Cum sa...

#cum scapi de mucegai #egrasie #sfaturi practice #mucegai casa #mucegai #cum sa

Cum scapi de mucegaiul din casa. 8 sfaturi utile

Oscilatiile de temperatura duc adesea la aparitia mucegaiului si, mai rau, a igrasiei. Dincolo de faptul ca este inestetica, poate fi extrem de periculoasa pentru cei care au alergie la sporii de mucegai. De aceea, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa previi si sa "tratezi" igrasia:

1. Elimina umezeala

In primul rand, trebuie sa identifici si sa indepartezi toate sursele care determina aparitia mucegaiului. Mai exact, umezeala. Pot fi infiltratii cauzate de o izolatie necorespunzatoare sau condens provocat de alternanta cald-rece pe timp de iarna, mai ales daca ai o centrala termica pe care o opresti atunci cand nu esti acasa. De regula, incaperile predispuse sunt baia, bucataria, camara si camerele care au un perete pe coltul blocului si orientat spre nord.

2. Foloseste solutii chimice

Una dintre cele mai la indemana variante pentru a elimina mucegaiul aparut in colturile camerelor sau pe tavan este reprezentata de solutiile chimice pe care le gasesti in supermarketuri. Ele indeparteaza rapid mucegaiul, insa mai degraba trateaza efectul si nicidecum nu inlatura cauza. Este si motivul pentru care, in scurt timp, mucegaiul va reveni.

3. Izoleaza termic

Pentru a reduce efectul oscilatiilor de temperatura, o solutie ar fi sa izolezi peretii la exterior cu polistiren. In felul acesta, diferenta de temperatura dintre fata exterioara a zidului si interior se reduce de la aproximativ 10 grade, la 2-3 grade.

4. Foloseste un dezumidificator

Pentru incaperile cu umiditate crescuta, o varianta ar mai fi folosirea unui dezumidificator. Acesta absoarbe umezeala din aer si il pastreaza mereu uscat.

5. Pune in functiune hota

Intrucat in bucatarie se produce cel mai adesea o cantitate mare de abur, pune in functiune hota, care va elimina aerul cu particule de apa.

6. Curata mucegaiul de pe gresei/faianta

Mucegaiul de pe gresie/faianta se poate curata cu o carpa inmuiata in clor. O alta solutie pe care o poti prepara este formata din doua parti apa si trei parti otet. Pune-o intr-o sticla cu pulverizator si stropeste zona afectata, lasa sa actioneze cateva ore, apoi clateste cu apa.

7. Curata mucegaiul de pe lemn

Cu o carpa si sapun lichid poti elimina mucegaiul de pe suprafetele din lemn. O varianta ar fi sa folosesti smirghelul sau masina de slefuit pentru a indeparta pojghita formata.

8. Elimina mucegaiul de pe pereti

Daca mucegaiul a aparut pe placa de gips carton, cel mai sigur este sa inlocuiesti bucata afectata.

Sursa foto: tuttopercasa.pianetadonna.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului