Constructia casei

#acoperis casa #acoperisuri verzi #acoperisuri

Acoperisurile verzi, o alternativa eco la acoperisurile traditionale

Acoperisurile verzi, considerate a fi o alternativa eco la materiale precum tabla, tigla sau azbestul, castiga din ce in ce mai mult teren in strainatate. Pe langa faptul ca sunt prietenoase cu mediul, aceste acoperisuri arata senzational. Cine nu ar vrea sa aiba o casa acoperita cu vegetatie?

Multa lume este inca reticenta la amenajarea unui acoperis verde, de teama ca acesta sa nu afecteze structura locuintei sau de teama sa testeze un lucru destul de putin promovat in tara. Specialistii sustin ca acoperisurile verzi iti aduc o multime de avantaje, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere ecologic.
 

In ce consta un acoperis verde


Acoperisul verde este alcatuit, in cele mai multe cazuri, din strat de suport, bariera de vapori, strat de termoizolare si hidroizolare, strat de protectie si drenaj si strat de vegetatie.



Sursa foto: architizer.com
 

Tipuri de acoperisuri verzi


Neconventionale, dar atractive, acoperisurile verzi pot fi de doua tipuri: extensive si intensive. Acoperisurile extensive se caracterizeaza printr-un strat subtire de vegetatie rezistenta la frig si canicula, usor de intretinut, in timp ce acoperisurile intensive sunt destinate unor plante de dimensiuni mai mari, ce au nevoie de ingrijire speciala.



Sursa foto: schundler.com
 

Ce plante alegi pentru un acoperis verde


Plantele pe care le alegi pentru a creste pe un acoperis verde joaca un rol important in crearea unui acoperis trainic si durabil. Specialistii recomanda sa plantezi Sedum, adica iarba grasa. Este vorba despre o planta suculenta, cu crestere rapida si uniforma. Sempervivum (planta urechelnita) este si ea o varianta de luat in calcul. Ambele plante se preteaza pentru acoperisurile verzi deoarece nu au radacini foarte lungi.

Daca acoperisul casei tale este umbrit mare parte din zi, este recomandat sa alegi plante iubitoare de umbra.



Sursa foto: thehugger.com
 

Avantajele unui acoperis verde


Acoperisurile verzi reduc costurile de incalzire si racire a locuintei cu 26% si sunt de doua ori mai durabile decat acoperisurile traditionale. Instalarea unui acoperis verde nu este mai scumpa decat cea a unui acoperis obisnuit, iar costurile de intretinere a acoperisului eco sunt mai reduse, prin faptul ca materialele sunt protejate de stratul de verdeata si se distrug mai greu.

Un acoperis verde reduce gradul de poluare fonica si a aerului, izoleaza bine locuinta si diminueaza considerabil efectul de sera. Toate acestea sunt posibile datorita stratului de vegetatie. Plantele absorb o cantitate mare de apa din ploi, reducand riscul de inundatie. Apa se evapora mai usor de pe acoperis, decat de pe asfalt sau pamant.

Pe langa aceste avantaje, acoperisurile verzi se remarca si printr-un aspect estetic deosebit. Ce poate fi mai uimitor decat sa vezi iarba pe acoperisul unei case? Oricat de mult s-au straduit sa gaseasca si dezavantaje, specialistii s-au resemnat. Acoperisurile verzi par a fi solutia perfecta atat pentru reducerea cheltuielilor cu energia, cat si pentru reducerea cheltuielor cu intretinerea instalatiei.



Sursa foto: wikimedia.org
 

Acoperisurile verzi au o istorie veche


Acoperisurile verzi au o istorie de cateva sute de ani. Desigur, tehnica amenajarii unui acoperis verde a prograsat de la an la an. Primele acoperisuri verzi moderne au aparut in anii '60 in Germania, apoi s-au raspandit in tari precum Grecia, Islanda, Elvetia, Marea Britanie, Franta, Canada si Australia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului