau alergeni, este necesar ca purificatorul sa aiba un filtru Hepa cu eficienta crescuta. Daca este afectat de mirosuri neplacute, un filtru de carbon activ poate fi necesar. Pentru a fi protejat in sezonul virusurilor, este recomandat sa alegi unul din modelele de purificatoare de aer cu lampa UV, mai precis lampa UV-C cu spectru germicid.

Inconjoara-te de plante

Plantele reprezinta o modalitate naturala si deosebit de eficienta de a combate poluarea din locuinta ta. Cele mai multe plante de apartament absorb dioxidul de carbon si il transforma in oxigen. Pentru a te bucura de toate beneficiile plantelor, este indicat ca in locuinta ta sa se regaseasca o planta pentru fiecare opt metri patrati.

Pentru ca nu toate plantele sunt eficiente in combaterea poluarii, ti le prezentam pe acelea care vor absorbi cu succes dioxidul de carbon din casa ta si care iti vor infrumuseta toate incaperile datorita aspectului lor placut. Printre acestea se numara: aloe vera, ficusul de cauciuc, feriga, curmalul pitic, iedera englezeasca, palmierul doamnei sau ficusul. Alege oricare dintre aceste plante si gaseste-le un loc potrivit in casa.

Aeriseste locuinta doar la anumite ore

Daca locuinta ta este situata in imediata vecinatate a unei strazi aglomerate, probabil ca te-ai obisnuit ca mirosul gazelor de esapament sa iti intre in casa de fiecare data cand deschizi geamul si sa te confrunti mereu cu dioxidul de carbon eliberat de autoturisme.

Desi este important sa-ti aerisesti zilnic locuinta, este bine sa programezi aceasta activitate pentru perioadele cand traficul nu este atat de intens, iar poluarea din atmosfera este mai redusa. Pentru a limita patrunderea substantelor nocive in locuinta ta, incearca sa aerisesti casa dimineata devreme sau seara cat mai tarziu, cand aerul exterior este mai curat.

Curata covoarele si suprafetele textile

Exista foarte multe bacterii, praf si alergeni care patrund in locuinta ta, iar apoi sunt impregnati in covoare, fete de masa, mochete, lenjerii de pat sau huse. Acestea se pot raspandi oricand in aerul din interiorul casei, iar daca sunt inhalate pot provoca diverse alergii, astm sau alte probleme de sanatate.

Pentru a nu risca acumularea acestor substante in suprafetele textile, este necesar sa le speli in mod regulat folosindu-te de solutii de curatare specifice, care sa le elimine complet.

Evita produsele chimice de curatare

Daca produsele de curatenie nu sunt atent alese, acestea pot face mai mult rau decat bine atunci cand incerci sa-ti igienizezi casa. Multe dintre ele contin substante chimice nocive pentru om, care pot cauza anumite iritatii sau pot agrava probleme de sanatate deja existente, precum sinuzita cronica sau astmul.

De aceea, este important sa eviti, pe cat posibil, folosirea unor astfel de solutii de curatat si sa optezi, in schimb, pentru cele bio, cu ingrediente naturale. Mai mult, poti oricand sa folosesti substante comune precum bicarbonatul de sodiu sau zeama de lamaie, care se vor dovedi extrem de eficiente pentru curatarea electrocasnicelor sau a mobilei de bucatarie.

Alege sa locuiesti intr-un mediu sanatos si ia-ti masurile pentru a combate poluarea din locuinta ta. Profita de toate sfaturile noastre si pune-le in practica pentru a putea respira un aer curat in casa ta.

Sursa Foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea