Cum sa...

#calitate aer #aer casa # imbunatatire calitate aer

5 obiceiuri care pot afecta calitatea aerului din casa ta

Poluarea aerului nu este numai in exterior, putand fi prezenta si in interiorul caselor noastre din cauza unor obiceiuri care pot fi daunatoare. Pe langa aerul din exterior care intra in casa prin ferestrele deschise sau pe usa din fata si care poate fi plin de noxe, cel din interior, din cauza substantelor chimice din vopsea sau produsele de decor si de curatat poate fi si el toxic. Din fericire, exista cateva modalitati simple prin care putem preveni poluarea aerului din interior. Ar trebui inceput cu verificarea prezentei mucegaiului, a umiditatii si instalarea unui purificator de aer.

In plus, fii atent la cinci activitati cotidiene care pot afecta calitatea aerului din casa ta.

Gatitul

De fiecare data cand gatim sau prajim o bucata de paine, calitatea aerului din casa scade. Potrivit studiilor, chiar si lucrurile simple cum ar fi arderea accidentala a painii sau pregatirea unei mese festive ne-ar putea expune la mai multe particule toxice decat daca ar fi sa stam in mijlocul unei intersectii aglomerate.

Incearca sa pornesti hota ori de cate ori gatesti, sau, daca nu ai inca una, asigura ventilatia aerului deschizand o fereastra.

Aprinderea lumanarilor

Pentru cei care adora lumanarile aprinse si le folosesc deseori, avem o veste mai putin buna. Studiile au relevat faptul ca particulele de la lumanarile aprinse sunt la fel de daunatoare pentru ochi precum si fumul de la teava de esapament. Incearca sa limitezi expunerea prin a arde mai putine lumanri si pentru perioade scurte de timp. Daca vrei stralucirea confortabila a lumanarilor fara a polua aerul, poti trece la lumanarile fara flacara sau la sirurile de beculete puse intr-un borcan de sticla.

Uitam sa stergem praful

Praful este unul dintre cei mai obisnuiti alergeni interiori, asa ca, daca nu il strangem regulat pot aparea probleme. Se recomanda aspirarea regulata a covoarelor si stergerea prafului de pe mobile. Creeaza-ti o rutina saptamanala din aceasta actiune care nu trebuie sa dureze mult. Incepe prin a curata suprafetele de sus in jos si aspira abia la final covoarele.

Zugravitul si vopsitul peretilor si a tamplariei

Multe din vopselele si varurile utilizate pentru a zugravi peretii sau a vopsi lemnul contin compusi organici volatili care sunt eliberati in aerul dun casa. De-a lungul timpului substantele chimice se disipa, dar gazele se pot produce timp de cateva luni dupa vopsirea unei camere. Incearca sa cumperi vopsea sau var cu agenti toxici redusi. In prezent, cele mai importante marci de vopsea ofera cel putin o linie ecologica de produse.

Folosirea substantelor chimice pentru curatenie

Vopseaua nu este singura care elibereaza gaze toxice, acest lucru fiind facut si de multe din produsele de curatenie. Inalbitorul, clorul, spray-urile cu aerosoli, odorizantele si produsele de curate pentru tapiterie, toate pot contine substante daunatoare pentru aerul din casa.

Incearca sa treci la solutiile de curatare naturale, fara substante chimice. Poti lua in considerare inlocuirea pulverizatoarelor umplute cu substante chimice alternative naturale cum ar fi bicarbonatul de sodiu, otetul si sucul de lamaie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea