Cum sa...

#renovare apartament #renovare casa #apartament #casa

5 lucruri de care sa tii cont cand vrei sa renovezi apartamentul in care te muti

Exista o multime de apartamente in blocuri vechi, care ofera beneficii precum localizarea foarte buna, apropierea de metrou, parcuri, gradinita, scoala. De cele mai multe ori un astfel de apartament necesita renovare. Fie ca a fost achizitionat de la niste proprietari care nu au investit in renovarea lui sau au facut-o in urma cu 10 - 15 ani, fie ca nu iti place gresia si faianta instalate in baie si bucatarie, apare dorinta renovarii, asadar a unui apartament dupa propriul tau bun-gust. Nimic de obiectat!

 

Cu toate acestea, trebuie sa te inhami cu rabdare, procesul de renovare poate dura mai mult decat te-ai fi asteptat initial. Mai mult decat atat, costurile sar de cele mai multe ori peste estimarea ta initiala.

Afla mai multe sfaturi din randurile de mai jos.

Schimba centrala termica

Asa cum stii, o renovare implica sume mari de bani. Exista tentatia de a face economii cu pastrarea anumitor obiecte din apartamentul vechi.

Daca te gandesti sa pastrezi centrala termica instalata in urma cu vreo 10 ani, ar fi bine sa te mai gandesti inca o data, astfel incat sa nu trebuiasca ca la scurt timp dupa mutare sa vezi ca nu mai curge apa calda la dus. O centrala termica Viessmann este o investitie in confortul energetic al casei tale, cu siguranta merita.

Creeaza senzatia de mai mult spatiu

Stim cu totii ca apartamentele in blocurile vechi sunt mici. Probabil ai renuntat la o debara pentru a castiga mai mult loc in bucatarie. Daca vrei sa obtii senzatia de mai mult spatiu in baie, mizeaza pe culorile calde. Alege gresie si faianta in tonuri deschise, alb, alb-gri, crem. Oglinzile sunt si ele de ajutor pentru a obtine senzatia de mai mult spatiu, precum si mobilierul deschis.

In cazul parchetului, la fel, poti opta pentru unul deschis, de culoarea stejarului si nu a mahonului.

De asemenea, nu aglomera cu foarte multe piese de mobilier.

Tine cont de aspectul practic

Exista tentatia de a achizitiona acele obiecte care au un design foarte atractiv. Impulsul este sa le iei. Te-ai gandit insa cat sunt de practice? Poate fi vorba de o plita de aragaz care se curata extrem de greu, de un fotoliu al carui material este dificil de intretinut, de un lavoar de piatra.

Prin urmare, tine cont de aspectul practic. Iti vei usura viata. Gandeste-te tot timpul si la partea de intretinere. De exemplu, instalarea parchetului in zonele predispuse la umiditate, in hol (iarna incaltamintea lasa urme de apa), in bucatarie, va necesita mai multa atentie din partea ta.

Daca nu iti place sa dedici timp semnificativ curateniei amanuntite, lustruirii, aspectul practic al achizitiilor tale este de luat in considerare.

Masoara inainte de a cumpara

Dupa ce trece partea grea a instalarii parchetului, a gresiei, faiantei, a vopsirii peretilor, prin urmare toata casa este refacuta, urmeaza mobila. Greselile aici pot fi strans legate de lipsa masuratorilor prealabile a incaperii.

Ti-a placut foarte mult acea canapea vazuta in magazin? Ai tinut cont de faptul ca iti va ocupa jumatate din living?

Cu atat mai mult in apartamentele mici este important ca mobila sa se potriveasca dimensiunii camerelor.

Poti tine cont, asadar si de mobila la comanda.

Ai grija la buget

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Daca esti la prima renovare, cu atat mai greu este sa estimezi valoarea totala a costului cu renovarea.

Este bine sa ai un plan B in ceea ce priveste finantele. Daca te bazezi doar pe suma pusa de-o parte (economisita sau obtinuta prin credit la banca), exista sanse foarte mari sa nu iti poti finaliza proiectul in apartament.

Asadar, nu te arunca la cheltuieli care nu se justifica cu adevarat, al caror surplus de bani nu se echivaleaza cu un surplus de confort si eficienta.

Finalul unei renovari aduce insa o mare satisfactie, bucuria de a locui intr-un apartament amenajat pe gustul tau, asa cum ti-ai dorit. Spor!

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea