Cum sa...

# intretinere haine #spalare haine # ingrijire haine #haine

4 mituri despre ingrijirea hainelor. Doua sunt false! Nu trebuie sa le mai crezi!

Cum faci ca hainele tale sa arate ca noi dupa purtare indelungata? Ce-ti doresti: culorile sa ramana vii, tesaturile sa fie moi. Cum reusesti asta? Pai, ingrijindu-ti hainele cat mai bine. Usor de spus, mai ales cand esti bombardat/a cu atatea informatii, incat nu mai stii ce sa crezi si ce nu. Apropo, stiai ca mai mult de jumatate dintre romani (56%) declara ca isi cumpara haine, incaltaminte sau accesorii vestimentare de cel putin cateva ori pe luna? Cel putin inainte de pandemie... Informatia este conform unui studiu realizat de agentia de cercetare de piata Mkor Consulting.

Dar hai mai bine sa analizam cateva mituri despre ingrijirea hainelor si sa stabilim care sunt adevarate si care false.

Mitul 1 – Putem indeparta petele de pe haine cu ajutorul produselor cosmetice

Nenumarate articole ne spun ca exista solutii "minune" pentru indepartarea petelor dificile utilizand produsele pe care le avem la indemana. Foarte des ni se recomanda sa folosim fixativ sau solutie pentru demachiere pentru curatarea petelor dificile, precum cerneala sau grasime. Adevarul e ca acestea pot face mai mult rau decat bine. Produsele cosmetice contin deseori si alcool si este posibil sa lase pe haine o pata si mai mare si mai greu de curatat. Asadar, este recomandat sa folosim mai degraba produse special create pentru indepartarea petelor, decat sa improvizam.

Verdict: fals!

Mitul 2 – Ingrijirea hainelor se face doar conform indicatiilor de pe eticheta

Cati dintre noi citim detaliile de pe eticheta articolului de imbracaminte? Unele dintre ele nici nu stim ce inseamna, dar vestea buna e ca putem gasi pe internet semnificatia simbolurilor. De acolo vom afla daca se poate spala la masina automata, la ce temperatura, cum poate fi uscat sau calcat. Instructiunile date de producator sunt relevante pentru ca acestea respecta intocmai recomandarile de ingrijire pentru tesaturile din care este fabricat articolul de imbracaminte. Asadar, este esential sa verificam eticheta si sa procedam intocmai. Poate ca hainele nu patesc (aparent) nimic daca le spalam o data la o temperatura mai ridicata, dar daca vom continua sa nu respectam recomandarile, tesaturile se vor deteriora vizibil.

Verdict: adevarat!

Mitul 3 – Depozitarea hainelor pe umerase este cea mai buna

E placut sa ne organizam hainele pe umerase. Le poti vedea mai bine in dulap, nu se sifoneaza... insa, este bine si pentru haine? Aici e putin discutabil. In primul rand e vorba si despre tesatura din care este facut un articol de imbracaminte. Astfel, daca este din lana, recomandat ar fi sa il impaturim si sa stea pe raft, pentru ca umerasele il vor deforma. De asemenea, conteaza si materialul din care sunt facute umerasele. Evident ca cele mai indicate sunt cele din lemn sau plastic. Pentru umerasele din sarma spunem un NU raspicat, pentru ca acestea iti vor lasa urme inestetice pe haine, unele chiar iremediabile.

Verdict: partial adevarat!

Mitul 4 – Temperatura scazuta de spalare nu e eficienta

Am fost crescuti cu naratiunea ca indepartam petele si igienizam tesaturile doar cu apa fierbinte. Sigur ca eficienta apei la peste 60 grade Celsius este de necontestat. Dar cum sta situatia in cazul hainelor care se recomanda a fi spalate la temperaturi mai scazute? Oare chiar nu exista nicio solutie? In secolul 21 ar fi si culmea sa nu fie. Secretul pentru ca petele sa fie curatate, iar bacteriile sa fie distruse si la temperaturi mici este detergentul, desigur. ASEVI a lansat de curand singurul detergent igienizant care curata, lasa un miros placut, dar si igienizeaza. Pe langa puterea de curatare si formula hipoalergenica, testata dermatologic, surpriza extraordinara cu care vine acest produs consta in faptul ca este eficient si la temperaturi scazute, adica chiar si de 20 grade, dar si in cicluri scurte, care sa te ajute sa economisesti apa si energie.

Verdict: fals!

Ingrijirea hainelor nu trebuie sa fie complicata, sa iti ia mult timp si sa te streseze. Ideal este sa te informezi corect referitor la mituri si sa iei decizia potrivita. Acum ca ai aflat lucrurile de mai sus, poti sa te pregatesti zilnic pentru intrebarea: "Haina asta e noua?"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea