Constructia casei

#constructie casa #casa #casa ecologica # constructie casa ecologica

Constructia unei case ecologice

O casa ecologica are avantajul unui ecosistem natural. Acesta o ajuta sa se integreze in mediu cu un impact minim asupra acestuia. In timp ce o casa obisnuita consuma resursele naturale si arunca reziduurile nefolositoare in mediul inconjurator, o casa ecologica protejeaza mediul.


Avantajele unei case ecologice

 

1. Eficienta resurselor folosite

Casa ecologica presupune folosirea eficienta a resurselor in doua scopuri: pentru a economisi financiar si pentru a proteja mediul. Astfel, se pune accentul pe energiile alternative, lumina naturala, eficienta in folosirea apei etc.

Ca energii neconventionale, se pot folosi solare, pompe de caldura, eoliene etc. Exista case ecologice pasive, fara consum de energie si case cu un consum minim de energie termica. Astfel de sisteme permit reducerea costurilor de incalzire si de racire intre 50 si 80%.

Energia poate fi economisita si prin design. Arhitectura bioclimatica are rolul de a reduce consumul de energie si de a favoriza un aport solar maxim.

2. Materialele utilizate pentru constructie

Materialele folosite pentru construirea unei case ecologice nu polueaza mediul in niciunul dintre stadiile de realizare: fabricare, transport, montaj etc. Astfel de materiale nu sunt toxice si trebuie sa lase cat mai putine deseuri pe santier.

O casa ecologica poate fi ridicata pe o structura de lemn pentru a asigura un consum redus de energie la incalzire. Lemnul tratat elimina riscul unui incendiu.

O alta varianta o reprezinta metalul, un alt material 100% reciclabil. O structura metalica asigura economisirea energiei electrice si eliminarea riscului de dilatare sau micsorare la variatii mari de temperatura. In plus, metalul este un material rezistent la foc.

Alte materiale ecologice intalnite frecvent sunt: termoizolatia din paie, caramida din lut, invelitorile din stuf, mortarul din var, acoperisul din stuf, vata de celuloza, izolanti vegetali, pluta, canepa, in etc.

Dezavantajele unei case ecologice

In cazul caselor ecologice cu structura din lemn, materialul este obtinut din defrisarile padurilor. Pe langa acest dezavantaj, lemnul este un material care, netratat foarte bine, este vulnerabil in fata focului, umiditatii si insectelor. In plus, este important ca o casa pe structura de lemn sa aiba o izolatie foarte buna deoarece altfel exista riscul de a se auzi orice zgomote intre incaperi.

In cazul unei case ecologice, materialele costa mai mult. In plus, cererea pentru astfel de case fiind scazuta, exista mai putini producatori, ceea ce le permite celor existenti sa practice preturi ridicate.

In Romania, nu exista o traditie a construirii caselor ecologice. De aceea, informatiile disponibile sunt mai putine, precum si profesionistii in domeniu. Prin urmare, se poate ca un astfel de proiect sa fie mai solicitant din timp de vedere al efortului, banilor si timpului comparativ cu construirea unei case obisnuite, din materiale poluante sau cu tehnici moderne care nu au in vedere protejarea mediului.

Foto: ecohouse.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului