Cum sa...

#bijuterii #lemn #oglinda #metal #oja

Cum poti folosi oja in gospodarie

Oja care nu iti place sau cea care s-a invechit poate sa-ti foloseasca in gospodarie. In loc sa arunci sticlutele de oja le poti utiliza pentru a intari, proteja, lipi, diferentia sau restaura diverse obiecte. Decoreaza cateva ghivece anoste pentru a le da un aspect vesel sau foloseste oje diferite intr-un cod al culorilor, pentru a diferentia obiecte asemanatoare si chiar identice. Vei economisi timp si bani folosind o solutie pe care o ai deja in casa.

1 Fa semne pe obiecte, pentru a economisi timp
 

Oja colorata este una dintre modalitatile cele mai simple de a pune semne pe lucrurile din casa, astfel incat sa poti economisi timp.

Un cablu care trebuie atasat la un aparat electrocasnic are o mufa care se ataseaza intr-o anumita pozitie. In loc sa verifici de fiecare data modul de intrare, aplica oja colorata pe partea superioara si vei putea conecta cablul intr-o secunda.

Daca trebuie sa folosesti vesela identica la o petrecere, aplica pe fundul farfuriilor sau paharelor, pe exterior, un semn folosind oja in culori variate, astfel incat diferentierea sa poata fi facuta usor. Acelasi lucru poate fi aplicat si in cazul casoletelor familiei, in care se pune pachetelul de scoala sau pentru serviciu. Tot astfel poti pune semne la acele lucruri care pot fi confundate cu usurinta in afara casei, din cauza ca acelasi tip de obiect este folosit simultan de toata lumea: in salile de sport, la scoala etc.

In cazul unor recipiente opace si fara gradatie, foloseste oja pe peretii exteriori astfel incat sa stii cat sa le umpli. Un astfel de caz poate fi o galeata pe care o folosesti pentru curatenie, atunci cand trebuie sa combini o anumita cantitate de apa cu cea de detergent.

Pentru recipientele cu substante periculoase o modalitate de a atrage atentia asupra lor este sa le faci un semn mare, rosu, pe care sa-l vezi inainte de a citi eticheta produsului.

Una dintre cele mai cunoscute metode de a diferentia cheile este prin culori. Foloseste cate o oja diferita pentru fiecare cheie, pentru a deschide usa cu cheia corecta de la prima incercare.
 

2 Scapa de alergii
 

Portiunile metalice din haine sau metalul unor cercei pot sa provoace alergii pielii. Da-le cu oja astfel incat sa creezi o bariera intre metal si piele.
 

3 Intareste suprafetele moi
 

In unele cazuri, o tesatura veche si slabita sau un siret deteriorat pot fi intarite cu putin lac de unghii . Poti folosi lacul de unghii si pentru a intari o eticheta de hartie. Aceasta va rezista mai mult.
 

4 Protejeaza-te de obiectele ascutite
 

Unele colturi ascutite, care nu pot fi inlocuite pe moment sau reparate, pot fi date cu oja astfel incat sa fie mai putin periculoase. Poti folosi aceasta metoda in cazul in care ai o oglinda crapata la colturi. Agatatorile si cuierele din lemn deteriorat, care prezinta aschii sau cele din metal, care sunt ascutite, manerele sertarelor sau alte obiecte care te-ar putea zgaria pot fi “imbracate” in oja, pentru o mai buna protectie.
 

5 Lipeste cu oja
 

Oja poate fi folosita cu succes in loc de lipici. Una dintre situatii o reprezinta sigilarea plicurilor. Metoda salivei este dizgratioasa, iar cea a lipiciului s-ar putea sa nu fie disponibila.
 

6 Restaureaza bijuteriile
 

Bijuteriile ieftine tind sa-si piarda din stralucire, in timp. Acestea pot fi reconditionate printr-un strat de lac de unghii. De asemenea, oja poate fi folosita pentru a picta bijuteriile a caror suprafata suporta aplicarea unei astfel de substante. De exemplu, daca ai o bratara de lemn care ti se pare prea simpla ii poti da viata pictand diverse modele.
 

7 Foloseste lacul de unghii pentru a ascuti la capete
 

Sireturile vechi care si-au pierdut capatul de plastic pot fi cu greu folosite. Cand trebuie sa pui sireturile la pantofi sau adidasi , unge capetele cu oja si apoi preseaza, astfel incat firele sa se adune si sa ramana unite. Vei putea trece siretul mai usor prin gauri. Acelasi lucru il poti face pentru a introduce ata intr-un ac foarte mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea