Cum sa...

#reconditionare parchet #aspect parceht #parchet invechit #parchet

Cum sa transformi aspectul parchetului invechit. 4 sfaturi intelepte

Oricat de multa grija ai avea de pardoselile din lemn este aproape imposibil sa eviti complet zgarieturile sau matuirea lor. De aceea, de cele mai multe ori parchetul din locuinta ta va avea nevoie de ingrijiri speciale si de transformari menite sa inlature aspectul invechit.

Iata cateva sfaturi utile privind refinisarea podelelor de lemn, care vor da un suflu nou intregii incaperi pe care o renovezi:

1. Verificarile care preced transformarea

Inainte de a te apuca de renovari, trebuie sa te asiguri ca parchetul din locuinta ta rezista unei transformari. Desprinde o placa din acesta si masoara-i grosimea. Consulta-te ulterior cu un specialist pentru a putea decide daca te poti apuca de slefuit si revopsit, tinand cont de grosimea placilor.

2. Slefuirea

Pentru a elimina urmele si zgarieturile de pe parchet, vei avea nevoie de un buffer special si de multa indemanare. Testeaza bufferul intr-un loc mai ferit, pana cand te obisnuiesti cu miscarile specifice si reusesti sa stapanesti tehnica de slefuire. Continua pana cand netezesti intreaga suprafata a pardoselii intr-un mod cat mai uniform. Asigura-te ca ai la indemana un aspirator cu ajutorul caruia sa curati praful si reziduurile rezultate in urma slefuirii. Daca nu te descurci singur sau nu ai timp, apeleaza la ajutorul unui specialist.

3. Pastrarea culorii naturale sau schimbarea acesteia

Daca pardoseala pe care vrei sa o transformi este din lemn, poti schimba usor nuanta acesteia cu ajutorul unor amestecuri pe baza de bait. In functie de intensitatea culorii dorite, va trebui sa diluezi baitul cu apa sau cu solutii speciale, dupa caz. Testeaza culoarea intr-un loc ferit inainte de a acoperi intreaga suprafata a pardoselii.

4. Lacuirea

Da luciu parchetului cu ajutorul lacurilor speciale din poliuretan pe baza de apa sau ulei. Avantajul lacurilor pe baza de apa este ca se usuca in doar trei ore, in timp ce lacurile uleioase au nevoie de minim 8 ore pentru a se usca complet, desi pretul mai accesibil le face mai tentante pe cele din urma. In orice caz, daca iti doresti sa nu mai intampini astfel de probleme estetice atunci cand vine vorba de parchet, este suficient sa reimprospatezi stratul de lac la fiecare doi ani.

Sursa foto: melisseaires.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului