Amenajarea casei

#locuinta #protectie #incendiu #foc

Cum sa previi un incendiu in casa

Incendiile apar de cele mai multe ori din neatentia noastra sau din neglijenta. Scopul unui electrician trebuie evidentiat in acest sens, deoarece majoritatea dezastrelor au fost cauzate de defectiuni ale sistemelor electrice. Iata cateva aspecte care ar trebui sa iti atraga atentia pentru a preveni un incendiu la tine acasa.



1 Acorda maxima importanta sistemului electric

In momentul in care cumperi o casa, este bine sa verifici si acest aspect. Poate ca nu acesta este criteriul de alegere a locuintei, insa asa iti vei calcula investitiile in viitor si poti preveni eventuale defectiuni.
In mod normal, sistemul electric de suprafata trebuie verificat de cateva ori pe an. O poti face singur, urmarind cablurile si firele. Acestea se pot deteriora sau rupe in timp din cauza animalelor sau a pieselor de mobilier grele asezate din greseala.

Cheama un electrician pentru a verifica panoul de sigurante, impamantarea prizelor si legaturile pentru becuri si intrerupatoare.
2 Foloseste cabluri de buna calitate

Pe langa calitatea acestora, este indicat sa achizitionezi spirale sau canale de protectie, pentru a evita deteriorarea lor, mai ales daca in casa sunt copii sau animale. Avantajele unui tub pentru cabluri se evidentiaza si in plan estetic, casa ta aratand mult mai ordonata si libera fara zeci de cabluri imprastiate.

Nu taia si nu prelungi niciodata cablurile din casa. Ai rabdare pana cand gasesti modelul de stecher sau de prelungitor de care ai nevoie, si evita sa improvizezi. De asemenea, este bine sa alegi prelungitoare si stechere cu posibilitate de intrerupere , pentru a evita arderea aparatelor in caz de pana sau fluctuatii de curent.
Nu folosi niciodata aparate electrocasnice defecte sau care functioneaza necorespunzator.
Pentru orice defectiune , adreseaza-te unui electrician sau depanator.
3 Atentie la chibrituri, brichete si tigari

Nu lasa niciodata chibrituri sau brichete la indemana copiilor. Ascunde-le intr-un loc in care cei mici nu au acces. Chiar daca nu ai copii, locul acestor accesorii este intr-un dulap, departe de razele soarelui sau de ferestre.

Tigarile au fost, de asemenea, sursa a nenumarate incendii. Nu le nici pe acestea la indemana copiilor. Atunci cand cineva fumeaza in casa, este bine sa ii oferi o scrumiera mare din sticla sau metal.

Nu permite niciodata fumatul in pat sau langa biblioteca. Verifica intotdeauna locurile in care au stat fumatorii in timpul unei petreceri sau vizite, pentru a ridica eventuale tigari picate pe jos.
4 Nu supraaglomera locuinta
Evita sa aglomerezi balconul sau dulapurile cu foarte multe lucruri. Mobila, aparate electronice defecte sau nefolosite, jucarii, haine, incaltaminte si covoare, toate ocupa spatiu in balcoanele noastre. Un spatiu atat de incarcat nu iti da posibilitatea de a observa inceperea unui incendiu, ci te va pune in fata faptului implinit.


5 Asigura zona aragazului, mai ales in timpul gatitului

Cheama un specialist de cateva ori pe an pentru verificarea si curatarea aragazului si a sistemului de gaze sau de butelii. Nu improviza!

Daca ai copii, foloseste sisteme de protectie pentru copii in bucatarie, in special in privinta aragazului si a cuptorului.
Verifica intotdeauna aragazul dupa ce l-ai folosit si supravegheaza  recipientele cu lichide in timp ce acestea fierb.

Atentie la vestimentatie atunci cand gatesti. Nu te imbraca in haine cu maneci largi sau cu haine din materiale supraelastice sau inflamabile. Opteaza pentru un tricou din bumbac mulat.

Nu pastra niciodata prosoapele, servetelele sau manusile de bucatarie in apropierea aragazului. Un val de curent sau un strop de neatentie pot duce la un incendiu de proportii.

6 Protejeaza zona semineului

Daca ai semineu, atunci achizitioneaza un paravan pentru a preveni raspandirea scanteilor in incapere. Nu aseza niciodata un covor sau un fotoliu din material textile in apropierea semineului. Este indicate pozitionarea unei machete de protective impotriva focului.
Cheama cel putin o data pe an un specialist penru curatarea si aerisirea semineului.

7 Atentie la foc si materiale inflamabile

Nu depozita niciodata in casa ta material inflamabile: benzina, solventi etc
Evita sa aprinzi multe lumanari
in cazul in care organizezi un eveniment sau o cina. Este bine sa le poti supraveghea permanent. Nu le aseza langa material textile sau inflamabile. Foloseste intotdeauna un support special de protectie si aseaza-le in locuri aerisite.


8 Asigura-te ca ai o locuinta bine aerisita

Verifica periodic gurile de aerisire. Curata-le si evita sa le acoperi cu perdele, draperii sau piese de mobilier. O aerisire curate ajuta la filtrarea aerului din incapere si la eliminarea mirosurilor, a aburilor sau a fumului.
Pastreaza intotdeauna in debara sau in bucatarie un de flacari. Evita sa il pozitionezi in zone cu potential de incendiu, pentru a-l putea folosi in caz de nevoie.


Afla mai multe despre siguranta casei:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare