Cum sa...

#cafea #cafetiera #curatare #electrocasnice

Cum cureti o cafetiera

are in componentele interne depuneri de calcar, resturi de ulei de la cafea si alte impuritati care necesita o periodica. Numai in acest fel cafetiera poate fi intretinuta in stare optima de functionare. Dispui de numeroase pe care le poti folosi pentru curatarea ei. Iata ce trebuie sa faci:

1 Citeste manualul de utilizare
 

Pentru a pastra cafetiera in stare optima de functionare, aceasta trebuie sa fie curatata frecvent de depozitele minerale depuse in . Acest lucru se realizeaza in functie de calitatea apei si de frecventa de utilizare a aparatului.
Manualul care insoteste cafetiera iti ofera detalii legate de curatarea acesteia.
 

2 Tine cont de calitatea apei
 

Curatarea periodica inseamna o operatiune facuta cel mai des la 6 saptamani si cel mai rar o data la 6 luni, in functie de calitatea apei. Pentru apa foarte dura, este recomandata o curatare o data la 6-8 saptamani. Pentru o duritate medie, curatarea se realizeaza o data la 2-3 luni, iar pentru apa curata, 2 doua ori pe an.
 

3 Tine cont de perioada de timp care a trecut de la ultima curatire
 

Daca se intampla sa fi trecut mult mai mult timp decat ar fi normal intre cele doua curatiri, atunci se recomanda sa schimbi putin cantitatile folosite . In mod normal, folosesti 1 parte de otet la 2 parti de apa. In cazul in care nu ai apucat niciodata sa speli cafetiera sau a trecut foarte mult timp, poti folosi cantitatile si jumatate .
 

4 Urmeaza pasii de curatare
 

Dupa ce ai pregatit solutia de curatare, pune filtru in aparat, ca de obicei, insa fara cafea in el. Toarna solutia in cafetiera acolo unde in mod normal ai pune apa. Porneste cafetiera si lasa solutia sa-si faca treaba. Arunca apoi solutia obtinuta.

Lasa cafetiera sa stea sa se raceasca vreun sfert de ora, spala cana de sticla, apoi repeta operatiunea inca de doua ori. De data aceasta, insa, trebuie sa folosesti numai apa rece, pentru a elimina urmele curatitorului (otet, sare de lamaie etc).
 

5 Fii atent la instructiunile de intretinere
 

Cana din sticla poate fi spalata eficient cu ajutorul a 2 cuburi de gheata, un sfert cana de sare, un sfert suc de lamaie. Solutia trebuie pusa in cana, apoi se rasuceste cana intr-o parte si alta. Pentru o astfel de curatare, cana de sticla nu trebuie sa mai fie calda.

Nu uita ca nu trebuie niciodata sa folosesti cana de cafea pentru a turna apa in rezervorul cafetierei. Acest lucru poate duce la transfer de uleiuri, resturi si impuritati in cafetiera, iar acestea vor afecta cafeaua obtinuta.

Recipientul pentru filtru trebuie spalat de fiecare data deoarece, daca raman resturi de cafea in el, acesta pot dezvolta mucegai.

Exista si cafetiere care au functie de autocuratare, pe care le poti folosi, in cazul in care nu vrei sa faci tu acest lucru.
Foloseste un burete pentru a sterge cafetiera pe dinafara, mai ales in partea de sus, unde se aduna praf. Acesta poate ajunge in interiorul aparatului si, prin urmare, in cafea. Daca gasesti in cafetiera resturi de cafea arsa, sterge-le usor cu o carpa inmuiata in apa sau cu un burete.
 

6 Produse pentru curatarea cafetierei
 

Otet. Una dintre cele mai des intalnite , obtinute in casa este otetul. Trebuie sa folosesti 1 parte otet alb la 3 parti de apa rece. Solutia trebuie fiarta corespunzator, conform instructiunilor din manual.

Operatiunea se repeta pana cand lichidul care se scruge devine limpede. Apoi, se scoate solutia prin fierbere cu apa, pana cand nu se mai simte mirosul de otet. Trebuie spalate vasul de sticla, filtrul, capacul si palnia. 

Sare de lamaie. O alta solutie de curatare a cafetierei, obtinuta in casa, este un amestec de sare de lamaie si apa. Foloseste 3 pliculete de sare de lamaie dizolvate intr-o cana cu apa. Solutia se pune in filtru 15-20 de minute, apoi se da drumul la aparat pentru ca solutia sa fiarba complet. Aceeasi operatiuni se repeta inca o data sau de doua ori.

Bicarbonat de sodiu. Poti curata cafetiera si printr-o solutie din apa si bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de 2 linguri de bicarbonat la o cana cu apa. Solutia se pune in aparat, la fel ca in cazul otetului si se fierbe, apoi se repeta procedura doar cu apa, pana cand sunt eliminate resturile de bicarbonat, impreuna cu depunerile si mizeria din cafetiera.

Pastile pentru curatare. In magazine gasesti kituri de curatare si decalcifiere pentru cafetiere, sub forma de pastile care se introduc in aparat. Astfel de kituri costa intre 20 si 40 lei.

Cofeetool. Un instrument utilizat pentru curatarea aparatelor de cafea este Cofeetool, un fel de perie. Aceasta ajuta la curatarea capului de scurgere a aparatului de cafea. Peria este dotata cu o spirala care impiedica apa fierbinte sa ajunga la mana, un mic varf pentru destuparea gaurilor de vaporizatoare neglijate si o lingurita pentru a pune cantitatea corecta de detergent. Un astfel de produs costa aproximativ 20 lei.

Solutii de curatare : Cilit, Sano. Cilit sau Sano Anti Kalk sunt doua dintre solutiile de curatare care se vand in magazine. Acestea pot elimina urmele de calcar din cafetiere si alte aparate (boilere, ceainice, ibrice electrice etc). Un astfel de produs costa in jur de 6 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului