Constructia casei

#energie electrica #panouri solare #montaj panouri solare

Cum se monteaza panourile solare

Energia solara poate fi utilizata pentru a reduce sau chiar pentru a inlocui total celelalte surse de energie necesare traiului dintr-o locuinta moderna. Montarea panourilor solare nu este o operatiune foarte complicata insa este recomandat ca aceasta sa se faca numai de personal calificat. Numarul de panouri depinde de necesarul energetic al locuintei respective, valoare ce se poate determina pornind de la consumul mediu lunar de combustibil conventional folosit pentru incalzire.Iata mai multe detalii despre montarea panourilor solare:



Unde se monteaza


Panourile solare se monteaza pe acoperis, in partea dinspre sud sau intr-un loc in care sa fie soare cat mai mult timp, la un unghi de circa 45 grade. Greutatea panourilor este mica, de cateva zeci de kilograme astfel ca nu ar trebui sa constituie o problema la montaj.

De altfel, panourile cu tuburi se pot monta si pe vertical, in situatiile in care constructia nu permite o alta solutie.

Diferentele de instalare de panouri solare nu sunt prea mari de la un model la altul, astfel ca se poate vorbi de o metoda generala de instalare a panourilor solare.

Acoperisuri simple sunt cele mai usor de abordat cand vine vorba de montare, insa in Romania sunt intalnite mai rar. Este bine ca montarea sa se realizeze cu ajutorul unor bolturi din otel inoxidabil, ce sunt garantate pentru astfel de situatii.


Panourile solare cu rezervor exterior


In cazul panourilor solare cu rezervor exterior, dotate cu tuburi conductoare sau superconductoare, montarea este relativ simpla. Panourile se fixeaza pe acoperis, se prind in grinzi cu tija filetata sub tigla si se leaga la reteaua de apa rece a imobilului printr-o teava izolata foarte bine.

Ulterior se monteaza o teava de scurgere prin care va curge apa incalzita de soare si stocata in rezervorul exterior - boiler inox izolat cu poliuretan si interior de otel inox alimentar.

Optional se monteaza controlerul care va indica ce temperatura are apa din rezervor. Tot controlerul va fi setat sa porneasca rezistenta electrica a rezervorului atunci cand afara este innorat si temperatura apei este prea mica.


Panourile solare fara rezervor exterior


In cazul panourilor solare fara rezervor exterior, cu tuburi superconductoare, este nevoie de boiler interior care sa stocheze apa incalzita de soare. Apa din boilerul cu doua serpentine poate fi folosita ca apa calda menajera cat si ca aport la incalzire.

Cea mai buna incalzire este considerata cea prin pardoseala, unde este nevoie de o temperatura de circa 35-42 de grade celsius, temperatura obtinuta de la soare si pe timpul iernii.


Panourile solare legate la alte instalatii


In cazul in care locuinta ta este dotata deja cu incalzire pe gaz, lemne, motorina sau pompa de caldura,electric, panourile solare se pot corela de regula cu instalatia deja existenta.

Acest lucru este valabil si in cazul in care ti-ai dotat casa cu boiler interior pe curent. Avantajul in asemenea situatii este ca se face economie semnificativa la consumul gazului, lemnelor, motorinei sau curentului atunci cand functioneaza panoul solar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea