Cum sa...

#curatenie #praf #sfaturi practice #sfaturi curatenie #scapa de praf

Scapa de praf rapid si eficient! Iata ce ai de facut

Desi mai toate gospodinele folosesc aproape zilnic aspiratorul sau mopul, prea putine se pot lauda ca au scapat de cel mai dur inamic al curateniei: praful. Cu un continut ridicat de plumb, celule moarte ale pielii si alte reziduuri organice, praful se dovedeste un puternic factor alergen, in special in cazul copiilor. Vrei sa scapi de el rapid si eficient? Iata ce ai de facut!

Primul pas: stergi praful sau aspiri?

Cea mai comuna intrebare este cea legata de primul pas in curatenie: stergerea prafului se face inainte sau dupa ce folosesti aspiratorul? Ambele variante pot da rezultate multumitoare, dar se presupune ca folosirea aspiratorului dupa ce ai sters pana si ultimul fir de praf de pe mobila din casa poate starni o adevarata tornada de microparticule pe podea. Pana si aspiratorul are un rol important in operatiune, cel mai indicat fiind un aparat cu un filtru de inalta eficienta.

Renunta la mochete si covoare mari

Imbacsite de praf, mochetele din zonele cu trafic intens ale casei ar trebui sa fie privite ca un complice tacit al prafului ce invadeaza orice casa. Acelasi rol il au si covoarele de mari dimensiuni, asternute pe podelele din living sau dormitoare. Ideal ar fi ca in locul acestora sa ramana doar parchetul laminat.

Prezente pe podea, pe mobila sau in ferestre, textilele nu doar capteaza praful din camera, ci il si creeaza odata cu trecerea timpului. Pielea, lemnul si plasticul pot crea o bariera eficienta in fata prafului si sunt mult mai usor de curatat.

Folosesti un mop uscat sau un mop umed?

Cea mai eficienta varianta pare sa fie cea a mopului umed, chiar daca umezeala afecteaza anumite suprafete precum lemnul. Oricum, oferta de mopuri din microfibre este destul de variata si iti permite sa alegi diverse produse adaptabile oricarei suprafete din casa. De asemenea, renunta sa te invarti prin camera cu vechile carpe de sters praful. Foloseste lavete cu efect electrostatic pentru a intinde o veritabila capcana in calea prafului.

Atentie la aerul conditionat

Chiar daca asigura un confort sporit, mai ales in sezonul estival, aparatul de aer conditionat din locuinta iti poate deveni cel mai mare dusman. Prin urmare, nu uita sa ii inlocuiesti lunar filtrul si nu incerca sa transformi camera intr-un iglu. Temperaturile scazute reduc capacitatea de aparare a organismului uman, crescand astfel riscul de aparitie a alergiilor si a virozelor respiratorii.

Sursa foto: cleanerseastlondon.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea