Constructia casei

#constructia casei #arhitectura #gotic #stiluri arhitecturale

Stilul gotic

Stilul gotic , denumit si stilul ogival, a luat nastere in a doua jumatate a secolului al XII-lea, in perioada romantica, sub influenta Cruciadelor. Arhitectura gotica a fost asociata cu catedralele si cu alte biserici din aproape toata Europa datorita contributiei masive a societatii laice, fiind creata si reprezentata de mesteri si artisti laici.


Elemente caracteristice


Doua dintre elementele caracteristice ale arhitecturii gotice sunt bolta in arc frant, sau ogiva, care este de fapt o intersectie longitudinala a doua bolte clasice ale stilului romanic si arcul de sustinere al ogivei, asa numitul arc butant.

Un al treilea element definitoriu, care apare la multe cladiri gotice, nefiind insa omniprezent, este rozeta, prezenta atat in basoreliefuri cat si in alte forme ornamentale.

Ferestrele sunt foarte numeroase, largi si inalte iar partea superioara este in forma de rozeta sau de flacara. De regula, ferestrele au geamuri multicolore (vitralii translucide).

Sculptura gotica pe fatadele bisericilor este reprezentata de statui-coloane cu siluete de regi si profeti, fete austere, trupuri fara solduri si umeri. La inceputul secolului al XIII-lea, sculptura se anima, figurile devin juvenile, vestimentatia are falduri ample.

Materialele folosite
la constructia caselor imita, in general, materia prima folosita la constructia castelelor: cu precadere caramida veche, lemnul masiv, tesaturi grele.


Cladiri si monumente cu arhitectura in stil gotic


In Franta si in Germania sunt cele mai multe biserici realizate in stil gotic. Printre cele mai cunoscute catedrale realizate in stil gotic sunt Catedrala Notre-Dame din Paris, construita in sec. al XII-lea si remaniata in sec. al XIV-lea si Catedrala din Reims, conĀ¬struita in secolele XIII-XIV. Cea din urma este vestita prin decorul ei avand cea mai impunatoare fatada principala din toata arta gotica.

In tara noastra, printre monumentele pastrate in buna stare, se pot aminti: Castelul de la Bran din secolul XIV si Castelul Corvinilor din secolul XV.

Biserici de stil gotic tarziu cu o valoare artistica mai redusa s-au construit si in Transilvania, de sasi si secui .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea