Cum sa...

#retete gratar #carne #mici #legume #friptura #bere

Cum sa planifici meniul pentru petrecerea la gratar

O petrecere la gratar este una dintre cele mai atractive metode de a da o masa. Poti pregati mancarea impreuna cu musafirii, intr-o atmosfera relaxanta, in aer liber. Pentru ca petrecerea ta sa fie reusita, este bine sa tii cont de cateva aspecte privind masa si meniul.

Alege accesoriile pentru masa
 

Pentru un gratar in aer liber ai nevoie de diverse accesorii. Opteaza pentru o fata de masa, astfel incat suprafata pe care se va afla mancarea sa fie una ferita de praf, aschii de lemn etc. Daca nu se va sta neaparat la masa, pregateste totusi una pentru un meniu tip bufet, unde vor fi asezate mancarurile si tacamurile.

Decide ce tip de tacamuri si vesela folosesti. Pentru un gratar elegant, este bine sa optezi pentru vesela si tacamuri obisnuite, in timp ce un gratar simplu necesita doar tacamuri de plastic . Orice ai alege, asigura-te ca ai suficiente farfurii si tacamuri comparativ cu felurile servite si numarul invitatilor.

Pregateste cosuri pentru paine si prosoape de bucatarie suficient de mari incat painea sa stea acoperita. Sarea, piperul, salata verde, scobitorile, recipientele de ulei si otet trebuie sa existe pe masa. Cumpara fructe proaspete si asigura-te ca ai lamai deoarece acestea sunt intotdeauna binevenite la un gratar.

Pune deoparte casolete cu capac, folie de aluminiu si pungi in cazul in care vei avea nevoie de recipiente la final, pentru pachetele. De asemenea, ar fi bine sa ai recipiente care tin mancarea calda si, respectiv, rece.

Daca faci gratarul la iarba verde, pune in bagaj si cativa saci menajeri pentru a strange in ei gunoiul. 
 

Alege meniul
 

In ceea ce priveste meniul de gratar, este bine ca acesta sa fie cat mai variat cu putinta. Unele persoane pot fi vegetariene si se vor bucura de legumele si fructele gratinate. Altele pot aprecia fructele de mare, iar altele prefera fripturile traditionale din porc, vita, pui etc. Iata aici un meniu pentru gratar.

Alege cateva aperitive usor de preparat si foarte atractive, pentru inceput. Poti pregati aperitive cu ceapa verde, prosciutto si crema de branza. Acestea se pot face cu jumatate de ora inainte de a fi servite.

Alte aperitive care sunt pe placul tuturor sunt bruschettele. Ai numeroase variante de bruschete, insa o astfel de reteta este potrivita mai mult pentru o petrecere la gratar in curtea casei decat undeva departe, deoarece bruschettele trebuie pregatite si servite imediat. Iti propunem o reteta de bruschette cu sunca, ierburi aromatice si rosii.

Mai poti face “frigarui” cu Feta si rosii, fara sa fie nevoie sa le gatesti la foc. Trebuie doar sa prinzi pe bete de frigarui cateva rosii cherry , bile de branza Feta si frunzulite de busuioc.

La felul principal poti face legume la gratar, alegand pe cele care iti plac: ciuperci, ardei grasi, ceapa, castraveti etc. Iata o reteta de ciuperci cu sparanghel la gratar.

Daca ai nevoie de o garnitura de cartofi, poti sa faci chiar frigarui de cartofi noi cu rozmarin.

Pentru carne, alege diverse tipuri de carne pentru retete diferite: frigarui de porc la gratar, friptura de vita in crusta de piper, costite la gratar, pui marinat la gratar, kebab din miel la gratar etc. Si pentru ca la un barbeque nu pot lipsi micii, acestia trebuie facuti cu grija pe gratar, pentru a iesi suculenti, dar patrunsi bine. Afla cum sa faci cei mai buni mici.

Fa un stoc de bauturi, de la apa plata la apa minerala, vin pentru friptura, bere pentru mici, sucuri naturale din fructe stoarse, pentru copii.

  •   2011-04-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului