Casa verde

#reciclare #mobila #vopsea #economie #energie electrica #panouri electrice #electricitate #decor interior #ecologic #casa

Produse ecologice pentru tine si casa ta

Pentru a proteja mediul inconjurator este bine sa uitam de unele obiceiuri daunatoare cum ar fi utilizarea pungilor de plastic si sa reducem consumul energiei electrice. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la unele produse, ci doar sa le inlocuim cu unele ecologice, biodegradabile, care nu polueaza mediul.

Economiseste energia electrica

Becuri economice

Renunta la becurile obisnuite si opteaza pentru becurile economice. Chiar daca sunt de aproape 10-15 ori mai scumpe, acestea consuma de 5 ori mai putin decat cele incandescente si ofera aceeasi lumina. Un alt avantaj al becurilor economice este durata de viata, ele fiind de pana la 3-4 ori mai rezistente decat becurile obisnuite.

Utilizarea becurilor economice va reduce considerabil curentul folosit si totodata, factura pe care o vei plati.

Sistem electric cu celule solare

Foloseste surse de energie alternativa pentru a economisi energia electrica. Cu ajutorul panourilor solare iti poti alimenta electric locuinta. De asemenea, mai pot fi folosite pentru incalzirea interioara a acesteia sau a apei. Aceste sisteme pot fi montate pe acoperisurile caselor de echipe specializate.

Uita de plastic si invata sa reciclezi obiectele nefolositoare

Pungile de hartie sau din panza ecologica le pot inlocui cu succes pe cele din plastic in multe situatii.

Foloseste-le la cumparaturi, la depozitarea unor obiecte sau a unor alimente in camara si chiar pe post de cos pentru rufe. Deoarece au marimi si culori variate ai posibilitatea de a le alege in asa fel incat sa se potriveasca cu decorul camerei in care le tii. Pungile foarte mari le poti folosi si pentru a depozita jucariile copilului, hainele sau alte obiecte.

Foloseste saci reciclabili pentru a gunoiul menajer. Acestia au un semn special pe eticheta, „reciclabil”.

In cazul in care stai la curte, cumpara pubele speciale pentru gunoi menajer , plastic si hartie. Astfel contribui la salvarea mediului inconjurator. Plasticul reciclat poate fi folosit pentru fabricarea altor produse din plastic si astfel nu vor ajunge in sol sau nu vor fi arse, emanand gaze toxice.

Si electrocasnicele pot fi ecologice

Cumpara electrocasnice economice si totodata ecologice. Daca vrei sa-ti reinnoiesti aparatura electrocasnica nu uita sa cumperi produse economice. Acestea fac parte din clasa A si consuma mult mai putin decat cele din alte clase. Astfel, reduci consumul de curent electric.

Electrocasnicele ecologice sunt electrocasnice fabricate din materiale reciclate . Un astfel de produs este aspiratorul Silencer Green de la Electrolux. Acesta este fabricat in proportie de 93% din materiale reciclate, economisindu-se astfel un procentaj destul de mare din energia consumata la fabricarea unor componente noi.

Interiorul casei poate fi ecologic

Opteaza pentru mobila naturala

Daca iti remobilezi casa, opteaza pentru mobila fabricata din materiale naturale deoarece este 100% biodegradabila. Mobila din plastic este daunatoare mediului inconjurator deoarece poate rezista in sol pana la 1000 de ani, iar daca este arsa, plasticul elimina multe toxine si substante toxice.

In cazul in care vechea mobila este confectionata din plastic, nu o arunca la intamplare. Exista centre special amenajat pentru reciclarea plasticului. Foloseste vopsea ecologica

Pentru vopsirea peretilor a lemnului sau metalului este indicat sa folosesti o vopsea ecologica. Aceaste vopsele nu sunt produse cu solventi toxici si nu emena gaze periculoase in atmosfera. De asemenea, ele nu au mirosul specific de vopsea, fiind fabricate doar din materii prime de origine minerala, vegetala si animala.

Vopseaua ecologica se aplica la fel de usor ca vopsea pe baza de chimicale si are un timp de uscare chiar mai rapid. Poti gasi astfel de vopseluri de la urmatorii producatori: Carusel, Koprox, Callis, Bassis, etc.

Foloseste ornamente de decor ecologice

Uita de ornamentele decorative confectionate pe baza de plastic sau alte ornamente care nu sunt biodegradabile. Foloseste in locul lor ornamente naturale pentru locuinta ta, cum ar fi florile in ghiveci, bambusul sau alte ornamente confectionate din materiale neprelucrate ca: lemn, scoici, pietre, nisip, lumanari din ceara de albine etc.

Pentru mai mult efect si culoare poti lua pietre mai mari pe care sa le asezi in jurul ghivecelor cu flori si le poti vopsi in nuanta dorita pentru a da culoare camerei.

Obiectele decorative ecologice le poti confectiona singur sau le poti cumpara din magazinele specializate pe design interior.

Curata casa in mod ecologic

O alta cale de a proteja mediul inconjurator este sa renunti la detergentii chimici in favoarea celor ecologici.

Detergentii ecologici sau biodegradabili curata eficient mobila, sunt confectionati din produse naturale , nu contin coloranti sau parfumuri sintetice , nu polueaza si sunt recomandati de medicii dermatologi, in special persoanelor cu o piele sensibila.

Exista o multitudine de detergenti in functie de nevoile tale. Astfel poti sa gasesti: detergenti pentru curatat aragazul si cuptorul, detergent detartrant pentru baie, detergent pentru spalarea geamurilor, pentru spalarea faiantei si a gresiei, inalbitor, sare si tablete pentru masina de spalat vase , detergent pentru spalarea vaselor, dar si detergenti pentru spalarea rufelor si pentru scoaterea petelor din tesaturi.

Stiai ca...
...sucul de lamaie poate fi folosit pentru curatarea si albirea oalelor din bucatarie?
...pentru a curata covorul este indicat sa folosesti o solutie de apa cu otet alb?
...poti reda stralucirea mobilei din lemn, daca o stergei cu o carpa foarte curata si putin ulei de masline?
... daca pui bicarbonat peste petele din bucatarie si il lasi sa actioneze 30 minute inainte de a-l sterge, ai sanse foarte mari sa scapi de acestea fara a folosi substante chimice care pot ataca mobila?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea