Constructia casei

#vopsire electrostatica #Vopsea pulbere #vopsitorie in camp electrostatic #Analko #finisaje #vopsea

Vopsea pulbere – solutia ideala pentru finisaje perfecte

Acoperirea suprafetelor metalice cu vopsele pulbere reprezinta solutia aproape ideala de protectie si finisaj, datorita avantajelor economice, ecologice si nu in ultimul rand riscului scazut pentru sanatate pe care le prezinta.

Situate la granita dintre materialele plastice si peliculogene, vopselele pulbere prezinta o serie de performante, reprezentand rezolvarea multor probleme dificile cu care se confrunta vopsirea conventionala cu vopsele lichide.

 Ce inseamna pudrarea in camp electrostatic?

Atunci cand le spunem oamenilor despre acest tip de vopsea, majoritatea doresc sa le explicam in ce consta procesul de vopsire in camp electrostatic.

Oricare procedeu poate functiona si electrostatic. Aplicarea unuia sau altuia se face in functie de tipul si geometria pieselor, de natura pulberilor folosite si a performantelor ce trebuie realizate.

Vopsirea in camp electrostatic adesea nu este bine inteleasa in industria vopselelor si acoperirilor.

Pentru a clarifica procesul electrostatic, trebuie sa intelegem ce inseamna vopsirea in camp electrostatic si cum functioneaza, lucruri pe care ar trebui sa le luam in considerare atunci cand decidem daca sa alegem sau nu acest tip de vopsea.

Este o tehnologie de acoperire, care se face prin intermediul aplicarii unor particule uscate de vopsea prin intermediul campului electrostatic. In acest procedeu de aplicare nu sunt folosite materiale chimice periculoase- vopselele tip pulbere au un continut de VOC (Compuși organici volatili) foarte scazut si nu sunt daunatoare sanatatii.

Vopsirea electrostatica este o tehnologie superioara de aplicare a unei vopsele, sub forma de pulbere, pe suprafete metalice care sunt ulterior tratate termic, asigurandu-ne astfel o rezistenta indelungata la uzura si abraziune.

Motivul principal pentru care se prefera aceasta tehnologie este aderenta net superioara a vopselei la suprafata metalica tratata, cat si uniformizarea mult mai buna a stratului de vopsea.

Procesul de vopsire electrostatica poate produce straturi mai groase de vopsea decat procesul conventional, deoarece nu curge pe piesele vopsite si nici nu formeaza acumulari de vopsea. Astfel nu apar diferente intre suprafetele vopsite orizontal si vertical. In ceea ce priveste mediul inconjurator este important de mentionat faptul ca vopsirea electrostatica elimina foarte putini compusi organici volatili.

Vopsirea pieselor cu vopsea pulbere în câmp electrostatic asigura o calitate superiara a produsului finit, atat din punct de vedere a rezistantei mecanice, la coroziune cat si a aspectului comercial.

Se poate alege tipul vopselei, calitatea si culoarea acesteia dintr-o larga paleta coloristica.

 Avantajele utilizarii vopselelor pulbere comparativ cu vopsirea cu vopsele lichide:

  • Tehnologie de vopsire industriala ecologica;
  • Vopsirea se realizeaza fara utilizarea de solventi, diluant, ulei, nitro;
  • Eficienta foarte mare la utilizarea vopselei 99.9%;
  • Putere mare de acoperire;
  • Calitate superioara a stratului de vopsea depus pe piesa;
  • Rezistenta mare la abraziune;
  • Rezistenta mare la uzura;
  • Rezistenta mare la agenti corozivi;
  • Aspect commercial;
  • Usurinta realizarii unui proces automatizat care duce la o exploatare economica.
  • Se aplica un singur strat de vopsea spre deosebire de vopseua lichida care necesita si grund;
  • Rezistenta la impact foarte buna.

Pentru a asigura un rezultat optim, orice suprafata metalica ce urmeaza a fi vopsita electrostatic trebuie sa treaca prin 3 etape de prelucare.

Aceste calitati sunt obţinute prin aplicarea vopselei incarcate electrostatic pe elementele metalice cu ajutorul unui pistol special.

Vopsirea electrostatica-etapele cel mai importante

1. Prima etapa a procesului este pregatirea suprafetei ce urmeaza a fi vopsita( include si tratarea chimica)

Dupa o verificarea amanuntita a suprafetelor metalice, urmeaza procesul de curatare.

2. A doua etapa consta in aplicarea vopselei

Suprafetele metalice sunt vopsite cu vopsea sub forma de pulbere cu ajutorul unor utilaje special, ce confera vopselei o sarcina electrica.

Vopseaua este atrasa de elementul ce urmează a fi acoperit, incarcat si el cu o sarcina electrica, realizandu-se astfel o pelicula uniforma de vopsea.

3. Ultima etapa consta in tratarea suprafetelor vopsite


1 – dispozitiv rotire piesa; 2 – cabina aplicare pudra; 3 – instalatie evacuare aer; 4 – filtru recuperare pudra; 5 – container pudra; 6 – rezervor-dozator pudra; 7 – panou de control; 8 – pistol electrostatic.

Figura 1. Schema procedeului de pudrare in camp electrostatic

Unul din avantajele principale ale vopsirii electrostatice il reprezinta acoperirea calitativ superioara fata de modalitatile de vopsire conventionala (vopsea lichida), rezultatul fiind o pelicula dura, rezistenta la actiune mecanica( stratul de vopsea nu se crapa la indoire, nu se exfoliaza) si la factorii meteorologici.

Vopselele pulbere isi gasesc azi din ce in ce mai multe aplicatii in domenii diverse datorita performantelor peliculelor si, nu in ultimul rand, datorita avantajelor pentru sanatatea lucratorilor.

Lider in acest domeniu pe piata din Romania este Analko Aluminium Industry – www.analkoaluminium.ro, o companie cu un istoric de peste 40 de ani ce isi are radacinile in Grecia si care are o prezenta impresionanta in Europa. Compania dispune de cele mai moderne echipamente in domeniu si utilizeaza si tehnologii de ultima generatie precum o linie ultramoderna de vopsire ce foloseste vopsea electrostatica in diverse nuante si culori: Culori RAL, Paletar culori ANAGENNISI, Paletar culori EMFASI, Paletar culori PRISMA in stocul companiei exista in permanenta peste 400 de nuante de culori de cromatica si textura diferita si totodata in oferta Analko Aluminium Industry se regasesc culorile ce imita lemnul, mai multe informatii regasiti pe www.analkoaluminium.ro/sublimare/ .

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului