Cum sa...

#utilizare cartofi #pete fata #rugina #curatenie #cartofi #frumusete #arsuri

8 utilizari mai putin stiute ale cartofului. Elimina rugina si petele de pe fata

Cartoful, alimentul atat de indragit de toata lumea, are utilizari mai putin stiute. Stiai ca acesta ajuta la tratarea arsurilor dar si la eliminare petelor de pe fata? Mai mult, este util si la eliminarea petelor de rugina sau la curatarea geamurilor. Iata opt intrebuintari mai putin stiute ale cartofului.

1. Elimina petele de rugina

Poti scapa rapid de petele de rugina cu ajutorul cartofului. Tot ce trebuie sa faci este sa tai un cartof in jumatate. Intr-un vas incapator adauga bicarbonat de sodiu, sare sau detergent de vase. Cuunda partea taiata a cartofului in solutia aleasa si freaca foarte bine suprafetele afectate de rugina. Cand cartoful nu-si mai face efectul, taie o felie subtire si repeta procesul. La final clateste totul foarte bine cu apa.

2. Trateaza arsurile

Arsurile solare pot fi tratate cu ajutorul cartofului. Poti folosi fie un cartof taiat in felii subtiri, fie un cartof ras sau blenduit(pentru a obtine o pasta cremoasa). Curata insa cartoful si spala-l foarte bine inainte de a-l taia.

Foloseste o bucata de tifon in care sa adaugi cartoful si aplica compresa pe portiunea afectata. Lasa-o sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi clateste-te cu apa calduta.

Pentru arsurile locale, provocate de fierul de calcat, sau de apa ori ulei incinse, foloseste suc proaspat stors de cartofi, sau o pasta, obtinuta la blender. Aplica comprese inmuiate in suc sau pasta de cartofi invelita in tifon direct pe rana, timp de 10 minute. Schimba compresele de indata de observi ca acestea prin o culoare maronie.

3. Indeparteaza petele de pe tesaturi

Petele de pe tesaturi, fie ca este vorba de piese de mobilier, covor, genti sau haine, pot fi indepartate cu usurinta daca apelezi la cartofi. Rade cativa cartofi si adauga-i intr-un bol cu 500 ml de apa. Amesteca totul foarte bine si lasa-i sa stea in apa timp de un minut - doua. Indeparteaza apoi cartofii si adauga inca 500 ml de apa. Lasa apa sa stea timp de 10-15 minute la temperatura camerei apoi, cu ajutorul unui burete curat, inmuiat in solutia obtinuta freaca foarte bine pata. La final clateste cu apa rece.

4. Curata incaltamintea din piele

In timp, incaltamintea de piele se zgarie si nu mai au aspectul de nou. Cartofii nu indeparteaza doar mizeria de pe acestia ci estompeaza zgarieturile si previn "imbatranirea" pantofilor. Tot ce trebuie sa faci este sa tai un cartof in jumatate si sa freci cu acesta incaltamintea. Las-o timp de cinci minute, astfel incat cartoful sa-si faca efectul. Vei observa ca incepe sa se albeasca. Nu-ti face griji. Este perfect normal. Dupa cinci minute lustruieste pantofii cu o carpa curata, din fibra naturala.

5. Scapa de petele de pe obiectele din argint

In timp, obiectele din argint se innegresc. Poti scapa foarte usor de negreala de pe acestea daca pastrezi apa in care fierbi cartofii. Adauga obiectele de argint in apa in care au fiert acestia si lasa-le sa stea timp de o ora. Scoate-le si curata-le usor cu un burete. Clateste-le apoi foarte bine. Vor redeveni lucioase si frumoase.

6. Scapa de migrene

Daca nu vrei sa mai iei pastile sau vrei ca durerea sa treaca mai repede, aplica felii de cartofi pe tample si pe frunte si bandajeaza-ti capul cu o fasie de tifon pentru ca feliile sa nu cada.

7. Obtine un ten luminos, fara pete si acnee

Daca vrei sa ai un ten curat si luminos, tot la cartofi trebuie sa apelezi. Acestia te ajuta sa scapi de cearcane, indeparteaza acneea, petele negre si previne aparitia ridurilor. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese cu cartofi in locurile afectate si sa le lasi sa actioneze timp de 10-15 minute. Clateste-te apoi cu apa calduta. In cazul cearcanelui si pungilor de sub ochi foloseste felii de cartofi.

8. Geamuri perfect curate

Renunta la chimicale! Poti obtine geamuri perfect curate cu un cartof. Taie cartoful in jumatate si freaca geamul cu acesta. Sterge apoi cu o carpa curata si uscata! Vei obtine geamuri perfect lucioase si stralucitoare.

Sursa foto: pexeles.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului