Un necesita tunderi regulate, aceasta operatiune ajutand la revigorarea lui. Perioada ideala pentru tunderea unui gard format de cativa ani este mijlocul primaverii. Operatiunea de a gardului viu poate fi realizata in mai multe feluri insa una dintre cele mai simple solutii este urmatoarea:

1
Decide cat de mult vrei sa ajustezi inainte de a te apuca sa-l tunzi astfel incat sa nu-i afectezi aspectul estetic dar sa aiba si suficient sa se dezvolte.

Ca sa aproximezi dimensiunea mai bine este recomandat sa folosesti cateva nuiele colorate sau bucati de lemn cu lungimea la care vrei sa ajustezi gardul viu , pe care sa le introduci in pamant, ici colo, de-a lungul gardului.


2 Atentie la denivelarile aparute in pamant. Ca sa obtii dimenisunea corecta ajuteaza nuielele sau parii tinand cont de aceste denivelari si de portiunea care va intra in pamant.

Aliniaza-i apoi de-a lungul gardului asigurandu-te ca sunt asezati la acelasi nivel si treci la urmatoarea operatine.


3 Folosind o foarfeca sau un dispozitiv special pentru ingrijirea gardului viu incepe operatiunea de taiere de la extremitati.

Asigura -te ca ustensilele sunt foarte bine ascutite atat pentru a lucra mai usor dar si pentru a evita vatamarea crengilor.


4 Majoritatea persoanelor tendinta de a ajusta prea mult in interiorul gardului-viu insa este bine sa te axezi mai degraba asupra partii superioare.

Si acest lucru pentru ca in interior gardul viu este bine sa fie mai des astfel incat sa nu lase sa patrunda lumina soarelui, sporind gradul de intimitate.

In plus, crengile partea inferioara se dezvolta mai greu pentru ca nu sunt expuse in totalitate in soare.


5 Curata si ramurile uscate. Aceasta operatiune este necesara mai ales pentru speciile de gard viu care infloresc primavara pentru a stimula inflorirea si se repeta atat inainte cat si dupa inflorire.

6
Chiar daca anumite specii trebuie ajustate constant in timpul anului, evita sa tunzi gardul viu in cele mai calduroase zile sau la orele de varf din timpul verii deoarece exista pericolul uscarii lastarilor.

  •   2011-01-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Boala care

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii