Cum sa...

#frigider #televizor #garantie #electrocasnice #electronice

6 lucruri pe care nu le stiai despre electronice si electrocasnice

Cumpararea unui produs electronic sau electrocasnic reprezinta, cel mai adesea, o achizitie de durata. Tocmai de aceea, siguranta si functionalitatea sunt doua dintre principalele aspecte de care trebuie sa tii cont, pentru a nu avea surprize mai tarziu. Totusi, in cazul in care nu esti foarte atent la toate detaliile, exista uneori posibilitatea unor scapari, de care iti dai seama abia dupa ce ajungi acasa.

1 Garantia, un act garantat uneori doar verbal
 

La achizitionarea unui produs electrocasnic este deosebit de important sa nu uiti de garantie. Un astfel de act iti ofera protectie in cazul in care produsul se strica in termen de 1-2 ani. Astfel, acesta trebuie sa fie reparat, inlocuit sau rambursat. Insista sa primesti garantia pe loc, atunci cand platesti produsul. Te va scuti de o multime de probleme.

Exista cazuri in care, desi achizitionezi produsul din magazin, la plata la casa nu primesti si garantia in mana. Vanzatorul iti poate spune ca certificatul de garantie il vei primi odata cu livrarea produsului la domiciliu. In ziua livrarii, insa, persoanele care iti aduc produsul sunt doar niste reprezentanti ai unei firme de livrari. Ei vor solicita sa vada factura, ca sa fie siguri ca tu esti proprietarul si iti vor inmana produsele, spunand ca trebuie sa gasesti garantia in interiorul ambalajului. Apoi aceste persoane pleaca, ramanand ca tu sa desigilezi cutiile.

Acest lucru nu este tocmai firesc. In primul rand, certificatul de garantie trebuie completat de o persoana, ca el sa contina datele de identificare ale produsului, durata de utilizare, denumirea si adresa service-ului, semnatura si stampila vanzatorului. Aceste date completate nu au nicio legatura cu persoana care face livrarea. Tocmai de aceea este important sa soliciti garantia de cand platesti.

Exista, de asemenea, cazuri in care ambalajul nici macar nu are inauntru aceasta garantie, caz in care esti nevoit sa mergi din nou la magazin si sa o soliciti. In alte situatii, la achizitionarea mai multor produse electrocasnice, unele pot avea in interior garantia, in timp ce altele nu poseda asa ceva.
 

2 Updatarea software-ului afiseaza functiile complete ale televizorului
 

La achizitionarea unui televizor, personalul din magazin iti face o prezentare extrem de generala, care nu poate fi utila decat unei persoane care nu a mai avut un aparat similar. Cartea cu instructiuni de utilizare, desi este foarte groasa (editata in multe limbi), nu contine, in realitate, mai mult de 2-3 pagini de informatii generale.

Astfel, odata ajuns acasa, singurul lucru care iti ramane de facut este sa inveti functiile si optiunile avute la dispozitie in mod practic, prin incercare. In unele cazuri, o astfel de acomodare intuitiva cu noul televizor poate fi rapida si nu pune probleme. In alte cazuri, insa, poti descoperi ca un televizor modern, cu ecran plat, nu dispune de functii de baza, de exemplu, nu permite ordonarea manuala a canalelor, in functie de preferintele utilizatorului. In astfel de situatii, singura varianta este sa accesezi site-ul oficial al marcii respective de televizor si sa cauti informatii.

Este important de stiut ca aparatul nou, din magazin, poate avea instalata o versiune foarte veche a soft-ului care se afla la baza functiilor televizorului. De exemplu, un televizor nou cumparat poate avea un software versiunea 2, in timp ce in clipa achizitionarii s-a ajuns deja la versiunea 7. Trebuie sa salvezi programul pe un stick si apoi sa-l pui in mufa televizorului, pentru updatare. Doar astfel ti se vor afisa pe ecran toate functiile si vei reusi sa-l configurezi dupa nevoile tale personale.
 

3 Posturi tv analogice versus digitale
 

Un televizor performant poate reda o imagine mediocra daca nu sunt indeplinite anumite conditii. De exemplu, un televizor modern va seta automat canalele analogice, daca furnizorul de programe tv nu ofera si canale digitale incluse in pachet sau daca nu dispui de setari si accesorii suplimentare, precum un decodor integrat.

Poti face setarile cu cineva din personalul magazinului, poti cauta instructiuni pe internet sau trebuie sa contactezi furnizorul tau de televiziune.
 

4 Functiile unui robot de bucatarie : reclama si realitate practica
 

Cand ai nevoie de unul sau mai multe aparate pentru a pregati mancarea, un robot de bucatarie poate constitui o varianta buna. Functiile unui robot de bucatarie sunt deosebit de numeroase, in unele cazuri fiind peste 30.

Insa tocmai din cauza ca face multe lucruri, un astfel de aparat este construit astfel incat sa economiseasca spatiu. Prin urmare, accesoriile sale pot fi uneori foarte mici sau pur si simplu nepotrivite. Nu te multumi sa verifici doar pe cutie care sunt functiile indeplinite. Desenele de pe ambalaj sau informatiile existente pe cutie si in manualul de instructiuni iti sunt de folos, dar nimic nu este mai clar decat o verificare a fiecarui accesoriu in parte.

De exemplu, daca folosesti des mixerul, in unele cazuri se poate ca robotul de bucatarie sa dispuna de o paleta mica si scurta, nepotrivita sau insuficienta pentru preparatele tale. De asemenea, exista multe cazuri in care clientul abia acasa incearca sa descopere ce poate sa faca aparatul, in loc sa beneficieze de o prezentare clara, prealabila. De aceea, adesea, proprietarii unui robot de bucatarie nu reusesc sa foloseasca aparatul la capacitatea sa maxima.

Achizitioneaza produsul nu dupa cate functii are, ci dupa cate functii pot fi indeplinite intr-un mod satisfacator pentru tine, in bucatarie. In cazul in care magazinul nu permite verificarea continutului inainte de achitare , este mai bine sa renunti, deoarece nu ai de unde sa stii exact cum arata instrumentele si accesoriile din interior si nici ce poti face exact cu acestea.
 

5 Prizele si cuptorul de bucatarie
 

Cand cumperi un cuptor, unul dintre aspectele esentiale pe care trebuie sa le afli este daca functioneaza pe gaz sau este electric. In cazul unui cuptor electric , ai nevoie de o priza cu impamantenire. In cazul locuintelor noi sau a celor renovate, se poate sa nu ai in minte foarte clar dimensiunile bucatariei, locul in care se afla prizele si celelalte obiecte (mobilier, frigider etc).

La achizitionarea cuptorului, poti primi informatii de la personalul calificat al magazinului, dar numai cu conditia de a sti precis unde se afla fiecare lucru din bucataria ta.

In cazul in care nu esti foarte sigur, mergi acasa, verifica si pe urma achizitioneaza produsul, fiind sigur ca ai unde sa-l asezi.
 

6 Frigiderul si bacteriile
 

carucior sau pur si simplu asezarea hainei de strada si a unor bagaje, genti etc sunt suficiente pentru a lasa bacterii care vor contamina alimentele asezate mai tarziu de altcineva direct pe suprafata: salata verde, paine etc.

Pe langa acesti microbi, care vin odata cu produsul cumparat si depozitat in frigider, o alta sursa o constituie greselile de depozitare: carnea cruda neacoperita sau neambalata corespunzator, asezarea alimentelor unele langa altele, fara nicio logica si altele.

De aceea, printre functiile de baza ale frigiderului ar trebui sa existe si una antibacteriana. Exista aparate dotate cu filtre speciale, cu particule de argint, care distrug aproximativ 99.9% dintre bacterii, stopand imprastierea acestora in frigider. Pe langa utilizarea acestei functii, se recomanda folosirea recipientelor de tip depozitare (casolete, sticle cu dop etc) acolo unde este posibil, precum si curatarea frigiderului din cand in cand.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare