Cum sa...

#cum scoti pete oja #pete oja #cum sa #oja

Cum scoti petele de oja de pe haine sau covor

Inevitabil, atunci cand iti faci unghiile cu oja, picaturi de lac colorat pot ajunge pe haine, pe husa canapelei sau pe covor. Un astfel de incident ti-ar putea strica nu doar manichiura, in incercarea de a scoate rapid pata, ci si ziua, la gandul ca ce ai stricat nu se mai poate repara.

Vestea buna este ca pe cat de rau par sa stea lucrurile, in realitate situatia nu e nici pe departe atat de grava, intrucat exista solutii la indemana pentru indepartarea acestor pete de oja.

Oja pe haine

Inainte de a incepe procedura, verifica eticheta pentru a afla daca articolul de imbracaminte patat cu oja contine acetat sau triacetat. In acest caz, nu este recomandat sa urmezi aceasta procedura, deoarece acetona poate arde tesatura. De asemenea, nu e recomandat nici in cazul celor pe eticheta carora este mentionata "curatare uscata". Exista sansa ca petele sa arate si mai rau.

Incearca sa indepartezi excesul de oja de pe haine imediat ce aceasta s-a varsat si in timp ce pata este inca proaspata. Ia un colt al servetului de bucatarie si inmoaie-l in acetona.

Asaza materialul pe o suprafata plana si pune pe el prosopul de bucatarie. Lacul de unghii din material va incepe transferul in prosopul de hartie. Indeparteaza prosopul si pune altul in loc pana ce toata oja sa transferat pe servetul din hartie.

Spala apoi articolul vestimentar si clateste-l cu apa rece.

Oja de pe covor

Picaturile de oja de pe covor sunt un fapt binecunoscut. Atunci cand oja a curs pe carpeta, incearca sa indepartezi surplusul cu un obiect ascutit, cum ar fi un cutit sau o coala de hartie. Imbiba in acetona un betisor pentru urechi si aplica pe pata de pe covor. Repeta operatiunea pana ce oja incepe sa se imprime pe vata de pe betisor.

Daca nu observi diferente prea mari, lasa suprafata sa se usuce si foloseste apa oxigenata. Asigra-te ca nu uzi in exces zona, ci tamponezi cu ajutorul unei carpe imbibate in apa oxigenata.

Oja pe tapiterie

Daca oja este proaspata, elimina excesul de pe tapiterie cu ajutorul unui prosop din hartie sau cu o carpa moale din bumbac. Nu freca, intrucat culoarea va patrunde in profunzimea tesaturii.

Fa un test pe o bucata de material dintr-un loc mai putin vizibil pentru a vedea cum reactioneaza la acetona.

Inmoaie un prosop de hartie in acetona si lasa-l pe locul patat. Nu turna acetona direct pe tapiterie, deoarece oja s-ar putea imprastia si mai mult in material. Cel mai bine, tamponeaza locul murdar. Dupa aceea, cu o carpa moale inmuiata in putin sapun lichid incearca sa indepartezi acetona si resturile de oja.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare