Constructia casei

#stil #arhitectura #constructie #stiluri arhitecturale

Stilul brancovenesc

In arhitectura cladirilor vechi din Romania, unul dintre stilurile cele mai impozante si mai usor de recunoscut este stilul brancovenesc. Acesta este considerat a fi primul stil romanesc. Stilul brancovenesc este in arhitectura un stil eclectic, in care sunt preluate elemente orientale, baroce, renascentiste, bizantine, valahe etc. 

Numele stilului provine de la cel al domnitorului Constantin Brancoveanu. Acest stil acopera perioada de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea (1678-1725), in arta romaneasca. In secolul al XVIII-lea stilul brancovenesc devine stil national si se extinde in Tara Romaneasca si in Transilvania. Stilul brancovenesc este considerat “primul stil romanesc” si mai este cunoscut sub numele de “stil romanesc renascentist”.
 

Elemente de arhitectura in stilul brancovenesc
 

In arhitectura, o trasatura de baza a stilului brancovenesc o reprezinta atentia pentru ornament, care are rolul de a oferi expresivitate si eleganta baroca.

Ornamentul este folosit in zonele exterioare, de vizibilitate maxima, dar si in zonele cu mai putina vizibilitate, in interior. Ornamentele sunt sculptate in piatra (ornamentele florale) sau sunt aplicate, sub forma de reliefuri in stuc. Acestea din urma au influente orientale.  Sculptura nu se face doar in piatra, dar si in lemn, asa cum sunt jilturile domnesti din lemn prelucrat artistic.

Ornamentele florale fac parte din motivele vegetale generale, in care se intalnesc flori precum floarea-soarelui, fructe precum strugurii sau tulpini precum vrejurii.

Din punct de vedere arhitectonic, in stilul brancovenesc se pastreaza un echilibru intre ornamentarea excesiva si simplitate.

Alte elemente des intalnite in arhitectura brancoveneasca sunt logiile, galeriile, pridvoarele. Acestea sunt folosite in arhitectura ca forme monumentale, care trebuie sa se impuna de la distanta. Pridvorul deschis este un element specific al stilului brancovenesc.
 

Cladiri si monumente cu arhitectura in stil brancovenesc
 

Unul dintre cele mai reprezentative monumente il reprezinta Palatul Mogosoaia , care dateaza din 1702. Mitropolia Romanie si biserica Sfantul Spiridon din Bucuresti, precum si manastirile din tara Govora si Hurezu sunt exemple de arhitectura brancoveneasca. Palatul de la Mogosoaia si cel de la Potlogi sunt singurele palate brancovenesti ramase in Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea