Cum sa...

#stiluri #decorarea casei #amenajarea casei

Cum sa imbini formele geometrice in amenajarea casei

In amenajarea interioara, unul dintre aspectele de care este bine sa tii cont il reprezinta influenta geometrica a pieselor de mobilier. Geometria in designul interior cuprinde numeroase variante de stiluri, in combinatii de texturi, culori sau materiale.

Cand combini formele geometrice in amenajarea casei, este recomandat sa tii cont de cateva aspecte, precum semnificatia formelor sau stilul de amenajare.
 

1 Alege formele geometrice pentru amenajare
 

Cand iti amenajezi casa, ai posibilitatea sa alegi dintr-o gama extrem de diversificata de forme geometrice. Poti alege forme ascutite, rotunjite, combinate, in functie de nevoi.

Sursa foto: .rejuvenation.comPrintre cele mai folosite sunt cercul, dreptunghiul, patratul, dar si sfera, cubul, paralelipipedul, trapezul, spirala etc. Combinatiile merg de la cele simpliste (repetarea aceleiasi forme geometrice) pana la combinatiile indraznete de forme, texturi si materiale.


Tine cont de faptul ca nu trebuie sa exagerezi in niciuna dintre directii. De exemplu, potrivit regulilor Feng Shui, mobila in colturi ascutite emana o energie negativa. Mobila in colturi rotunjte genereaza o energie placuta, benefica pentru acea casa. Totodata, masa rotunda atrage prosperitatea, armonia si unitatea in familie.

Un al treilea aspect il reprezinta insasi forma geometrica a incaperii. In functie de arhitectura casei, vei avea variante limitate (nu insa si neaparat putine) de a combina formele geometrice. O incapere cu foarte multe impartiri (living cu scari spre etaj, usi spre bucatarie si baie, dulap sub scari etc) limiteaza combinatiile. Un spatiu larg, insa, iti permite crearea mai multor nuclee de interes, fiecare cu amprenta sa personala.

Alt aspect de care poti tine cont atunci cand alegi formele geometrice il reprezinta stilul in care amenajezi. Acesta te va conduce spre combinatia potrivita. 
 

2 Incearca formele geometrice in stilul modern
 

Sursa foto: outinhome.comFormele geometrice au capatat o importanta deosebita odata cu stilul modern de amenajare. Mobila moderna are forme geometrice simple, in culori si nuante fie neutre, relaxante, odihnitoare, fie, dimpotriva, contrastante, puternice. Astfel, se poate realiza un decor in combinatii geometrice din variatii de crem sau un decor in contraste de alb-negru, negru-argintiu, alb-rosu, lucios-mat , albastru-argintiu, precum in imaginea alaturata etc.
 

Liniaritatea formelor geometrice in culori neutre este sparta si pigmentata de petele de culoare venite de la accesorii. Acestea sunt si ele, adesea, in forma geometrica.

Liniile drepte mai pot fi combinate cu forme de sfera sau chiar de cilindru, realizand alaturari inedite. Cu toate acestea, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca alaturarea formelor geometrice trebuie sa creeze o compozitie coerenta.
 

3 Combina formele geometrice in alte stiluri de design
 

Sursa foto:interior-design-online-school.blogspot.com

In designul Tehno, elementele simpliste sunt combinate cu tehnologia. Formele mobilierului sunt geometrice, iar culorile folosite sunt cele pastelate, dar se folosesc si culorile sclipitoare, precum auriu, argintiu. Impresia trebuie sa fie una moderna, uneori chiar senzuala, precum in imaginea alaturata.

O alta posibilitate de a combina intr-un mod coerent formele geometrice este sa amenajezi in stil Art Deco. In acest stil, formele geometrice sunt combinate cu linii verticale, drepte. Materialele folosite sunt din metal, sticla, fier forjat. Mobilierul este realizat in linii dure, dar rotunjite la colturi.

Poti crea combinatii si in stilul Pop Art. Stilul este unul indraznet, dinamic, plin de originalitate. Se alatura elemente diferite si se alterneaza forme geometrice, intr-o paleta coloristica foarte indrazneata.
 

4 Combina dulgile cu alte forme geometrice
 

Sursa foto: houzz.com

Dungile sunt capabile sa confere dinamism unei incaperi. Liniile drepte pot fi folosite in combinatie cu alte linii drepte, atata timp cat cele doua tipuri de linii nu sunt nepotrivite. Este indicat sa se aleaga dungi din aceeasi familie de culori, pentru un efect de armonie.

De asemenea, pe langa linii, se pot folosi alte obiecte din aceeasi nuanta. De exemplu, un covor in dungi negre si albe, precum si niste perne pe canapea, cu aceeasi tema.

Alte piese de mobilier pot sa contrabalanseze efectul dinamic al dungilor, realizand un echilibru vizual. Astfel, poti folosi pe un covor in dungi o masuta de cafea sau un taburet patrat, trapezic etc.
 

5 Fa combinatii de multiple forme geometrice
 

Sursa foto: arhdeco.com

Mai multe forme geometrice pot coexista in armonie daca se respecta principiul unei baze comune. Pentru o impresie unitara, o modalitate este sa combini linii orizontale cu linii verticale, imprimeuri, cercuri, jumatati de cerc, ovale etc daca repeti aceleasi nuante, precum cele din imaginea alaturata, in alb-negru-gri.

Cele doua lustre albe pot coexista in acelasi spatiu, regasindu-se in albul ferestrelor si a masutei de cafea, fiind delimitate totusi de pereti perpendiculari. Separarea spatiului se face pe verticala, prin diversele forme geometrice, dungi verticale, imprimeu pe tapet si perete fals , cu nisa.

Forma de cerc a acesteia corespunde cu rotundurile covoraselor negre. Peretele decupat face legatura dintre cele doua spatii, precum si covorasele care conduc privirea. Astfel, se face legatura dintre spatiu si suprafete prin elemente de legatura care sunt si decorative.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea