Cum sa...

#lemn #mobila #curatare #pete

Cum ingrijesti o suprafata de lemn

Mobila din lemn este potrivita pentru orice tip de locuinta. Lemnul se potriveste cu celelalte obiecte de decor, covoare sau decoratiuni, este usor de intretinut si confera eleganta interiorului casei tale. Chiar daca suprafetele din lemn sunt usor de intretinut, ele sunt tot la fel de usor de distrus. Zgarieturile, petele de apa sau grasime sunt doar cativa din dusmanii mobilierului din lemn.


Mobilierul din lemn trebuie sters de praf in mod frecvent, pentru a preveni incorporarea particulelor de praf in mobila. Este indicat sa folosesti o carpa usor umezita pentru a sterge praful. Solutiile de curatare pentru mobilierul din lemn nu ar trebui sa lipseasca din gospodaria ta. Ceara sau spray-urile pentru suprafetele din lemn vor reda frumusetea si stralucirea mobilierului tau. Atunci cand stergi praful de pe mobilier, foloseste si o ceara pentru lemn de tip pasta sau o solutie pe baza de ulei.

Este recomandat sa folosesti produse pe baza de ingrediente naturale. Nu folosi niciodata produse pe baza de alcool. Acestea sunt periculoase pentru lemn, deoarece in timp se va usca. Nici produsele pe baza de silicon nu sunt indicate, deoarece iti pot distruge mobilierul. Atunci cand folosesti produse profesioniste de curatare, nu le aplica niciodata direct pe mobilier, ci pe o carpa curata si uscata cu care strergi apoi suprafata de lemn.

De asemenea, este indicat sa tii in casa si un umidificator, pentru a preveni uscarea excesiva a mobilierului tau.

Este recomandat sa pozitionezi mobilierul din lemn cat mai departe de sursele de caldura precum sobe, calorifere sau aeroterme. Caldura excesiva poate duce la fisurarea lemnului. Mobila nu trebuie asezata nici sub bataia directa a soarelui pentru ca se va decolora.

Atunci cand folosesti pentru prima oara anumite solutii de curatare si intretinere a lemnului, este bine sa le testezi inainte intr-un loc mai putin vizibil, pentru a preveni posibilele accidente. Evita sa uzi sau sa patezi cu grasime mobilierul din lemn din locuinta. Daca actionezi insa imediat, sunt sanse ca mobila ta sa scape nevatamata.
Iata mai jos cateva sfaturi pentru a mentine longevitatea mobilierului din lemn:

1 Pentru a proteja mobilierul din lemn, este indicat ca atat vara cati si iarna sa folosesti un umidifcator sau aer conditionat pentru a pastra umiditatea necesara incaperii si pentru a preveni uscarea lemnului.

2 Incearca sa pozitionezi mobilierul in locuri umbroase, care nu se afla in bataia directa a soarelui. Soarele puternic va usca mobilierul si in unle cazuri acesta poate deveni inflamabil.

3
Foloseste produse de curatare si ingrijire adecvate tipului de lemn din care este realizat mobilierul si pastreaza brosura oferita de producator.

4 Daca nu iti permiti solutii de curatare costisitoare, poti prepara chiar acasa o solutie din sapun non alcalin si apa. Spala mobilierul din casa doar cu spuma rezultata din acest amestec. Dupa ce speli, sterge imediat mobilierul cu o carpa curata si uscata.

5 Este indicat sa folosesi si o ceara speciala pentru mobila, cel putin o data pe an.

6 Atunci cand servesti mancare sau bautura, foloseste un suport de protectie pentru a evita petele de apa sau de grasime.

7 Daca totusi pe suprafata de lemn a fost varsata apa sau grasime, sterge imediat. Este insa indicat sa tii cat mai departe de suprafetele din lemn lichidele, alcoolul, oja de unghii sau acetona. Acestea sunt substante periculoase pentru mobilier si il pot distruge pentru totdeauna.

8 Cand sergi praful, nu omite niciun loc, chiar daca pe suprafata respectiva se afla si alte obiecte precum lampi, carti sau alte elemente de decor.

9 Atunci cand muti mobilierul din lemn, este indicat sa iti ridici, nu sa il tarasti. Risti astfel sa il disloci si sa ii periclitezi integritatea.

10 Cand deschizi si inchizi rafturile si usile mobilierului, fa acest lucru cat mai delicat. Nu este nevoie sa trantesti sau sa bruschezi mobilierul.

Ingrijirea mobilierului din lemn nu este dificila. In cele mai multe cazuri, lemnul poate fi intretinut chiar cu produse pe care le gasesti la tine acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa stergi praful si sa eviti contactul cu anumite substante periculoase. Cu un minim de ingrijire si atentie, mobilierul tau din lemn isi va emntine frumusetea si stralucirea.

Sursa foto : www.betterlivingthroughdesign.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea