Cum sa...

#siguranta #singur in vacanta #tari musulmane

Cum sa calatoresti ca turista intr-o tara musulmana

Cand calatoresti ca femeie intr-o tara musulmana, cunoasterea obiceiurilor locale devine primordiala. Astfel, atunci cand incepi sa te documentezi pentru vacanta ta intr-o tara musulmana, unul dintre lucrurile esentiale este sa afli ce trebuie sa faci pentru a respecta traditia sau norma locala si a-ti pastra o imagine acceptata de societatea de acolo.

Aceste aspecte pot parea ca inconveniente pentru o turista occidentala. Cu toate acestea, nu doar ghidurile turistice si nu doar operatorii de turism recomanda tuturor persoanelor respectul fata de obiceiurile locale, dar chiar si Ministerul de Externe. Sa fii informata si sa stii ce trebuie sa faci inseamna sa fii in siguranta. Iata aspectele de care este bine sa tii cont:

1 Informeaza-te care sunt normele locale, in functie de tara musulmana pe care o vizitezi

Unele tari musulmane sunt mai liberale decat altele. De exemplu, in Egipt, Iordania sau Turcia va trebui sa tii cont de foarte putine reguli, in comparatie cu Arabia Saudita, care este una dintre cele mai traditionaliste tari musulmane. In aceasta tara, femeile nu pot circula neinsotite si nu pot conduce autovehicule. De aceea, nu este suficient sa stii in mare cateva lucruri despre tarile musulmane. Trebuie sa te documentezi asupra comportamentului in public, ca femeie, in functie de tara vizitata.

2 Imbraca-te corespunzator

In tari precum Siria, Egipt, Iordania, Turcia nu trebuie sa ai cine stie ce haine speciale. Regula generala este sa nu te imbraci cu haine foarte stramte si decoltate si sa ai umerii si genunchii acoperiti. De obicei, o tinuta decenta este suficienta pentru a nu atrage privirile asupra ta. Acest lucru se aplica atunci cand esti pe strada, indiferent ca mergi la cumparaturi sau spre un obiectiv turistic sau in alt loc. In marile resorturi hoteliere , tinuta poate fi mai lejera, pe plaja si la piscina, dar nu se recomandat sa faci toples intr-o tara musulmana.

In tari precum Arabia Saudita, insa, trebuie sa fii cat mai acoperita. Unele ghiduri recomanda chiar utilizarea valului islamic (hijab) si a hainei lungi, care acopera tot trupul (abaya). Pe de o parte, astfel de aspecte pot fi suparatoare. Pe de alta parte, imbracata astfel vei experimenta chiar tu obiceiurile locale si te vei pierde in multime, scapand de orice neplaceri. In Pakistan, femeile pot folosi imbracamintea locala, salwar kameez, care consta din pantaloni, o tunica si o esarfa si care, de altfel, este foarte frumoasa.

In general, chiar si in tarile musulmane mai liberale, este mai usor sa te imbraci dupa bunul plac in marile orase, precum Istanbulul, decat in vreun orasel de munte, unde lumea este mult mai traditionalista. In Antalya, Cairo, Tel Aviv sau orice mare oras turistic vei avea parte de o atmosfera incomparabil mai deschisa decat intr-o zona unde ajung putini turisti sau deloc. Chiar si asa, anumite reguli de baza raman valabile. Ai grija sa te imbraci cu haine care iti acopera umerii, pieptul si genunchii; pastreaza distanta fata de barbati, oriunde te-ai afla in public.

3 Invata comportamentul local

De obicei, cand faci cunostinta cu un barbat musulman , trebuie sa astepti ca el sa-ti intinda mana.

Nu sunt permise manifestarile de afectiune in public fata de un barbat, chiar daca este vorba despre prietenul sau sotul tau.

In mijloacele de transport in comun, se poate ca femeile sa stea langa femei, pe banchete, iar barbatii langa barbati. Poti face si tu la fel, pentru a evita situatiile inconfortabile. De asemenea, unele locuri sunt frecventate doar de barbati. In Turcia, de exemplu, cu exceptia vreunei sarbatori importante precum Ramadanul, barbatii obisnuiesc sa iasa singuri in oras, pe la terase, unde joaca table, fumeaza si stau de vorba cu prietenii. Ca femeie singura, este nerecomandat sa mergi intr-un astfel de local plin numai de barbati, pentru ca vei iesi in evidenta intr-un mod negativ.

Uneori, in tarile musulmane, se poate sa te simti si chiar sa fii hartuita de barbati care incearca sa intre in vorba cu tine, insistant cu priviri si intrebari care au ca scop o eventuala aventura de o noapte. In cazul in care calatoresti cu un ghid, se poate sa ti se explice ca tot acest comportant are pana la urma o explicatie: musulmanii nu au nicio sansa sa aiba aventuri cu femeile musulmane, deoarece religia le interzice acestora sexul inainte de casatorie si orice simpla atingere cu un barbat este condamnabila. In schimb, femeile occidentale nu au astfel de constrangeri si, prin urmare, par si chiar unele sunt dispuse sa faca sex cu un necunoscut. Desigur, hartuirile venite din partea barbatilor musulmani nu trebuie in niciun caz generalizate. In plus, unii pot sa te bombardeze cu complimente numai cu scopul de a-ti vinde covorul ala rosu din magazin.

Insa, in cazul in care esti hartuita, cea mai buna metoda de a pune capat situatiei este sa-ti manifesti fatis dezaprobarea, din prima clipa, spunandu-i ferm si respectuos sa te lase in pace. Vei fi lasata in pace imediat.

In cazul in care o persoana de sex opus iti ofera de baut, poti accepta numai daca este vorba despre ceai. Nu se recomanda sa accepti sa ti se faca cinste cu alcool.

Un alt aspect il reprezinta iesirile nocturne. Este de preferat sa iesi intr-un grup de prieteni si niciodata singura (neinsotita) seara tarziu sau noaptea, intr-o tara musulmana. Desigur, conteaza mult si locul. In Antalya, de exemplu, centrul orasului geme de lume la miezul noptii, cand turistii si localnicii sunt iesiti pe strazi, mananca, socializeaza si se simt bine.

4 Informeaza-te inainte de o vizita la moschee

Nu toate moscheile sunt deschise pentru femei (cele de alta religie). Cele care pot fi vizitate atat de femei, cat si de barbati, impun intotdeauna o eticheta minima. Imbracamintea trebuie sa fie una decenta, cu pieptul, umerii, bratele si picioarele acoperite. La moscheile devenite obiective turistice se dau fuste si esarfe pentru ca doamnele sa se acopere inainte de intrare. De asemenea, nu poti intra incaltata si trebuie sa respecti, la fel ca barbatii occidentati, orele de rugaciune ale musulmanilor si sa nu tulburi linistea edificului de cult.

5 Combina sfaturile turistice cu trucurile personale

Unul dintre trucuri pentru a evita situatiile neplacute este sa porti o verigheta , chiar daca nu esti casatorita. In unele cazuri functioneaza sa te prezinti ca o femeie casatorita, pentru a descuraja avansurile unora dintre barbati. Trebuie sa stii, totusi, ca exista si cazuri in care femeile occidentale au fost martore la glume mai mult sau mai putin serioase, facute de un admirator, de fata cu sotul lor.

Totusi, respecta cultura locala, tine cont de eticheta, imbraca-te corespunzator si elimina orice posibilitati de a intra in situatii neplacute. O combinatie a acestor factori iti va asigura o vacanta linistita, fara neplaceri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului