Constructia casei

#autorizatie constructie casa #constructie casa

Autorizatia de constructie a unei case: cand e necesara si cum o poti obtine

Autorizatia de constructie este unul dintre cele mai importante acte de care ai nevoie inainte sa te apuci sa-ti construiesti casa. Prin acest act primesti dreptul de a ridica o constructie sau, dupa caz, de a repara sau consolida o constructie.

Dar cand este necesara aceasta autorizatie si cum o poti obtine? Mai jos, raspundem acestor doua intrebari, astfel incat sa stii daca e nevoie de o autorizatie pentru proiectul tau si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a o obtine.

Cand e necesara autorizatia de constructie?

Obtinerea autorizatiei de constructie este necesara daca vrei sa construiesti una dintre urmatoarele:

  • Construire, reconstruire, modificare, consolidare, schimbare de destinatie, extindere, reparare a constructiilor si a instalatiilor aferente.
  • Construire sau reconstruire, extindere, consolidare, reparare, dar si restaurare sau conservare a monumentelor istorice.
  • Constructii cu caracter provizoriu, daca nu au fost autorizate in acelasi timp cu constructia principala pe care o deservesc, precum tonete, cabine, chioscuri, firme, reclame, copertine sau pergole.

In cazul unor reparatii sau zugraveli, fie ele interioare sau exterioare, reabilitare energetica, instalatii sau constructii funerare, nu e nevoie de autorizatie de constructie, potrivit Articolului 11 din Legea nr. 50/1991.

Cum poti obtine autorizatia de constructie?

Daca te incadrezi la constructiile care necesita o astfel de autorizatie, trebuie sa te pregatesti pentru cinci etape. Astfel, va trebui:

  1. Sa obtii certificatul de urbanism de la primarie - prin acest certificat vei afla de ce acte si avize mai ai nevoie, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi autorizatia si care sunt retragerile minime de la limitele de proprietate.
  2. Sa realizezi studiul geotehnic - prin acest studiu vei afla caracteristicile si calitatea terenului pe care urmeaza sa ridici casa, care te ajuta la a calcula dimensiunea fundatiei.
  3. Sa realizezi proiectarea casei - dupa o discutie cu arhitectul si inginerii, vei definitiviza proiectul casei tale, adica, vei avea planse desenate si documente semnate de proiectanti.
  4. Sa obtii avizele necesare - vei avea nevoie de aceste avize si de acordurile de la furnizorii de apa, canalizare, electricitate, gaze si salubritate.
  5. Sa depui dosarul la primarie - dupa ce toti pasii de mai sus sunt completati, poti sa depui intregul dosar la primarie. Dupa ce vei primi autorizatia de constructie, poti sa incepi constructia efectiva, respectand proiectul tehnic.

Cat timp poti sa folosesti autorizatia de constructie?

Daca te intrebi care este valabilitatea autorizatiei, trebuie sa ai in vedere doar trei lucruri:

  • Autorizatia trebuie eliberata in termen de 30 de zile de la depunerea dosarului.
  • De la data emiterii, autorizatia are o valabilitate de 12 luni, timp in care trebuie sa incepi constructia. Din momentul in care constructia este inceputa, autorizatia este valabila pana la finalizarea lucrarilor notate in proiectul tehnic.
  • Daca in timp ce se lucreaza la constructie intervin modificari, atunci trebuie sa soliciti o noua autorizatie care sa includa si modificarile respective.

Cat costa autorizatia de constructie?

Taxele pentru obtinerea unei autorizatii de constructie se calculeaza in functie de numarul de metri patrati ai suprafetei pe care vrei sa o construiesti.

Astfel, in mediul urban, taxele pot ajunge de la 5-6 lei, pentru un imobil de 150 metri patrati, la 14 lei, pentru imobile de 1.000 de metri patrati. Pentru mediul rural, taxele sunt jumatate din cele pentru mediul urban.

Pe langa aceste sume, se adauga si 0.5% din valoarea autorizata a constructiei, urmata de 30% din cuantumul taxei, doar daca trebuie sa prelungesti valabilitatea autorizatiei.

Asadar, acestia au fost pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a obtine autorizatia de constructie a unei case. Desi la inceput poate parea un proces laborios, daca urmezi pasii din acest articol si faci lucrurile pe rand, nu ar trebui sa intampini probleme in obtinerea autorizatiei de constructie!

Sursa foto: https://pixabay.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare