Constructia casei

#audit pentru cladiri #audit energetic #audit #certificat energetic #cladiri

Cum putem realiza un certificat energetic sau audit energetic pentru cladiri?

Ca sa devenim auditori energetici (si sa eliberam certificat energetic) este nevoie in primul rand de o pregatire tehnica. Mai potrivita evident este cea de inginer decat de architect. Rar se intampla ca arhitectii sa cunoasca detalii legate de termotehnica constructiilor, sa stie sa calculeze o rezistenta termica sau un coeficient global de izolare termica. Prin urmare absolventii unei facultati de inginerie sunt cei mai potriviti acestei meserii care a luat amploare mai ales dupa anul 2013, cand a devenit obligatoriu sa aiba acest act oricine doreste sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze un imobil. In aceeasi masura cei care doresc sa construiasca un imobil nou vor avea nevoie la receptia lucrarilor.

Pentru sustinerea examenului de auditor energetic sunt impuse cateva conditii necesare, mai ales de experienta ale candidatului. Acesta poate fi inginer constructor, de instalatii, arhitect sau inginer mecanic, absolvent al cursurilor de lunga durata. Candidatul trebuie sa aiba experienta in domeniu si sa fie absolvent al unui curs de audit energetic. Acesta poate sa se prezinte insa la examen daca are o diploma de studii aprofundate in cadrul carora au fost cursuri din domeniul energetic al cladirilor.

Exista doua mari categorii de auditori energetici cu anumite limitari: auditor energetic grad 2 care poate realiza doar certificat energetic pentru cladiri de locuit. Acestia nu au dreptul de a certifica nicio alta cladire, de exemplu din domeniul tertiar (spital , scoala, gradinita, cladire de birouri, etc...). Auditorii energetici grad 1 sunt cei care nu au nicio limitare si pot elibera certificate energetice pentru toate tipurile de cladiri. Suplimentar acestia pot emite si audituri energetice, acestea din urma fiind cea mai complexa lucrare din domeniu.

O alta categorie dar cu totul distincta este cea de operator de termografie. Acesta are dreptul de a realiza termografie a cladirilor. Este drept ca nimeni nu ne poate opri sa nu facem termoviziune fara sa avem un atestat. Oricine isi cumpara o camera de termoviziune poate sa o utilizeze insa fara a cunoaste detaliile din acest domeniu. Va obtine niste poze colorate fara sa cunoasca interpretarea acestora sau corectitudinea lor. Din acest motiv intotdeauna este recomandat ca beneficiarul sa ceara acest act care nu are nicio legatura cu atestatul de auditor energetic. Bineinteles ca este foarte util ca un auditor energetic sa cunoasca detalii din domeniul termoviziunii pentru completare cunostintelor acestuia si pentru a-i fi util in domeniul pe care si-l desfasoara.

In concluzie nu este usor de ajuns auditor energetic si nici o meserie usoara. Dar este un domeniu de viitor, pentru ca fara eficienta energetica nu se poate discuta de cladire moderna, care sa fie economica din punct de vedere energetic si cu costuri reduse la intretinere.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului