Cum sa...

#ciuperci #ulei #tigaie

Cum sotezi ciupercile

Ti s-a intamplat vreodata sa pui ciupercile in tigaie si acestea sa nu se fi prajit nici dupa o buna bucata de vreme? Este posibil sa fi pus o cantitate prea mare. Sotarea ciupercilor este reusita atunci cand se tin cont de cateva aspecte esentiale pentru ca aceste legume sa se prajeasca corespunzator.

1 Spala si usuca ciupercile
 

Pentru a putea sota ciupercile, acestea nu trebuie sa fie ude. De aceea, dupa ce le speli, scurge-le de apa si apoi usuca-le cu ajutorul unor prosoape de hartie .
 

2 Foloseste ulei simplu sau ulei de masline si usturoi
 

Pentru sotare, ai nevoie de ulei obisnuit sau ulei de masline, insa nu ulei extravirgin. Incinge uleiul inainte de a adauga orice altceva. Toaca si vreo doi catei de usturoi si arunca-i in tigaie, pentru a da aroma ciupercilor.
 

3 Pregateste restul ingredientelor
 

Pentru cele mai simple ciuperci sote , nu trebuie sa folosesti nici macar ulei. Daca este o tigaie buna, le vei putea sota simple. In caz contrar, poti folosi ulei, dar si alte ingrediente precum ierburi aromatice (cimbru, rozmarin etc), zeama de lamaie, ceapa etc. De asemenea, poti folosi sare, insa aceasta se adauga la final, pentru ca sarea tinde sa absoarba umezeala, iar in timpul prepararii nu este recomandat sa se intample acest lucru.
 

4 Foloseste o tigaie mare, pe foc mediu
 

Unul dintre cele mai importante aspecte in sotarea ciupercilor este cantitatea acestora. Pentru a putea sa le sotezi, ciupercile nu trebuie sa fie niciodata ingramadite in tigaie. Foloseste o cratita suficient de mare sau fa-le in mai multe serii, astfel incat ciupercile din tigaie sa aiba suficient spatiu intre ele. Numai asa se vor praji, schimbandu-si culoarea. Cand pui prea multe ciuperci, acestea, in loc sa se prajeasca, fierb inabusit in propria zeama, fara sa-si schimbe culoarea.

De asemenea, este bine sa stii ca ciupercile gatite se micsoreaza cam la jumatate din marimea lor initiala. Tigaia trebuie pusa la foc mediu. Daca dai focul prea tare, s-ar putea sa arzi legumele.
 

5 Nu amesteca in ciuperci
 

Pentru a sota ciupercile, trebuie sa le lasi sa se faca in jur de 5 minute, fara sa amesteci in ele. Daca le lasi cateva minute fara sa le agiti, ele vor putea sa se caramelizeze. Numai dupa ce vezi ca si-au schimbat culoarea in maroniu le poti intoarce cu o spatula de lemn, apoi sa le mai lasi putin.
 

6 Adauga restul ingredientelor
 

Dupa ce ciupercile s-au patruns bine, da focul mai mic si adauga ingredientele pe care le doresti: sare, piper, unt etc.

  •   2011-05-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare