Constructia casei

#panou solar fotovoltaic #electricitate #constructii #instalatii

Panourile solare fotovoltaice

Panoul solar fotovoltaic reprezinta o latura de baza in viitorul producerii de energie electrica. Desi preturile unei instalatii de acest gen sunt foarte ridicate (peste 3000 de euro), materia prima - energia solara - este gratuita si nelimitata. Panourile performante, de ultima ora, asigura captarea energiei solare noaptea sau in zilele fara soare.



Cum functioneaza


Panoul fotovoltaic transforma energia solara in energie electrica. Sistemul prin care acest lucru se realizeaza este unul ce necesita cunostinte avansate in domeniul fizicii si al chimiei. PanoGhid iti ofera informatii complete cu privire la tipurile de panouri solare si la modul de functionare:  monocristaline (cele mai eficiente dar si cele mai scumpe), policristaline (cele mai utilizate), amorfe (ideale pentru ambarcatiuni si mijloace de transport).


Este important sa stii ca energia astfel obtinuta o poti folosi pentru alimentarea electrocasnicelor din locuinta ta, pentru iluminatul casei si al gradinii, pentru incalzirea apei (boiler) etc.

La fel ca si in cazul panourilor solare pentru incalzire a apei, cele fotovoltaice sunt conditionate de climatul si de zona in care este asezata casa. Orientarea cladirii, media de temperatura, anotimpul si climatul zonei sunt factori decisivi ai randamentului unui panou solar.

Pentru a determina potentialul casei tale in acest sens, apeleaza la un specialist pentru realizarea unei evaluari amanuntite si pentru estimarea valorilor inregistrate in zona in care locuiesti.


O instalatie solara de acest tip contine:

- panouri fotovoltaice ;
- regulatorul de incarcare a acumulatorilor;
- acumulatori;
- invertor, ce tranforma curentul continuu DC in curent alternativ AC, necesar consumatorilor casnici.



Ce alegi? Cat platesti?


Cel mai bun mod de a stabili un pret pentru panouri solare este de a imparti pretul pe care compania il are, la cantitatea de wati pe care sisteul o ofera. De exemplu, daca o companie ofera spre vanzare un sistem solar de 130wati la un pret de 600 dolari, atunci 600/130 = 4,62. Asta inseamna ca pretul lor pentru un watt este de $ 4.62.”, explica specialistii.


Momentan, in tara noastra, aceste panouri au un pret foarte ridicat. Estimativ, investitia va fi recuperata in cel putin 10 ani de la montare. Pretul unei instalatii solare mici – medii porneste de la 3-4 mii euro si urca pana la cateva zeci de mii. Panourile solare fotovoltaice pot fi utilizate atat pentru cladiri cat si pentru autoturisme, rulote, iahturi si ambarcatiuni. Un astfel de panou va alimenta cu succes aparatura electrica portabila.

Firma Sunergizer aduce pe piata din Romania sisteme performante de panouri solare fotovoltaice. Pentru detalii tehnice si preturi exacte accesati siteul firmei.
Panourile solare pot fi folosite simultan cu centrale eoliene . Iata varianta propusa de firma Intergreen cu pretul de 2000 RON.
Proiectul Energeia este imaginea comunitatii ecologistilor din Roamania . Poti gasi informatii despre metodele de economisire a energiei, energie alternativa: centrale eoliene, tipuri de panouri solare, energie geotermala etc. Comunitatea propune de asemena si siteul panourisolare.org cu informatii compete in domeniu.
 


Potentialul panourilor solare



In tarile occidentale aceste panouri sunt racordate la reteaua principala de energie electrica. Astfel, in zilele calduroase si insorite caldura acumulata va fi folosita pentru consumul locuintei tale, iar surplusul va fi cedat centralei principale.

In acest mod ajuti la producerea de energie electrica gratuita, iar cifrele de pe contuarul tau vor incepe sa scada. Iarna sau noaptea, cand panourile solare nu produc suficienta energie electrica pentru a acoperi necesarul intregii case, sistemul va folosi curent din reteaua principala.

O alta varianta ar fi acumulatorii. Acestia se incarca din surplusul de energie si intra in functiune in cazul depasirii energiei produse de panouri in perioada respectiva.

Iata de ce in aceste tari panourile solare nu mai ridica semne de intrebare, ele devenind obligatorii in construirea unei case. De altfel, cumparatorii sunt foarte interesati de metodele alternative de incalzire de care casa respectiva dispune. Lucrul acesta a fost exploatat si dezvoltat, astfel incat s-au realizat harti care arata intensitatea soarelui si temperatura medie anuala in anumite zone ale tarii. Producatorii se orienteaza in functie de aceste repere in selectarea zonelor de investitii.


Scapa de pierderile de caldura ale casei tale



Probabil ca vrei sa iti montezi un sistem de energie solara pentru reducerea costurilor energiei electrice utilizate in casa. Pentru a realiza acest lucru cu succes este bine sa pornesti un intreg proces de recalculare a consumatorilor si de reabilitare a pierderilor.

Inainte de a achizitiona un sistem de panouri solare, este bine sa ai in vedere cateva aspecte cu privire la casa ta si la consumul si pierderile de energie produse. Afla mai intai ce poti face in cazul in care caldura casei tale se pierde in mod necontrolat. Pot fi de vina peretii, izolarea acestora, anumite spatii ascunse ce comunica cu exteriorul. Asadar scapa de pierderile de caldura.

Un alt lucru indicat este sa revizuiesti consumul produs de aparatele electrocasnice folosite frecvent. Frigiderul este consumatorul permanent al locuintei, masina de spalat participa considerabil la factura de energie electrica la fel ca si televizorul sau calculatorul. Renunta la vechiul frigider in favoarea unuia nou cu clasa energetica A++ - cea mai mic consum. Limiteaza timpul in care calculatorul functioneaza dar nu este folosit de nimeni si, cel mai important, inlocuieste becul clasic cu cel economic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului