Cum sa...

#obiecte toxice casa #casa toxica #amenajare casa #decorare casa #casa

8 lucruri din casa care te imbolnavesc! Scapa de ele cat mai repede

Praful, substantele toxice si unele obiecte pe care le ai in casa, si pe care le folosesti in fiecare zi, pot ajunge sa iti afecteze sanatatea. Afla care sunt acestea si scapa de ele cat mai repede!

1. Praful toxic

Praful care se depune in zonele greu accesibile din casa, cum ar fi in spatele mobilei sau in anumite colturi la care e dificil sa ajungi, poate fi toxic. Cercetarile facute pe probe de praf au aratat ca praful din casa poate ajunge sa contina chiar si 45 de substante toxice. Una dintre cele mai periculoase chimicale intalnite in probele analizate este TDCIPP, o substanta nociva care se gaseste in mobila si alte obiecte din casa si care poate provoca cancer. Alte substante toxice gasite in praf au fost ftalatii, care se gasesc in jucarii si podele si fenolii, utilizati de obicei in substante de curatare. Aspira cat mai des in locuinta si sterge frecvent suprafetele din casa, pentru a impiedica depunerea prafului.

2. Odorizantele din casa

Dorinta de a avea mereu un aer proaspat in casa, ar putea sa te imbolnaveasca. Odorizantele de camera, lumanarile parfumate, spary-urile de camera, pot contine ftalati, o chimicala care afecteaza sistemul endocrin. Poti sa ai un aer curat si proaspat in locuinta, daca folosesti uleiuri esentiale naturale, flori sau aerisind zilnic camerele.

3. Plasticul din bucatarie

Multe recipiente de plastic, pe care le folosesti pentru a depozita mancarea sau pentru a transporta diferite bauturi calde, contin BPA, o substanta toxica extrem de periculoasa. Aceasta substanta poate interfera cu hormonii din organism si creste riscul aparitiei unor forme de cancer si diabet. Evita pe cat poti plasticul si inlocuieste-l cu recipiente de sticla sau inox.

4. Lipsa plantelor de interior

Plantele de interior infrumuseteaza decorul camerei, dar in acelasi timp reduc poluarea in interior. Exista multe plante verzi de interior care absorb sau elimina anumite substante nocive, asa cum este monoxidul de carbon din aer.

5. Perdelele de dus din plastic

Perdelele de plastic de la dus pot fi cauza eliberarii unor compusi organici volatili. In concentratii foarte mari, acestia irita tractul respirator, dar afecteaza si ficatul, rinichii si sistemul nervos central. Pe perdelele de plastic de la dus se poate depune si mucegai, care este de asemenea nociv pentru sanatate.

6. Umidificatoarele necuratate

Umidificatoarele de camera trebuie curatate regulat. Mucegaiul care ajunge sa se depuna pe aparat atunci cand nu este curatat, poate provoca probleme respiratorii grave.

7. Buretii de vase murdari

Dupa fiecare utilizare a buretilor de vase, acestia trebuie foarte bine dezinfectati, fie cu solutii dezinfectate sau in masina de spalat vase ori in cuptorul cu microunde. Buretii de vase acumuleaza bacterii care ajung sa iti afecteze santatatea.

8. Lipsa protectiei pentru saltea

Protectia pentru saltea te ajuta sa tii acarienii la distanta, pentru ca ii impiedica sa intre in saltea si sa ramana acolo. Protectia de saltea, insa, se spala cu usurinta si astfel poti sa previi aparitia unor alergii sau a astmului, afectiuni ce sunt provocate de acarienii din praf.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea