Cum sa...

#turisti #comunicarea in vacanta #vacanta #singur in vacanta

10 avantaje cand calatoresti singur in vacanta

O calatorie de unul singur poate sa nu sune tocmai promitator, de cele mai multe ori. Si totusi, exista persoane carora li se potriveste mai mult aceasta varianta decat cea cu insotitor sau in grup. De asemenea, atunci cand te decizi sa calatoresti impreuna cu cineva, este recomandat sa iei in considerare motivele pentru care ar fi mai bine sa mergi singur. Iata in continuare 10 motive pentru care esti mai avantajat intr-o calatorie singur.

1 Esti propriul tau stapan
 

Unul dintre cele mai mari avantaje sau poate chiar cel mai important avantaj al unei vacante petrecute singur este libertatea. Persoanele independente, care nu pot sa se acomodeze la un program impus de nevoile sau dorintele altuia, sunt cele care ar trebui sa opteze pentru o astfel de vacanta.

Este vorba despre o asumare a responsabilitatii pentru tot ceea ce se intampla, atat cat depinde de vointa personala si nu de factori externi. De asemenea, este atuul de a nu depinde de nimeni si a putea face orice, oricand, fara constrageri.

Odata intors acasa poti vorbi sau nu despre vacanta ta, poti spune numai ceea ce vrei tu sa spui si nu ai parte de discutii sterile in care fiecare isi aminteste “exact cum a fost” si il contrazice pe celalalt. Experienta dobandita o poti impartasi altora, pentru a le fi de folos. Oricum, tu esti singurul care stie cum era in acele locuri in care ai calatorit, in perioada in care ai calatorit. Si apoi, nu exista nimeni care ti-a facut pe ascuns poza cand dormeai cu capul cazut si nici nu te vei trezi cu poze postate pe internet in care apari si tu, dar in care nu-ti place cum ai iesit. Esti in continuare propriul tau stapan.
 

2 Esti mai flexibil
 

Daca primesti o invitatie de ultim moment si chiar merita sa mergi, daca apare ceva neprevazut, esti liber sa iei decizia care iti convine, fara sa fie nevoie sa te consulti cu cineva si fara sa tii cont de nevoile celorlalti.

In cazul in care vrei sa incerci ceva nou dar nu ai avut niciodata cu cine sa faci acel lucru, mai bine profiti de ocazie de unul singur. Nu trebuie sa convingi pe nimeni sa inoate cu tine alaturi de delfini, sa faca scufundari sau mearga la cumparaturi cu tine in cel mai mare bazar din oras. De fapt, tu decizi cat cheltuiesti si pe ce anume. 

 

3 Dobandesti o lectie de viata
 

Calatoria de unul singur reprezinta o lectie de viata, mai mult decat orice altceva. O persoana care calatoreste singura se confrunta cu diverse situatii noi, este nevoita sa rezolve singura problemele, trebuie sa gaseasca modalitati de a se bucura singura de locurile frumoase iesite in cale, trebuie sa se adapteze noului mediu etc.

Neavand pe cine altcineva pe care sa se bazeze, cel care calatoreste singur ajunge sa se cunoasca mai bine pe sine, vazand cum reactioneaza in anumite situatii, care ii sunt calitatile si defectele.

O calatorie poate avea uneori un impact suficient de puternic incat sa te schimbe ca om, astfel incat te intorci acasa cu o alta viziune asupra vietii. In plus, orice calatorie de unul singur te ajuta sa ai mai multa incredere in fortele proprii.
 

4 Iti faci noi relatii
 

Cand calatoresti singur vii in contact cu multi oameni cu care mai devreme sau mai tarziu trebuie sa comunici. Daca ai fi insotit de o persoana mai dezinvolta, mai vorbareata si mai prietenoasa, poate ai fi tentat sa o lasi pe ea sa se converseze cu toti strainii intalniti in cale. Fiind singur insa, inveti sa comunici indiferent ce limbaj folosesti. Astfel, iti poti face pe drum noi relatii si chiar prieteni.

Invers privit, un localnic se imprieteneste mai usor cu un singur turist decat cu un grup. Calatorind singur, ai sanse sa primesti chiar si o invitatie la masa , in casa noului tau prieten.
 

5 Inveti o limba noua
 

Tot la capitolul comunicare este inclusa si limba folosita. Fiind singur, ai toate ocaziile posibile pentru a exersa o limba straina si a invata cel putin sa comunici la un nivel bazic.
 

6 Aprofundezi o cultura si o civilizatie
 

Cand calatoresti singur nu este nimeni care sa-ti distraga atentia, astfel incat iti ramane suficient timp pentru a incerca sa intelegi si chiar sa apreciezi o alta cultura, o civilizatie straina, un mod de gandire diferit, un alt sistem de valori decat cel cu care esti obisnuit.

Fiecare popor are plusuri si minusuri, insa per total, actul cunoasterii nu poate fi decat benefic, deoarece te impinge sa analizezi, sa compari, sa renunti la idei preconcepute, sa apreciezi, sa descoperi lucruri la care poate altfel nu te-ai fi gandit niciodata.

Cultura si civilizatia unui popor reprezinta un domeniul atat de vast incat gasesti cel putin un aspect fascinant: arta, gastronomia, moda, istoria, conceputul de familie, mediul de afaceri etc.
 

7 Iti indeplinesti un vis
 

Daca ai visat sa zbori cu balonul deasupra Florentei, sa faci rafting in Slovenia sau sa urmezi un curs de gastronomie in Italia, astfel de dorinte pot fi realizate cel mai usor pe cont propriu. Uneori este greu sa gasesti in cercul de prieteni sau in familie pe cineva care sa te insoteasca intr-o astfel de experienta. O vacanta de unul singur poate reprezenta cheia. La fata locului ai mai multe sanse sa intalnesti oameni care isi doresc acelasi lucru ca tine.

Tot la acest capitol intra si studiile facute departe de casa, precum si programele de tip work&travel, prin care poti sa muncesti, castigand bani din care sa te intretii si sa vezi locuri noi.
 

8 Iti pastrezi perceptia nealterata
 

Felul in care este perceputa o vacanta este unul foarte personal si subiectiv. Doi oameni pot sa participe la aceeasi excursie de o zi in munti, iar seara sa aiba impresii cu totul diferite despre acea experienta.

Cand calatoresti singur nu esti afectat de energia celuilalt, de modul lui de gandire, de starea sa fizica sau psihica. Perceptia ta ramane nealterata deoarece nu exista nimeni si nimic care sa o tulbure, in afara de meniul in sine in care te afli. Uneori acest lucru poate fi bun, mai ales ca in vacante cu totii vrem sa ne simtim cat mai bine si sa nu ne lasam afectati de nervozitatea si nemultumirea celor din jur. De asemenea, prezenta celuilalt este in unele cazuri un factor care iti distrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante, tinandu-te ocupat cu discutii marunte si sterile.

Conform lui Alain de Botton, autor al volumului The Art of Travel, citat de msn.com, modul in care privim lumea este influentat de ceilalti. De fapt, se pare ca nu doar ne schimbam punctul de vedere, dar mergem pana intr-acolo incat ne limitam si propria curiozitate pentru a ne potrivi mai bine cu persoana alaturi de care calatorim.
 

9 Scapi de orice situatii penibile
 

O calatorie alaturi de cineva poate avea ca rezultat o relatie si mai stransa, o prietenie consolidata, insa exista si efectul opus. Cand calatoresti cu cineva cu care nu locuiesti acasa, atunci ies la iveala cel mai mult diferentele stilului de viata.

Alegand sa calatoresti singur, te scutesti de un stres in plus, survenit din situatii penibile precum: sa faci cu randul la baie si sa fii strigat, pentru a iesi mai repede; sa te trezesti ca a plecat cu cheia colegul de camera si trebuie sa o ceri pe cea de rezerva de la receptie (eventual sa dai si bacsis); sa fii grabit sa impachetezi pentru a preda camera; sa vizitezi un muzeu fiind obligat sa parcurgi salile cu aceeasi viteza ca cea a insotitorului tau; sa suporti o discutie de complezenta doar pentru ca linistea ar fi prea apasatoare; sa explici fiecare alegere pe care o faci, fie ca este vorba despre ce mananci, fie ora la care vrei sa te culci etc; sa fii surprins intr-o ipostaza stanjenitoare.
 

10 Gasesti aproape intotdeauna un loc in plus
 

Se gaseste intotdeauna un loc in plus sau suficient spatiu pentru inca o persoana: in lift, in transportul in comun, la un tur de muzeu etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea