Cum sa...

#aragaz #pericol #scurgeri de gaze

Pericolul silentios din locuinta ta: scurgerile de gaze

Scurgerile de gaze pot avea consecinte grave daca nu sunt detectate la timp. Doar pentru ca nu le vezi sau nu le simti, nu inseamna ca nu se afla deja in locuinta ta, de aceea este bine sa te protejezi atat pe tine, cat si pe familia ta.

Afla la ce te expui din cauza celor trei tipuri de gaze din gospodarie, radon, monoxid de carbon si gaz natural, si protejeaza-ti casa cu ajutorul catorva sfaturi practice.


Radon

Acest gaz incolor, inodor si insipid provoaca mai mult de 20.000 de decese anual in Statele Unite. In Romania, concentratii mari de radon au fost gasite in locuintele din localitatea Baita, judetul Bihor. Asta pentru ca aici s-a exploatat masiv uraniu, iar radonul se degaja din acest metal.

Expunerea pe termen lung la concentratii de radon duce la cancer si boli de plamani, iar sezonul rece este perioada cea mai periculoasa pentru ca radonul sa intre in locuinta ta, intrucat aerul cald din interior se ridica atunci cand afara sunt temperaturi mici. Poti sa afli daca acest gaz toxic exista in casa cu ajutorul unor aparate speciale sau poti chema un specialist care va efectua masuratori.


Monoxid de carbon

La fel ca radonul, monoxidul de carbon nu are culoare, gust sau miros, de aceea este numit si "ucigasul silentios". Este un gaz otravitor, care face in fiecare an foarte multe victime.

Monoxidul de carbon provine din arderea unor gaze, precum cel natural, motorina, petrolul sau chiar a lemnelor. Pentru a te proteja de efectele negative ale acestui gaz, trebuie sa verifici de doua ori pe an si sa repari, daca este cazul, sistemele de incalzire din locuinte. In plus, pe piata exista o multime de tipuri de aparate cu sau fara senzori de alarma care pot detecta cantitatea de monoxid de carbon dintr-o incapere.


Gaz natural

In stare bruta, gazul natural este inodor, insa producatorii adauga in compozitia lui mercaptan, o substanta chimica organica care contine sulf. Aceasta il face mai usor de detectat pentru oameni, intrucat astfel scurgerile de gaze capata un miros de oua stricate care provine de la mercaptan.

Pentru a te proteja de pericolul scurgerilor de gaz, trebuie sa-i lasi pe angajatii companiilor din domeniu sa faca revizia obligatorie a instalatiei. In plus, daca ai centrala termica sau soba pe gaz, este bine sa iti montezi si detectoare. Majoritatea celor aflate pe piata depisteaza si gazele fara mercaptan. Cand simti ca ai asemenea scurgeri, cel mai bine este sa parasesti locuinta si sa suni la 112.

Sursa foto: highschimney.com

  •   2013-10-09
  •  

Articol scris de

Gratiela Petrescu

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii