Cum sa...

#apa menajera #canalizare #deseuri

7 lucruri pe care nu trebuie sa le arunci in apa menajera sau in canalizare

Specialistii care se ocupa cu protejarea mediului si exploatarea canalizarilor considera ca oamenii trebuie sa fie mai atenti atunci cand decid ce deseuri sa arunce in chiuveta sau in toaleta, in canalizare.

1. Nu aruncati uleiul menajer si grasimile in chiuveta!

Oamenii nu trebuie sa arunce oriunde resturile alimentare, de exemplu uleiul alimentar si grasimile menajere nu se elimina prin chiuveta sau prin toaleta pentru ca astfel de deseuri pot dauna mediului. in plus pot afecta si retelele de canalizare pentru ca se depun pe peretii conductelor si predispun la obturari, la coroziunea mai rapida a materialelor din care sunt realizate.

2. Sunt medicamente care se dizolva in apele uzate si polueaza mediul

Medicamentele care ajung in apele uzate pot polua mediul sau pot fi filtrate din apa in statii de epurare, unele se elimina insa unele ajung in apa noastra de baut (si pot avea efecte nedorite). Deja se stie faptul ca orice medicament sau produs farmaceutic nu trebuie aruncat la intamplare, ca orice deseu menajer. Ele se elimina prin intermediul unor puncte de colectare, care apoi le distrug prin ardere sau alta metoda pentru a nu ajunge in mediul in care traim. Mai ramane un singur lucru de facut si anume sa se respecte aceasta regula pentru a se proteja mediul si sanatatea oamenilor.

3. Nu aruncati la intamplare recipientele mici din plastic!

Astfel de recipiente (care contin gel de dus, pasta de dinti, masti cosmetice sau produse de exfoliere, etc.) ajung in ape, rauri, lacuri si pot polua considerabil mediul.

4. Nu aruncati resturi de substante chimice toxice in toaleta sau chiuveta!

De exemplu substantele folosite pentru combaterea umiditatii si a mucegaiului sunt foarte toxice pentru organism, pentru ochi si piele, cand se folosesc trebuie mare atentie. Acestea nu se elimina prin toaleta sau chiuveta deoarece este posibil sa nu fie complet filtrate prin instalatiile de tratare a apelor reziduale si astfel sa ajunga in apele subterane si chiar poate exista riscul de a ajunge si in apa potabila. Alte exemple de produse toxice sunt: vopseaua, lacul, oja, vopseaua auto, solventii si alte substante chimice. Cei care sunt interesati de echipamentele pentru tratarea si epurarea apelor sau pentru instalarea unor statii de epurare la domiciliu, care locuiesc la casa sau care vor sa-si monteze astfel de echipamente in anumite locatii pot apela la serviciile firmei General Biotech care se ocupa cu asemenea lucrari.

5. Mucurile de tigari nu se arunca pe strada, dar nici in toaleta

Dupa cum se stie tigarile contin numeroase substante chimice, toxine care ne afecteaza sanatatea, de aceea fumatul este contraindicat de catre medici tuturor oamenilor. tigarile nu trebuie sa fie aruncate pe jos la intamplare si nici in apa menajera pentru ca pot ajunge in apele subterane, in rauri si lacuri si pot polua mediul inconjurator. De asemenea resturile de tigari ca si alte deseuri de care am spus mai sus pot infunda conductele de apa reziduala.

6. Produsele de igiena feminina nu se arunca in toaleta.

Aici ne referim la tot felul de produse pe care le folosesc femeile: servetele umede, servetele pentru curatat ochelarii, servetele demachiante, bandaje, tampoane, etc. Astfel de produse se arunca in cosul de gunoi si nu in toaleta. Materialele rezistente la rupere arata ingrozitor in conducte in canalizare. Astfel de produse pot fi de exemplu servetelele umede care pot afecta instalatiile de tratare a apelor reziduale. servetele umede nu se rup, nu se dizolva in apa si trebuie eliminate prin statia de tratare a apelor reziduale. Din pacate ele se acumuleaza si pot infunda sau bloca pompele ceea ce produce probleme la astfel de instalatii, apare necesitatea unor lucrari de curatare pentru o buna functionare a acestora.

7. Nisipul folosit pentru litiera animalelor de companie nu se arunca in canalizare

Asternutul sau nisipul pentru animale (hamsteri, pisici, iepuri, rozatoare) nu se elimina prin toaleta pentru ca pot infunda destul de usor conductele de scurgere sau canalizare. Exista si anumite tipuri de asternuturi pentru litiera pisicilor care sunt biodegradabile, care au capacitatea de a absorbi mirosurile si care pot fi si parfumate. Doar produsele din fibre naturale care sunt fabricate din brad netratat sau din molid pot fi 100% biodegradabile si pot fi aruncate si in vasul de toaleta fara a exista pericolul ca acesta sa se infunde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului