Zidariile din piatra artificiala arsa sunt folosite de zeci de ani in constructii insa nu s-au demodat inca. Materia prima pentru acest tip de zidarie, denumita si „ caramida arsa” este argila si nisipul cuartos presate in matrite regulate si arse la temperaturi foarte mari. Calitatea zidariei depinde in mod direct de calitatea acestor materiale dar si de conditiile de executie.Descriere


Piatra artificiala arsa se gaseste pe piata sub o varietate de forme si dimensiuni.
Astfel, exista caramizi pline sau realizate cu goluri verticale sau orizontale, in functie de destinatia acestora.


Cum se monteaza


Cea mai raspandita solutie pentru construirea unui zid din piatra artificiala arsa este fixarea cu mortare de var, var- ciment si ciment sau cu lianti pe baza de rasini epoxidice.

De asemenea, caramizile artificiale pot fi fixate cu piese metalice de legatura sub forma unor placute sau scoabe metalice care sunt asezate in spatiile speciale prevazute pe suprafata caramizilor.

Pentru o sisiguranta mai mare se foloseste o combinatie intre aceste solutii astfel ca pietrele sunt fixate intre ele atat cu sisteme speciale cat si cu mortare.


Aspecte calitative importante


Este foarte important ca mortarul sa fie repartizat cat mai uniform si sa nu prezinte variatii mari de volum dupa intarire.  In cazul in care folosesti un material de calitate vei observa ca acesta va forma o pelicula ce va imbraca in totalitate granulele de agregate. De asemenea, modul in care sunt executate lucrarile si implicit seriozitatea executantului are o influenta majora asupra rezistentei zidului.

  •   2011-06-17
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Pancreatita acuta la caine

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii