Cum sa...

#preturi #atractii turistice #vacanta #bani

20 de moduri de a cheltui mai putin in vacanta

Orice turist care isi planifica o vacanta se confrunta cu dilema urmatoare: trebuie sa economisesc cat pot de mult versus sunt in vacanta si imi fac toate poftele. Pentru a gasi un echilibru intre cele doua, este important sa dispui de cat mai multe variante de a economisi, pentru ca alegerea sa fie usoara si nu un sacrificiu. Iti prezentam 20 moduri prin care sa cheltuiesti mai putin in vacanta. Alege-le pe cele care ti se potrivesc si preia controlul asupra bugetului tau de concediu.

1 Fa o documentare serioasa
 

Pentru a prinde cele mai ieftine oferte de cazare sau transport si pentru a cunoaste cele mai bune locuri unde sa mananci cu bani putini trebuie sa fii informat. Nu poti gasi nicaieri absolut toate informatiile de care ai nevoie, astfel incat va fi nevoie de munca. O vacanta cu un buget mic inseamna sa sacrifici mult din timpul personal tocmai pentru a te pregati corespunzator.

Targurile de turism, newsletterele operatorilor de turism, ghidurile turistice, site-urile de booking online sunt doar cateva dintre instrumentele pe care le poti folosi pentru a afla cea mai relevanta informatie pentru tine.
 

2 Rezerva din timp
 

Rezervarea si plata din timp reprezinta un criteriu esential pentru orice turist care intentioneaza sa cheltuieasca cat mai putin in vacanta. Transportul si cazarea vor fi intotdeauna mai ieftine daca te ocupi de ele cu cateva luni inainte de data plecarii. Planifica cu 6 luni inainte si vei putea taia chiar si jumatate din costuri.
 

3 Gaseste cazare la prieteni
 

Daca ai prieteni care locuiesc in orasul pe care-l vizitezi si poti petrece chiar si o singura noapte la ei, profita de ocazie, acolo unde consideri. Vei economisi cativa zeci de euro.
 

4 Apeleaza la sistemul couchsurfing
 

Te-ai gandit vreodata la varianta unei cazari prin schimb de ospitalitate? Poti gasi online persoane de peste tot din lume, dispuse sa-ti ofere cazare gratuit, in cadrul unui sistem. Afla mai multe din articolul Cum sa mergi intr-o vacanta ieftina avand cazare gratis.
 

5 Alege o vacanta timeshare
 

Ce-ar fi daca ai sta o saptamana intr-o resedinta de lux, intr-o regiune exotica? Afla detalii din articolul Ce iti ofera o vacanta timeshare.
 

6 Calatoreste impreuna cu cineva
 

Calareste cu cineva pentru a imparti costurile cat se poate de mult. Este in avantajul amandurora sa impartiti suma in jumatate. Puteti face acest lucru in primul rand in ceea ce priveste cazarea, dar nu doar cazarea. Cumparati o pizza mare si si mancati amandoi. Profitati de ofertele “doua la pret de una”. In cazul in care calatoresti in grup, este si mai bine. Grupurile pot folosi o singura masina, iar costurile totale ale benzinei se impart la toti pasagerii. Cazarea in apartamente de 3 sau mai multe persoane este foarte ieftina pe fiecare persoana in parte. Obiectivele turistice au tarife reduse pentru grupuri.

Pentru vacantele cu familia, sunt multe lucruri pe care le poti face ca sa platesti mai putin. Afla-le din articolul Modalitati sa economisesti pentru vacanta in familie.
 

7 Calatoreste in cele mai ieftine tari
 

Unele dintre cele mai ieftine tari pentru o vacanta sunt cele din Europa de Est, exceptand Rusia sau Ucraina, unde preturile sunt ridicate. Afla detalii din articolul In ce tari gasesti cele mai ieftine camere de hotel, potrivit unui studiu realizat pentru 2011.
 

8 Calatoreste in capete de sezon
 

Poate ca nu-ti convine ideea de a-ti petrece vacanta in extrasezon , cand multe obiective turistice pot fi inchise, iar serviciile, facilitatile si ofertele sunt mai reduse in hoteluri, restaurante etc. Varianta cea mai buna, in acest caz, este sa calatoresti in capetele de sezon: fie la inceputul sezonului turistic din destinatia de vacanta aleasa, fie la sfarsit. Operatorii de turism, comerciantii si toti cei care traiesc de pe urma turistilor vor fi interesati sa le devii client si vei putea beneficia de preturi bune, deoarece nu exista inca prea multa cerere. Gasesti detalii in articolul Cum sa planifici o vacanta in capat de sezon.
 

9 Foloseste un abonament de cale ferata
 

Daca mergi in tari din Europa de Vest, poti calatori cu un abonament Eurail sau InterRail , la preturi mai mici, facand astfel economii. Exista si in Romania agentii de turism de la care poti achizitiona biletele de calatorie. In cazul in care gasesti trenuri de noapte cu preturi mai mici, poti profita de acest lucru. Descopera mai multe din articolul Cu trenul prin Europa.
 

10 Renunta la anumite servicii
 

Spalatoria si calcatoria nu sunt esentiale intr-o vacanta cu un buget mic. Poti avea propriul tau fier de calcat mic, special pentru calatorii sau pur si simplu te imbraci cu haine care nu se sifoneaza. Cu spalatul hainelor de mana rezolvi rapid si usor. Ar fi bine sa te interesezi si de taxele ascunse practicate de companiile aeriene sau de hoteluri pentru a nu plati servicii de care chiar nu ai nevoie.
 

11 Foloseste sms-uri sau o cartela
 

In cazul in care trebuie sa vorbesti cu cei de acasa, cumpara o cartela telefonica sau comunica prin sms-uri. Telefonul din camera de hotel ar trebui sa existe numai pe post de bibelou.
 

12 Mananca ieftin
 

Localurile cu autoservire, standurile stradale cu mancare sau supermarketurile sunt locuri in care gasesti mancare gustoasa si ieftina. Si, nu in ultimul rand, in astfel de locuri nu trebuie sa lasi bacsis. Afla mai multe detalii din articolul Cum sa mananci cu bani putini in vacanta.
 

13 Nu rata atractiile turistice gratuite
 

Pe langa parcuri, gradini sau biserici care este de asteptat sa aiba intrarea libera, exista si muzee si monumente care au perioade din luna in care ofera acces gratuit. Documenteaza-te si viziteaza-le pe cele care te intereseaza.
 

14 Foloseste pass-ul turistic si legitimatia
 

Pass-ul turistic al orasului ofera numeroase reduceri si gratuitati nu doar la obiectivele turistice, dar si in anumite restaurante, pentru transport si chiar pentru cazare. Daca ai o legitimatie (de profesionist, student, elev, pensionar etc) o poti folosi pentru a intra gratuit sau la un obiectiv sau pentru a obtine o reducere.
 

15 Mergi pe jos
 

Cauta sa mergi pe jos cat mai mult atunci cand vrei sa te familiarizezi cu un anumit loc. Desigur, ar trebui in primul rand sa ai putina conditie fizica pentru a rezista. Poti economisi daca vizitezi obiectivele turistice, magazinele, parcurile, terasele etc fara sa scoti bani din buzunar pentru transport.
 

16 Cauta oferte pentru localnici, nu pentru turisti
 

Vei plati mai putin in vacanta ori de cate ori vei gasi oferte care in mod normal se adreseaza localnicilor. Mananca in restaurantele unde se duc localnicii sa ia masa. Cumpara din magazinele obisnuite, aflate departe de obiectivele turistice. Apeleaza la servicii ca si cum ai fi de-al locului, ori de cate ori se iveste ocazia.
 

17 Turist inainte de alti turisti (I): dupa un eveniment important, negativ
 

Exista cazuri in care in anumite destinatii turismul cade vertiginos din cauza unor evenimente naturale, politice, sociale etc. Daca se confirma de catre oficialitati ca zona redevine sigura pentru turism si daca consideri oportun, ai posibilitatea de a o vizita. Preturile vor fi intotdeauna mult mai mici acolo unde turismul juca un rol important, pana cand regiunea redevine o destinatie aglomerata.
 

18 Gaseste-ti un sponsor
 

Gaseste-ti un sponsor pentru vacanta. Poate fi o vacanta pe care o primesti cadou de la o ruda sau o persoana draga. Spune-le la 5 prieteni de-ai tai ca de ziua ta sa-si uneasca fortele pentru o vacanta ieftina , de 200 euro. Inscrie-te la concursuri care au astfel de premii. Gaseste persoane sau firme interesate de ceva ce ai putea aduce tu, in mod legal, bineinteles, de la destinatie: diverse produse, fotografii, informatii etc. Aceste persoane sau firme ar putea sa-ti devina sponsori.

Profita de o bursa in strainatate, de o scoala de vara sau de un sistem de tip work&travel pentru a vedea un loc nou in timp ce te ocupi de alte lucruri.
 

19 Turist inainte de alti turisti (II): destinatii nedescoperite
 

Descopera unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, care nu au devenit inca destinatii turistice cu adevarat, dar care au acest potential, conform celor mai mari publicatii internationale de specialitate. Ai ocazia sa te bucuri de o cultura deosebita, de o frumusete naturala aparte si, in acelasi timp, de preturi mai mici decat in destinatiile faimoase. Descopera mai multe detalii din articolul Cele mai tari destinatii ascunse pentru 2011.

O alta posibilitate este sa vizitezi locuri la care multi nici nu se gandesc. De exemplu, in loc sa mergi intr-un oras scump precum Venetia poti vizita in Italia orase foarte frumoase, dar mult mai putin cunoscute, precum San Gimignano sau Modena.
 

20 Fii un turist oportunist
 

Pentru a fi un turist oportunist, trebuie sa te pricepi sa profiti de fiecare ocazie care apare. Iata cateva exemple de lucruri pe care le poti face:

  • profita de un pret injumatatit la o oferta last minute
     
  • danseaza pe strada, la un carnaval sau o parada, in loc sa mergi intr-o discoteca
     
  • fii flexibil in ceea ce priveste datele de plecare si sosire, pentru a gasi un bilet de avion cat mai ieftin.
     
  • accepta experienta de a dormi intr-un hostel, in locul unui hotel de 3 stele. O alta varianta este sa alegi casele de oaspeti, camerele bed&breakfast sau campingurile.
     
  • fii amabil si prietenos cu lumea. Nu se stie ce prietenii poti lega pe drum. Iar daca un nou prieten te invita la cina sa-i cunosti familia si sa mananci mancare traditionala, de ce nu ti-ai schimba programul pentru acea seara?

Afla alte detalii din articolul Cum sa pleci in vacanta cu un buget redus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului