Constructia casei

#calorifer #caldura #centrala termica #incalzire centrale termice #centrale termice #modele centrale termice

Tipuri de centrale termice

Multe persoane opteaza sa-si instaleze centrale termice datorita faptului ca aceste sisteme le asigura independenta fata de sistemul de termoficare edilitar. Cu ajutorul unei centrale termice poti beneficia de apa calda si caldura oricand si in orice cantitate doresti. Pe de alta parte, poti sa reduci cheltuielile avand in vedere ca nu esti nevoit sa platesti pierderile inregistrate pe coloana sau la subsoluri, in cazul in care locuiesti la bloc. Iata care sunt principalele tipuri de centrale termice si caracteristicile lor:


1 Centrale termice pe curent electric


Pentru apartamente si case mici , eventual de vacanta, sunt recomandate centrale termice pe curent electric, pentru ca au o putere redusa in comparatie cu centralele pe gaz sau combustibil solid. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale.

Principalul avantaj al acestui tip de centrala termica este instalarea si exploatarea usoara. Practic, nu trebuie decat sa apesi un buton pentru a folosi acest sistem si sa monitorizezi din cand in cand presiunea in instalatie.

Este bine sa stii ca pentru a monta o astfel de centrala termica ai nevoie de o retea de curent electric performanta astfel ca este posibil sa fii nevoit sa refaci bransamentul la energia electrica inainte de montare. Pe de alta parte, este bine sa ai in vedere faptul ca o astfel de centrala consuma destul de multa energie electrica, fapt care se va reflecta in costul facturilor. Spre exemplu, o centrala termica electrica de 9 kW, folosita pentru a incalzi o arie de pana la 85 mp, are un consum mediu de circa 1300 kW pe luna in conditii de iarna, ceea ce inseamna o factura la energia electrica estimata la aproximativ 500 RON.


2 Centrale termice pe combustibil solid


Exista centrale termice care folosesc pe post de combustibil lemne, brichete de rumegus sau carbune. Chiar daca initial e nevoie de o investitie mai mare intrucat aceste centrale au mai multe componente (cazan, pompe circulatie, robineti, puffere, vase expansiune, sisteme de siguranta- supape de siguranta, vana de descarcare termica de securitate, termometre, manometre, termostate), combustibilul este mai ieftin astfel ca, in timp, costurile se amortizeaza.

De altfel, acest tip de centrale termice sunt preferate de cei care locuiesc la munte, in zone in care aprovizionarea cu lemn este usoara sau nu exista retea locala de gaze.

De regula, centrala termica pe combustibil este amplasata intr-o incapere separata ce trebuie sa respecte anumite norme legale: aceasta trebuie prevazuta cu o priza de aspiratie aer si una de ventilatie, o usa metalica cu deschidere spre exterior precum si cu un cos de fum la care se racordeaza cazanul pe lemne.

Un dezavantaj al acestui tip de centrala termica este acela ca necesita incarcari periodice de combustibil. Exista pe piata si centrale termice pe combustibil solid cu incarcare automata, insa acestea nu mai folosesc combustibilul solid uzual, ci peleti si sunt mai scumpe.


3 Centrale termice pe gaz


Sunt cele mai utilizate tipuri de centrale termice. Un avantaj al acetui tip de centrala il reprezinta gama variata existenta pe piata. Astfel, exista centrate termice pe gaz cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.

Este bine sa stii ca sistemele cu tiraj natural se pot instala doar in urmatoarele conditii - pe hol, casa scarii, pivnita sau bucatarie, in spatii care sa aiba un volum minim de 18 mc, cu o fereastra de 0,9 mp, priza de aer proaspat neopturabila si cos de fum.



Pe de alta parte, centralele termice in condensatie utilizeaza caldura vaporilor de apa continuti de gazele arse eliminate. Acest lucru duce la reducerea consumului de gaz si implicit la reducerea emisiilor de noxe astfel ca pot fi montate si in camere mai mici.

Inainte de a opta pentru un model sau altul de centrala este recomandat sa ceri sfatul unui specialist. De altfel, montajul centralei trebuie efectuat numai de catre firme autorizate ISCIR.

Avand in vedere dezvoltarea tehnologica din ultimul timp, eficienta energetica a centralelor termice pe gaz a crescut astfel ca majoritatea conserva energia termica reducand astfel costurile de incalzire. In plus, cheltuielile de intretinere a acestor sisteme sunt mult mai mici in comparatie cu alte solutii de incalzire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului