Cum sa...

#igrasie #mucegai #umiditate #locuinta

Scapa de umiditatea excesiva si respira aer proaspat in locuinta ta modern izolata

Ventilatia mecanizata a locuintelor este un subiect putin cunoscut in zilele noastre, in Romania dar care incepe sa devina din ce in ce mai popular pe masura ce oamenii incep sa constientizeze beneficiile acestui sistem.

Sistemele de izolare termica, vata, polistiren, sistemele de tamplarie cu geam termopan sunt binecunoscute si in momentul actual este de neconceput o locuinta noua fara aceste dotari. Deasemenea, toti proprietarii de locuinte vechi le renoveaza sau au in plan renovarea si adoptarea noilor elemente ce au ca scop cresterea confortului si mai ales scaderea cheltuielilor cu incalzirea.

In ceea ce priveste aerisirea locuintei, oamenii au tendinta sa nu o faca, sau sa o faca intr-o masura redusa, pentru a nu risipi caldura, care evident costa.

Cunoastem toti fraza bunicilor nostri, cu care am copilarit: ”Inchide mama usa, ca iese caldura!” Sau ne amintim de Hagi Tudose din nuvela lui Delavrancea care voia sa taie coada pisicii pentru a nu mai tine usa deschisa atat de mult timp cand intra in casa.

Astazi nu trebuie sa ne mai ferim sa aerisim ci doar sa aerisim intr-un mod inteligent.

Trebuie sa avem in vedere cateva aspecte:

-Dioxidul de carbon: apare în urma arderii oxigenului. Arderea se realizeaza si prin respiratie sau prin diferite procese (gatit, incalzire etc). Acesta trebuie eliminat din încăpere si inlocuit cu aer proaspat, bogat in oxigen. Concentratia CO2-ului in aerul din atmosferă este de 400-450 ppm (parti per milion). Intr-o locuinta aerisita doar de doua ori pe zi poate ajunge la 2500,chiar si 5000 ppm.

Intr-un dormitor mediu de 14 metri patrati si maxim 3 m inaltime, in care avem 42 de metri cubi de aer, in care 2 oameni stau cel putin 8 ore, chiar daca sunt in repaus si degaja mai putin dioxide de carbon prin respiratie, fara a ventila camera, am consuma oxigenul aferent functionarii normale in 2 ore si, de fapt, dimineata ne trezim sufocati in propria noastra respiratie, in dioxidul de carbon emanat de noi.

-Vaporii de apa: acestia apar în urma respiratiei si a activitatilor casnice ca: efectuarea dusurilor/bailor, gatitului, spalatului, calcatului rufelor, etc. Vaporii de apa migreaza dinspre interior spre exterior si invers, in functie de diferenta de presiune si condenseaza pe suprafetele mai reci. Vara, umiditatea interioara este mai mică decat cea exterioara, astfel ca vaporii de aer migreaza dinspre exterior spre interior.

Iarna, umiditatea interioara este mai mare decat cea exterioara, iar vaporii de apa migreaza prin pereti si condenseaza, favorizand aparitia mucegaiului.

Intr-o locuinta obisnuita, cu 4 persoane in familie, se genereaza aproximativ 8 litri de apa la 24 de ore, sub forma de vapori, doar prin respiratie, transpiratie si activitati casnice! Toata aceasta umiditate trebuie in mod constant si controlat eliminata in exterior, pentru a se evita condensul si problemele ulterioare condensului ( mucegai, igrasie).

Pentru a rezolva aceste probleme este nevoie de ventilatie si de aerisirea corecta a locuintei.

Aceasta se poate realiza in mod natural, prin deschiderea ferestrelor si usilor, sau printr-un sistem automatizat, cu ajutorul ventilatoarelor/centralelor de ventilatie.

Pentru a avea insa un consum redus de energie si a minimiza pierderile de caldura, sistemul ales de ventilatie trebuie sa fie unul cu recuperare de caldura.

Aerisirea inteligenta inseamna sa eliminam constant aerul plin de vapori si bogat in dioxid de carbon din locuinta si sa introducem permanent aer proaspat din exterior dar incalzit cu energia celui evacuat.

Astfel vom avea un nivel de confort considerabil sporit in locuinta, ne vom odihni mai bine, vom raci mult mai rar si vom scadea incidenta aparitiei alergiilor.

Simultan vom reduce costurile pentru incalzire.

Poate parea paradoxal, dar printr-o aerisire permanenta, cu un flux constant, (reglat corespunzator suprafetelor/volumelor locuintei si numarului de persoane din interior), se obtin reduceri de pana la 25% la cheltuielile pentru incalzire, comparativ cu situatia aerisirii clasice, (care ar implica deschidera ferestrelor de cateva ori pe zi pentru scurte perioade de timp).

In ultimii ani, au patruns si pe piata sisteme descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura, care se monteaza cu usurinta in case si apartamente aflate in stadiu de proiect sau deja construite. Recupereaza pana la 90% din energia termica ce altfel s-ar pierde prin deschiderea ferestrelor si au preturi care variaza intre 1000 si 4000 de lei pe unitate.

Cu un deranj minim, in maximum o zi, casa ta va putea incepe sa respire!

Cere unui specialist in ventilatie o propunere personalizata locuintei tale si descopera beneficiile imediate ale prezentei aerului proaspat in casa ta.
NovingAIR, specialisti in ventilatia cu recuperare de caldura.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea