Cum sa...

#cazuri periculoase #curatenie # clor

Cu ce nu trebuie sa combini clorul cand faci curatenie. 5 cazuri periculoase

Cand vine vorba de curatenia in casa, unul dintre produsele pe care le folosesc toti romanii este inalbitorul cu clor. Daca nu este folosit insa cu responsabilitate si prudenta, clorul poate fi foarte periculos pentru sanatate.

 

Clorul ne ajuta sa dezinfectam suprafetele, sa albim hainele, sa eliminam mucegaiul, ciupercile si umiditatea, precum si sa curatam in profunzime. Daca il amestecam cu alte produse uzuale pentru a curata casa, putem face reactii chimice care ne pun in pericol sanatatea si putem ajunge la urgente daca inhalam aceste gaze toxice.

Exista cateva combinatii clasice pe care le folosim la curatenie, cum ar fi otetul cu lamaie sau peroxidul de hidrogen cu bicarbonat de sodiu, dar in cazul inalbitorului, majoritatea acestora sunt interzise, deoarece sunt foarte nocive.

Clorul in stare naturala este un gaz, dar pentru a-l transforma in lichid si a-l vinde, acesta trece printr-un proces de comprimare in care se foloseste o solutie alcalina cu hidroxid de sodiu sau soda, formand hipoclorit de sodiu, care are o concentratie de 5% pentru uz casnic, insa, atunci cand este amestecat cu alte produse, poate neutraliza soda sau o poate transforma intr-un alt compus periculos.

5 Obiceiuri cand faci curatenie cu inalbitor care sunt periculoase

Clorul si alcoolul

Aceasta combinatie produce cloroform, o substanta care poate provoca ameteli, greata si chiar afectarea sistemului nervos. De asemenea, poate provoca stop respirator, deoarece opreste diafragma, un muschi care face parte din procesul de respiratie. In plus, cloroformul este toxic pentru ficat si poate provoca chiar cancer la ficat.

Clorul si apa calda

Aceasta combinatie se poate transforma in clor gazos care afecteaza sistemul respirator, provocand tuse, dureri in piept si retentie de apa in plamani.

Clor si peroxid de hidrogen

Aceste doua substante chimice pot genera clorati si gaz de clor care afecteaza membranele mucoase, cum ar fi plamanii, ochii si gatul.

Clorul si otetul

Acest amestec neutralizeaza soda cu care este prelucrat clorul, formand gazul clor si acidul peracetic care deterioreaza membranele mucoase.

Clor si amoniac

"Provoaca leziuni pulmonare si hepatice, in cazuri usoare provoaca dureri de cap si dificultati de respiratie", deoarece acest amestec creeaza cloramina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea