Cum sa...

#peste #marinata #lamaie #otet #ierburi aromatice

Cum sa marinezi pestele

Un peste marinat este un peste bogat in mai multe arome. Marinata adauga savoare mancarii, printr-un sos simplu, obtinut dintr-o combinatie de ulei, acizi, ierburi aromatice sau condimente. Marinata insa actioneaza chimic asupra carnii, astfel incat este important sa stii sa o prepari si sa respecti timpul de marinare.

Marinarea pestelui are dublu rol . Primul este pentru a scoate in evidenta gustul carnii de peste, cu ajutorul a diverse arome, continute de marinata. Al doilea lucru pe care il face marinata este sa inmoaie pestele, printr-un continut lichid, care ajuta ca pestele sa se pregateasca mai bine pe foc.

Asadar, cum trebuie sa marinezi pestele?
 

1 Foloseste un peste proaspat
 

Pestele folosit pentru marinare ar trebui sa fie unul proaspat si nu unul conservat. Pestele proaspat miroase a mare si nu a peste. Carnea acestuia trebuie sa fie ferma.
 

2 Alege o reteta cu peste marinat
 

Pestele marinat este folosit in numeroase mancaruri: il poti fierbe, praji, pune la cuptor sau chiar pe gratar.

Fiecare reteta, in functie de modul in care va fi pregatit pestele (pe aragaz, la cuptor, pe gratar etc) are si detalii despre cum trebuie sa marinezi acel peste. Respecta-o intocmai.

Marinata este un sos obtinut in general din ulei, acizi si condimente sau ierburi aromatice.

Una dintre cele mai simple modalitati este sa ungi pestele cu putin ulei, la inceput. Aici variantele sunt chiar multe: poti folosi ulei de floarea soarelui, de masline, de arahide sau de susan. Respecta reteta si foloseste cantitatea de ulei recomandata, nici prea multa, nici prea putina. Spre deosebire de unt, care s-ar coagula la racire (marinata este de obicei data la frigider), uleiul pastreaza pestele umed si ajuta totodata ca aromele condimentelor si ierburilor sa patrunda in carne). 

Pentru aciditate se foloseste in general una dintre urmatoarele variante: suc de lamaie, otet, vin, cherry, portocala, ananas etc. In cazul in care folosesti vin, pentru peste, vinul alb este cel recomandat deoarece acesta nu are un efect de decolorare asupra pestelui.

Pe urma, o marinata buna trebuie parfumata cu arome de la ierburi aromatice sau condimente precum ghimbir, piper, soia, coriandru, dafin, cimbru, busuioc, usturoi, paprika, oregano, cuisoare, scortisoara, mustar, nucsoara, rozmarin, patrunjel, salvie, tarhon, telina etc. Desigur, tipul si cantitatea depind de reteta in sine.
 

3 Foloseste un recipient potrivit
 

Pentru marinarea pestelui, trebuie sa folosesti un recipient potrivit, in care carnea pestelui sa stea in sos. Poti utiliza un recipient din sticla, plastic sau un vas inoxidabil, pentru a impiedica reactiile chimice cu recipientul. Fereste-te de repicientele din aluminiu in acest caz.

Recipientul trebuie sa fie potrivit pentru cantitatea de marinata si de peste. Cam la 450 gr de peste este necesara o cana de marinata. Un truc este sa pui marinata intr-o punga inchisa, deoarece atunci poti folosi mai putin sos, dar care ajunge peste tot in deasupra si in peste.
 

4 Spala pestele inainte de marinare
 

Inainte sa pui pestele in marinata, este recomandat sa il speli bine cu apa rece, apoi sa-l usuci cu prosoape de hartie .
 

5 Marineaza pestele
 

Pestele se pune in marinata, in recipientul ales si se da la frigider. Marinarea nu trebuie facuta niciodata la temperatura camerei, deoarece faciliteaza dezvoltarea bacteriilor care pot fi periculoase pentru organism.
 

6 Respecta timpul de marinare
 

Pestele are o carne mai delicata decat a altor animale. De exemplu, carnea de vita o poti tine cateva ore intr-o marinata, fara probleme, in timp ce pestele ar putea sa reactioneze chimic cu un ingredient acid din marinata. De aceea, tinut prea mult intr-un sos marinat, pestele poate sa-si schimbe textura, devenind spongios. Felul in care marinata afecteaza pestele depinde si de tipul de peste. Pestii mai grasi nu sunt foarte potriviti pentru marinare.

Este recomandat sa se respecte timpul alocat marinarii, in functie de reteta aleasa. In cele mai multe retete, timpul de actionare se situeaza intre 30 si 60 de minute, pentru marinarea pestelui. Cel mai scurt timp de actionare pentru o marinata este de aproximativ 15 minute. Important este faptul ca marinata are un rol de a crea un echilibru al aromelor, astfel incat, in cazul pestelui marinat, prelungirea timpului nu este capabila sa inteteasca aroma finala, dimpotriva, are mari sanse sa distruga preparatul.

De asemenea, este important sa se respecte ingredientele din marinata, mentionate de reteta. Sucurile de citrice, vinul, otetul si alte ingrediente pot actiona precum un acid asupra carnii pestelui. 
 

7 Gateste pestele
 

Dupa marinare, pestele se scoate si se gateste in functie de reteta: copt, prajit, fiert, barbeque etc. In cazul in care reteta mentioneaza, se poate adauga in timpul prepararii resturi de la marinata, insa acestea vor fi si ele gatite. Nu se foloseste marinata ramasa in recipientul din frigider pentru a o adauga pe pestele gata gatit, ca un fel de sos. Aceasta se arunca daca reteta nu mai precizeaza nimic despre ea.
 

  •   2011-02-16
  •   13683 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Vrei sa ai o casa de nota 10?
Fii primul care afla de aplicatia Acasa.ro!

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Camelia Dobra, designer de interior: Lumina si betonul, elementele-cheie ale Brutalismului

Expertul Acasa.ro, Camelia Dobra, designer de interior

Pune o intrebare