Cum sa...

#produse de curatenie #lumanari parfumate #poluare #casa

Cele 7 lucruri din casa ta care te otravesc putin cate putin

Nivelul poluarii aerului din locuinta noastra il poate depasi, culmea!, pe cel exterior. De pana la cinci ori, potrivit unui studiu al Agentiei pentru Protectia Mediului din Atlanta, Georgia. Tinand cont ca petrecem cel putin jumatate din zi in propria casa, expunerea este mare.

Poluantii la care ar trebui sa fi extrem de atenti sunt fumul de tigara, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, formaldehidele, compusii organici volatili si radonul, sustine dr. Ian Colbeck, profesor la Scoala de Stiinte Biologice de la Universitatea din Essex.

Sursele de poluare care se gasesc in interiorul locuintelor pot provoca crize de astm, boli de inima, accidente vasculare cerebrale si inclusiv cancer pulmonar. Iata care sunt elementele de care trebuie sa scapi cat mai rapid cu putinta pentru a inlatura sursele de poluare.

Vopseaua

Ne-am obisnuit sa nu aruncam cutiile cu vopsea ramase dupa ultima renovare. Trebuie spus insa ca aceste recipiente in care mai ramane vopsea elibereaza in timp compusi organici volatili, care au fost pusi in legatura, in urma unor cercetari, cu cancerul.

Produsele de curatat

Iti place, cu siguranta, ca in casa ta sa miroasa mereu bine, a curat. Insa multe dintre produsele pentru curatenie sunt, de asemenea, o sursa de compusi organici volatili care ajung in aerul pe care il respiri. Pentru a reduce expunerea la acest tip de poluare, e recomandat sa folosesti produse naturale, precum apa si otet sau bicarbonat de sodiu.

Hainele curatate chimic

Cand eticheta permite spalarea manuala, atunci e bine sa faci un efort si sa iti speli astfel hainele. Un studiu din 2011 a aratat faptul ca percloretileniul de pe hainele curatate chimic se elibereaza in aer. Lana, imbracamintea din poliester si bumbacul pastreaza aceste reziduuri carcinogene de compusi organici volatili.

Lumanarile

Mirosul si atmosfera pe care o creeaza sunt minunate, insa lumanarile parfumate sunt foarte periculoase pentru sanatate. Potrivit specialistilor, deoarece lumanarile sunt aprinse in camere mici si neaerisite, precum baile, chimicalele imprastiate in incapere raman acolo, putand creste riscul de astm, eczeme si alte probleme ale pielii. Specialistii americani au observat ca printre chimicalele eliberate s-au aflat, in cantitati mari, substante cancerigene sau care determina aparitia atacurilor de astm, cum ar fi benzenul si toluenul.

Umidificatorul

Pentru a evita uscarea pielii in sezonul rece e posibil sa folosesti un umidificator. E important sa il utilizezi la sub 50% umiditate. Cresterea gradului de umiditate dintr-o incapere favorizeaza formarea mucegaiului si acarienii de praf, doua surse importante de alergeni, care pot afecta functia de respiratie.

Blaturile din granit

Blaturile de granit pot produce radon, un gaz natural radioactiv. Radonul este a doua cauza principala de cancer pulmonar in Statele Unite. Totusi, trebuie spus ca expunerea nu este una grava si ca granitul folosit de obicei pentru blaturile de bucatarie nu este foarte periculos.

Semineul

Un semineu in care ard mocnit lemne creeaza o atmosfera calda, confortabila. Insa iti poate polua aerul pe care il respiri. Arderea lemnului si cenusa care se depune pe kitul de evacuare poate creste mult nivelul de poluare si inclusiv poate spori riscul de expunere la monoxid de carbon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea