Cum sa...

#prevenire aparitie mucegai # aparitie mucegai #mucegai #mucegai pereti #combaterea mucegaiului #mucegai casa

Anotimpul rece, momentul in care apare mucegaiul in locuinte! Cum sa scapi rapid de el

Sezonul rece este momentul in care mucegaiul isi face aparitia in locuinte. Acesta apare in special in locuintele in care umiditatea este crescuta iar incaperile nu sunt aerisite corespunzator.

Mucegaiul este o ciuperca periculoasa, ce se dezvolta in special in baie, bucatarie, in spatele masinii de spalat, in jurul chiuvetei, in zonele unde exista tapet, pardoseala, in spatele placilor de teracota, dar si in jurul ferestrelor.

Pe langa faptul ca este inestic si provoaca un miros neplacut in casa, mucegaiul este foarte periculos pentru sanatate. Prezenta mucegaiului in casa duce la aparitia sau agravarea astmului, aparitia rinitei alergice (stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii), aparitia sau agravarea starilor de depresie si in cazuri mai grave la aparitia bolilor pulmonare.

Cauzele aparitiei mucegaiului

Mucegaiul poate aparea intr-o casa perfect curata, fara probleme. Cauzele aparitiei mucegaiului sunt diverse. Cele mai comune dintre acestea sunt:

  • umiditatea crescuta din locuinta
  • neaerisirea zilnica a casei
  • condensul (umezeala provocata de diferenta dintre temperaturile din casa si cele din exterior) acesta apare in special in jurul ferestrelor.
  • incalzirea superficiala si ineficienta a casei
  • scurgeri de apa (teava sparta si/sau neizolata)

Cum previi aparitia mucegaiului

Aeriseste bine casa

Locuinta trebuie aerisita zilnic, chiar si in cele mai friguroase zile de iarna. Este indicat ca locuinta sa fie aerisita dimineata si seara. In acest fel umiditatea din casa va disparea rapid, riscul ca mucegaiul sa se formeze fiind foarte mic. Este foarte important sa aerisesti bine casa dupa ce ti-ai facut baie, pentru ca aburii sa dispara rapid.

Lasa lumina aprinsa in baie

Dupa ce faci dus, lasa lumina aprinsa in baie timp de cateva minute, pana cand baia se aeriseste complet. Intunericul favorizeaza formarea mucegaiului.

Renunta la covorasele de baie care retin apa

Covorasele de baie din tesatura sau buretoase retin apa. Renunta la acestea si inlocuieste-le cu unele din plastic. Acestea din urma se usuca rapid si nu favorizeaza aparitia mucegaiului.

Foloseste dezumidificatoare

Daca aerul din casa este umed, foloseste dezumidificatoare. Acestea absorb umezeala in exces, prevenind astfel formarea mucegaiului.

Cum scapi de mucegaiul din casa

Daca mucegaiul si-a facut deja prezenta in casa ta, trebuie sa actionezi rapid pentru a-l indeparta. Poti scapa rapid de acesta cu substante preparate chiar de tine, acasa.

Solutie cu otet

Aplica otet alb, direct pe pata. Lasa-l sa actioneze timp de un minut, apoi sterge usor cu un burete si clateste foarte bine locul. Aceasta solutie este eficienta in special in baie, unde poti clati peretele cu apa din abundenta. Pentru a scapa de mucegaiul dintre rosturi, freaca bine locurile afectate cu o periuta de dinti veche, imbibata in otet. In acest fel te asiguri ca nu va mai ramane niciun spor de mucegai ce se va inmulti ulterior.

Solutie cu bicarbonat de sodiu

Intr-un recipient adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu. Picura treptat putina apa pana obtii o pasta groasa. Aplica pasta pe locul afectat de mucegai si las-o sa actioneze timp de 15-20 de minute, apoi sterge cu o carpa curata. Vei observa ca pata de mucegai va disaprea. In plus va disparea si mirosul neplacut din casa.

Sursa foto: livsstil.guide.dk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea