Cum sa...

#dvorak #qwerty #tastatura

Cum sa alegi o tastatura pentru PC

Tastatura , in egala masura cu mouse-ul, cel mai important periferic al unui  calculator. Chiar daca alegerea unei tastaturi  pare un lucru banal, un astfel de dispozitiv poate sa inlesneasca activitatea gamerilor, poate sa ajute utilizatorul sa navigheze mai usor pe internet sau sa tasteze mai rapid.

Tastatura este o componenta care face legatura intre utilizator si unitatea centrala. Fara tastatura, chiar si cel mai performant sistem este nefolositor. Prin urmare, alegerea unei tastaturi nu este tocmai simpla, aceasta fiind echivalenta cu nevoile personale ale utilizatorului.

De exemplu, daca in timpul zilei acest periferic este folosit pentru navigari pe internet, scris e-mail-uri si alte activitati de acest tip, tastatura poate sa fie una  simpla. In schimb, daca dispozitivul este o componenta dintr-un sistem de gaming, aceasta va trebuie sa fie mai aparte.

Totodata, utilizatorii care asculta muzica si urmaresc filme frecvent pe PC vor avea nevoie de o tastatuta dedicata multimedia, cu butoane speciale de control ale playerelor  muzicale sau video. In principiu, nevoile personale vor dicta care este tastura ideala pentru utilizator. Iata cateva aspecte care trebuie luate in calcut inainte de achizitionarea unei tastaturi pentru PC.

1 Cu sau fara fir

Cand vrei sa cumperi o tastatura gandeste-te inainte daca vrei una cu fir sau una fara fir (wireless). Tastaturile cu fir sunt mai ieftine decat modelele wireless, dar cele fara fir elimina inca un cablu de pe birou. Totodata, o tastatura wireless este mult mai indicata pentru segmentul multimedia unde o tastatura poate deveni un dispozitiv de control.

Dar daca alegi o tastatura wireless trebuie sa fii atent la autonomia bateriei. Unele modele de tastaturi fara fir au bateria incorporata si dispun de un dock special pentru incarcare pe cand altele necesita acumulatori sau baterii separate. Totodata, fii atent la tipul si numarul de baterii folosite de tastatura pe care vrei sa o cumperi.  Majoritatea tastaturilor au nevoie de doar doua baterii de tip AA.

2 Conectivitate

Tastaturile pentru computer se conecteaza la unitatea centrala printr-un port USB sau PS/2. Inainte sa alegi un model verfica portul corespunzator. . Conexiunea USB este mult mai rapida decat cea de tip PS/2, de aceea gamerii vor opta pentru tastaturile prin USB. Daca ai cumparat o tastatura cu un port necorespunzator, mai exista si solutia achizitionar unui adaptor special, PS/2 la USB sau invers.

Totodata, daca preferi modelele de tastaturi wireless, ai trei variante: cele cu frecventa pe unde radio (RF), cele Bluetooth si cele cu infrarosu (IR). Inainte sa cumperi o tastura, asigura-te ca la pachet sunt inclusi si transmitatorii Bleutooth , RD sau IF. Tastaturile cu Bleutooth pot functiona la distante de noua metri departare de transmitator. Unele PC-uri au integrata aceasta conectivitate, iar in acest caz o tastatura cu un astfel de modul va fi compatabilita imediat cu PC-ul imediat.

Tastaturile cu frecventa cu unde radio (RF) au o raza de functionare de aproximativ cinci metri. Totusi, modelele cu frecvente mai mari, de 2,4 Ghz, ajung  sa functioneze pe raze mai mari de pana la noua metri. Un trasmitator RF nu necesita o asezare la vedere si semnalul nu este blocat usor, dar pe un birou incarcat, un modul RF ingropat sub dosare si CD-uri nu va mai trasmite tastaturii acelasi semnal.

Pe de alta parte, modelele de tastaturi IR, cu infrarosu, sunt ceva mai pretentioase. Modulul trebuie sa aiba "cale libera" si directa catre periferic pentru ca porturile infrarosu ale receptorului si ale emitentului sa fie conectate. In acest caz asigura-te ca biroul tau va fi curat si ordonat tot timpul.

4 Design-ul tastaturii

Fiecare tastatura poate varia in functie de zgomotul produs de butoane sau sensibilitatea la apasare.  Mai mult, unii utilizatori prefera modele mai sensibile, altii vor sa simta o anumita presiune la tastare. Din pacate, pana nu incerci modelul acasa nu poti fi niciodata sigur de achizitia facuta.

Totodata, ca design, tastaturile se imparte in doua: modelele QWERTY, cele mai des intalnite in casele oamenilor si cele Dvorak, care sunt preferate de programatori. Tastatura Dvorak are butoanele impartite pe segmente si utilizatorii ar putea intampina anumite probleme in invatarea asezarii butoanelor. Totusi, odata ce utilizatorul s-a obinuit cu tastele, scrierea se face mult mai rapid pe aceste modele.

In materie de ergononomie, nu exista  detalii clare care sa indice ca un model ar fi mai comod decat altul. Pentru a inlesni folosirea tastaturilor si a nu obosi mana, unii producatori de periferice monteaza o portiune de plastic pe tastatura pe care mana sa se odihneasca.

5 Tastatura dedicata

Scrii mult sau te joci mai mult? Asculti muzica si vizionezi filme?  Folosesti programe de editare? Acestea sunt doar cateva intrebari la care trebuie sa ai un raspuns atunci cand vrei sa achizitionezi o tastatura. In zilele noastre exista tasturi dedicate aproape fiecarui segment. Tastaturile multimedia vor avea taste speciale de control al playerelor care ruleaza pe computer. Totdata, aceste taste sunt personalizabile pentru o utilizare mai usoara.

Gamerii ar trebui sa aleaga tastaturi special. Tastaturile dedicate jocurilor sunt  dotate cu buatoane special, personalizabile, care vor fi de folos in timpul partidelor de joc. Totodata, unele tasturi gaming sunt iluminate pentru a oferi confort in utilizare pe timp de noapte.

6 Extra

Pe langa detaliile de mai sus, exista si alte informatii "extra" care iti pot usura  alegerea. De exemplu, daca ai obiceiul sa mananci si sa bei langa o tastatura, alege un model cu taste care se ating intre ele, astfel picurii de bautura sau firmiturile de mancare nu se vor strecuta printre firidele dintre butoane.

Daca folosesti des suita Office, atunci cauta tastaturi cu butoane speciale pentru aceasta. Tastele sunt de fapt "scurtaturi"  care vor activa aplicatiile si iti vor inlesni munca. Totodata, daca alegi tastaturi wireless si vrei sa economisesti energie, cauta modelele care au un intrerupator special de control al transmitatorului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului