Cum sa...

#bere #bauturi reci

Cum sa bei berea

Bautul berii pare unul dintre cele mai banale lucruri din lume. Cu toate acestea, berea este o bautura cu o foarte lunga traditie in multe tari, iar cultura berii, care implica inclusiv degustarea, rivalizeaza cu cea a vinului in multe aspecte. Un barbat educat va sti sa savureze o bere bucurandu-se de fiecare etapa.

1 Alege-ti berea preferata
 

In primul rand, trebuie sa cunosti cateva tipuri de bere, pentru a putea sa o alegi pe cea care iti place mai mult. Alege o bere blonda, bruna sau de alt tip.
 

2 Foloseste un pahar potrivit
 

Berea nu ar trebui turnata in orice fel de pahar. Pentru a fi degustata si savurata corespunzator, este nevoie de recipientul potrivit: halba sau pahar. In unele tari precum Belgia, fiecarui tip de bere ii este destinat un anumit pahar, care nu se mai regaseste la nicio alta bere.
 

3 Priveste cu atentie paharul cu bere
 

Pentru a-ti da seama de o parte din proprietatile bauturii, trebuie sa ridici paharul, tinandu-l in fata ta. Observa culoarea, spuma si consistenta lichidului. Unele lichide sunt clare, altele mai tulburi. Nu aseza paharul in lumina puternica, deoarece aceasta va transforma culoarea reala a berii.
 

4 Agita paharul si apoi miroase
 

Agita usor paharul, pentru a elibera aromele, asa cum se intampla si la vin.  Pentru a simti buchetul, trebuie sa te folosesti de simtul mirosului, care are un rol important cand vine vorba despre bere. Poti sa mirosi doar pe nas sau pe gura.  Berile mai deschise la culoare au o aroma de hamei , pe cand cele inchise aduc mai mult a malt si chiar pot sa semene cu o aroma de cafea.
 

5 Degusta
 

Apoi poti incerca sa gusti putin, fara sa inghiti repede. Lasa lichidul sa se plimbe prin cavitatea bucala , pana cand simti intepaturi usoare. Vei putea in timp sa identifici anumite arome de dulce, sarat, amar etc.

Cand bei un anumit tip de bere pentru prima data, nu este recomandat sa mananci in acelasi timp. Aromele mancarii vor transforma gustul real al bauturii.

Daca vrei sa faci degustari de bere, incearca mai multe tipuri, incepand de la cele mai deschise la cele mai inchise la culoare.
 

6 Este bine sa stii


Nu consuma berea direct din cutie. Aceste ambalaje de metal pot circula mult prin camioane, depozite etc si pe suprafata cutiei se pot aduna multi germeni . Spala bine partea de sus, deschide berea si toarna-o intr-un pahar. Pe langa igiena, un alt avantaj consta tocmai din posibilitatea de a observa aspectul lichidului si de a mirosi berea.

  •   2011-04-28
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului