Constructia casei

#casa de lemn # alegere casa #casa

10 motive pentru a alege o casa din lemn

Frumusetea si farmecul aparte al caselor din lemn nu poate fi contestat. Atunci cand privesti o casa din lemn, iti amintesti de locuinte stramosesti, de constructii pe structura din lemn care au rezistat testului timpului si care ofera acea impresie de camin perfect.

Dincolo de toata nostalgia pe care o declanseaza doar gandul la o casa din lemn, exista numeroase avantaje pe care astfel de locuinte le aduc pentru proprietari. Caminul perfect, acel loc pe care il denumesti "acasa", poate fi caracterizat perfect de o locuinta pe structura din lemn, care nu trebuie neaparat sa aiba o aparenta arhaica. Tehnologiile si proiectele actuale iti permit sa concepi o casa din lemn dupa propriile tale preferinte, intr-un stil modern, aliniat cu tendintele pietei.

Romanii sunt mai reticenti cand vine vorba de case din lemn, in principal pentru ca nu cunosc realele avantaje, motivele pentru care o locuinta realizata pe o astfel de structura isi merita pe deplin investitia. Treptat conceptiile se schimba si tot mai multi aleg varianta caselor din lemn. De ce ai face si tu aceeasi alegere? Iti prezentam in continuare 10 motive principale care te vor determina sa te hotarasti.

Preturile la case din lemn sunt foarte accesibile

Daca te-ai hotarat asupra unei case din lemn, probabil ai luat cea mai avantajoasa decizie din punct de vedere financiar. Bugetul nu iti va fi afectat intr-o masura atat de mare precum in cazul constructiei unei case din caramida, BCA sau placi de beton.

Materialele de constructie reprezinta primul dintre factorii care reduc costurile. Lemnul este mult mai ieftin fata de alte materiale de constructie, avand si avantajul de a putea fi gasit mult mai usor decat acestea. Cheltuiala cu achizitia materialului si transportul acestuia este mult mai scazuta, insa nu doar acest aspect caracterizeaza economia pe care o vei face daca alegi o casa din lemn.

Manopera are la randul sau costuri mai scazute, intrucat prelucrarea lemnului este un proces mult mai facil, datorita adaptabilitatii materialului. Nu va trebui sa scoti la fel de multi bani din buzunare pentru a plati echipa de constructori, materialul este la randul sau mai ieftin, iar costurile totale nu afecteaza in niciun caz calitatea si confortul constructiei.

Care ar fi o diferenta exacta, faptica, sau care ar fi suma scutita de un proprietar care alege o casa din lemn si nu una din caramida? Pentru aceasta din urma, cheltuielile totale pot sa depaseasca 50.000 euro. Aici se includ materialele, manopera, finisajele, izolatia si toate procesele prin care se aduce locuinta pana in stadiul locuibil, fiind necesara doar mobilarea si accesorizarea pentru a fi transformata in caminul perfect.

Pe de alta parte, daca alegi o casa din lemn, vei scuti chiar mai mult de 30.000 de euro din suma mentionata anterior. O casa pe structura din lemn de 55-60 metri patrati ajunge uneori sa coste mai putin de 20.000 euro, pentru a fi adusa la acelasi stadiu de "locuibil".

Lemnul este un foarte bun izolator termic si fonic

Daca ceea ce iti doresti este o locuinta in care caldura sa fie pastrata in mod eficient in timpul sezonului rece, iar vara sa fie caracterizata de racoare si prospetime in ambient, vei alege unul dintre modelele de case din lemn disponibile pe piata. Producatorii de case din lemn se intrec in oferte foarte tentante, printre ei numarandu-se si Litarh, companie ce poate sa iti ofere casa din lemn conforma cu propriile tale preferinte si exigente.

Din cele mai vechi timpuri sunt cunoscute proprietatile izolatoare optime ale lemnului. Daca mai este accesorizat, la nivel de izolatie, cu vata minerala sau bazaltica, se obtine acel plus de confort pe care oricine si-l doreste in locuinta. Consecinta directa a unei izolatii foarte bune este si reducerea cheltuielilor cu incalzirea sau climatizarea.

Pierderile de caldura sunt mult mai mici, lemnul avand un coeficient de conductibilitate termica scazut. Transferul de temperatura intre exterior si interior devine ingreunat, pentru a pastra in locuinta ambientul perfect, confortabil si potrivit cu asteptarile. In perioadele reci costurile cu incalzirea pot fi reduse cu pana la 35%, iar in sezonul estival o casa din lemn poate pastra mult mai bine un aer racoros si proaspat, reducand de asemenea cheltuiala legata de climatizare si aer conditionat.

Izolatia termica nu este insa singurul avantaj. Daca iti doresti o locuinta linistita si relaxanta, alege de asemenea case din lemn, intrucat si izolarea fonica este net superioara fata de casele construite din caramida, spre exemplu. Izolatia fonica specifica materialului lemnos poate fi completata cu sus-mentionata vata bazaltica sau minerala, care aduce de asemenea un plus pe partea de izolatie acustica. In acest fel caminul tau va fi unul linistit si ferit de zgomotele exterioare.

Timpul de constructie este notabil redus

In momentul in care te-ai hotarat sa iti construiesti o casa, poti fi descurajat de ideea ca abia dupa cateva luni sau poate chiar ani te vei putea muta definitiv. La o casa din caramida poti vedea gata in prima luna abia fundatia, apoi in alte cateva saptamani sau luni vei vedea consolidati si peretii, acoperisul si intreaga structura "la rosu".

Va mai trece un timp pana vei finaliza si toate finisajele dorite, accesorizarea si dotarea locuintei dupa preferinte, pentru a te putea muta. Acest timp este insa cu mult mai redus in cazul constructiilor pe structura din lemn.

Un exemplu este cea mai buna modalitate prin care poti fi lamurit despre rapiditatea constructiei unei case din lemn. La o suprafata utila de 55-60 metri patrati, o casa din lemn poate fi finalizata de o echipa profesionista in mai putin de o saptamana. Suna bine? Multi doar viseaza ca in maxim doua saptamani sa aiba casa ridicata si locuibila, insa acest vis poate deveni realitate daca apeleaza la case din lemn.

Casele din lemn sunt adaptabile si versatile

Constructorii dar si beneficiarii recunosc in egala masura ca o locuinta realizata pe structura din lemn aduce un plus pe partea de versatilitate si adaptabilitate. Chiar daca exista un proiect initial bine inchegat si stabilit, uneori se aduc modificari sau imbunatatiri.

Proprietarul poate sa isi doreasca o anexa la casa, ori un perete despartitor suplimentar, o camera de primire mai incapatoare sau un dormitor mai luminos. Maleabilitatea lemnului si usurinta prelucrarii acestuia reprezinta elemente ce transforma casele din lemn in cele mai adaptabile locuinte, chiar din faza de proiect sau dupa finalizarea acestuia.

Orice imbunatatire sau personalizare a spatiului locuibil este posibila, atat din punct de vedere structural, cat si al finisajelor, motiv pentru care casele din lemn cunosc o tot mai mare apreciere in randul romanilor.

Casele din lemn sunt prietenoase cu mediul

Din simpla idee a prelucrarii eficiente a lemnului cu un minimum de deseuri care pot afecta mediul inconjurator, reiese si aceasta trasatura caracteristica pentru casele din lemn.

Oricare alte materiale de constructie, indiferent ca este vorba de caramida, BCA, ciment, metal beton sau plastic, au procese mult mai complexe de prelucrare si produc mult mai multe reziduuri care afecteaza mediul inconjurator.

Casele din lemn se integreaza perfect in orice ambient si sunt in armonie ideala cu natura. Lemnul este un material regenerabil si foarte prietenos cu orice tip de ecosistem. Avantajele unei case din lemn vin de asemenea si pe partea de sanatate, intrucat intr-o astfel de locuinta nu se produce atat de mult praf precum in cazul altora, realizate din alte materiale de constructie. Inexistenta pregnanta a prafului recomanda astfel casele din lemn pentru persoanele care sufera de astm sau alte boli ale aparatului respirator.

Rezistenta sporita in cazul calamitatilor naturale

Prin structura sa elastica, lemnul ofera un plus de siguranta ca si material de constructie a unei locuinte, chiar si in caz de cutremur. Fortele seismice, vantul sau alti factori externi exercita presiune asupra unei constructii. In cazul caselor din lemn, aceasta presiune este distribuita uniform si degajata rapid, datorita elasticitatii si maleabilitatii acestui material de constructie.

Chiar si studiile realizate de specialisti confirma gradul de rezistenta superior al caselor din lemn, chiar si in caz de cutremur. Dupa zgarie-nori, casele din lemn au cel mai ridicat coeficient de rezistenta la seisme, avand posibilitatea de a rezista chiar si la magnitudini de peste 8 grade pe scara Richter.

Rezistenta la testul timpului

Chiar daca pare incredibil, unele locuinte din lemn rezista mult mai mult decat cladiri din piatra, beton sau caramida. Dovada este vizibila si palpabila, pentru cei carora nu le vine sa creada o astfel de informatie. Exista numeroase case stramosesti, manastiri si biserici care inca rezista si sunt in stare perfecta, chiar dupa 100-200 de ani.

Atat timp cat lemnul este unul de calitate si este ingrijit si tratat corespunzator, structura nu are de ce sa nu reziste. Chiar si calamitatile naturale pot fi trecute cu brio - vezi punctul anterior.

Case din lemn - un plus pentru sanatatea locatarilor

Lemnul, prin proprietatile sale, duce la o imbunatatire a intregului microclimat locuibil. Actiunea substantelor nocive din aer este minimizata, iar siguranta si sanatatea locatarilor sunt astfel sustinute.

Casele din lemn "respira" efectiv, lemnul permitand astfel pastrarea unui nivel optim de umiditate. Daca intreaga structura este bine inchegata si nu exista goluri in pereti in care s-ar putea acumula umiditate sau condens, mucegaiul, igrasia sau dezvoltarea microorganismelor cu potential periculos pentru sanatate sunt aspecte tinute la distanta.

Tinand cont de aceste lucruri, devine evidenta ideea sustinuta de toti specialistii - casele din lemn sunt cele mai sanatoase, protejeaza proprietarii de igrasie si condens si nu permit dezvoltarea bacteriilor si altor microorganisme, existand tot timpul elementul de "respiratie" a materialului 100% natural.

Este focul un pericol real pentru casele din lemn?

In aceasta privinta parerile sunt impartite. Unii considera ca lemnul este un material usor combustibil si ca o casa din lemn este mult mai predispusa la incendii decat una din caramida, beton sau ciment. Aceasta prejudecata este insa demontata, odata ce lemnul este tratat ignifug.

Un tratament ignifug aplicat corect, alaturi de proprietatea lemnului de a se pietrifica in timp, transforma casele din lemn in constructii la fel de rezistente la incendii ca si oricare altele, realizate din materiale diverse.

Chiar si expertii in asigurarile de locuinte cunosc un element de baza in cazul oricarui incendiu: peretii sunt ultimii care se aprind, focul pornind de obicei de la obiectele din locuinta, perdele sau piese de mobilier. Chiar daca peretii locuintei sunt construiti din lemn, odata ce este aplicat tratamentul ignifug, in cazul unui incendiu peretii se pot aprinde abia dupa 90 minute de expunere.

Siguranta si stabilitate - atuuri de necontestat ale caselor din lemn

O casa din lemn nu are nevoie de foarte multi stalpi de sustinere si astfel spatiul interior poate fi foarte usor compartimentat si modificat in functie de preferintele proprietarilor. Toate adaptarile pot fi facute in conditii perfecte de siguranta, intrucat nu este afectata in niciun fel structura de rezistenta.

Pe de alta parte, casele din lemn mai aduc si avantajul greutatii scazute. In cazul acestora este posibila constructia chiar si pe terenuri slabe ori nisipoase, fara a exista riscul de surpare a terenului de dedesubt.

Acest cumul de avantaje reprezinta solutia perfecta pentru orice persoana doritoare de confort, siguranta si stil practic pentru propria locuinta. Chiar daca romanii sunt inca reticenti in ceea ce priveste casele din lemn, popularitatea acestora se afla in continua crestere.

Modele de case din lemn americane, canadiene, norvegiene sau de un alt tipic au invadat realmente piata romaneasca, prezentand numeroase atuuri pentru viitorii proprietari. Mai multe avantaje ale caselor din lemn pot fi verificate chiar la societati producatoare de astfel de solutii, cum este si compania Litarh, mentionata anterior. Modelele de case din lemn sunt extrem de variate si pot fi vizualizate in cadrul portofoliului de produse, in care orice doritor poate gasi solutia potrivita pentru sine si pentru familia sa.

In cazul in care iti doresti o casa confortabila, care sa fie finalizata in cel mai scurt timp, care sa iti ofere siguranta si un maximum de spatiu ce poate fi oricand personalizat, vei alege case din lemn. Vei avea parte si de un mediu locuibil mult mai sanatos, de o casa prietenoasa cu mediul inconjurator si de un ambient perfect, pe care il vei putea denumi apoi cu incredere "acasa".

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului