Constructia casei

#casa luminoasa #iluminare casa #certificat #certificat energetic

Cum sa ai o casa luminoasa

In general o casa eficienta energetic se considera a fi una cu ferestre cat mai mici si cu o geometrie cat mai compacta. Ferestrele mici duc insa la o iluminare naturala pe timpul zilei destul de redusa, iar daca ele sunt aferente unor spatii mari, se poate constata ca e nevoie de iluminare artificiala suplimentara in momentele de inceput si de sfarsit ale zilei, cand, in mod normal, nu ar fi fost necesara.


Lipsa unui aport suficient de lumina naturala pe perioada zilei poate crea pe termen lung disconfort psihic si lipsa de concentrare.

O solutie pe care o recomandam pe zona de sud a cladirilor, acolo unde efectul de sera este maxim, solutie care ar putea sa elimine aproape complet o astfel de problema, este aceea de a avea ferestrele pozitionate sub umbra unui element atent pozitionat.

Aici nu ne referim la a prevedea obloane, ruloruri sau parasolare aplicate direct pe exteriorul ferestrelor, deoarece, practic, am obtura vizibilitatea spre exterior si deci am reduce lumina naturala de care omul are nevoie pe timpul zilei.

Solutia consta in a prevedea un element contructiv care sa se afle la partea superioara a ferestrelor si care sa fie perpendicular pe fatada, astfel incat sa lase o umbra purtata peste fereastra, atunci cand lumina solara este la orele de maxima intensitate.

In general daca ai ferestrele orientate spre sud, in Romania, care se afla la paralela de 45 de grade, razele soarelui la ora pranzului vor avea o inclinatie de 45 de grade. Ca atare acest element care va crea umbra pe ferestre este recomadat sa iasa in afara ferestrei pe o distanta egala cu inaltimea acesteia. Practic vei beneficia de lumina naturala dar fara a obtura vizibilitatea mediului inconjurator si fara a avea raze solare directe in casa, raze care ulterior sa creeze efecte de sera nedorite. Iarna, din cauza miscarii de revolutie a pamantului, razele solare vor avea o inclinatie diferita, astfel incat, la orele pranzului, ele vor putea patrunde in casa chiar daca avem acel element de umbrire - fenomen de dorit, intrucat iarna intensitatea luminii solare este atenuata, nu deranjeaza, iar putina caldura suplimentara creata este benefica pe un astfel de anotimp.

Aceasta solutie iti permite sa ai suprafete vitrate mari, ferestre care eventual pot ajunge pana pe pardoseala, dar totusi sa pastrezi o camera la o temperatura acceptabila vara.

Din punct de vedere al naturii elementului care creeaza umbra necesara, acesta poate fi generat direct de geometria unui planseu de la nivelul superior care poate fi gandit sa iasa in afara ferestrelor de la etajul inferior (in consola). Daca nu doresti o astfel de solutie, poti opta pentru amplasarea unor copertine speciale, care sa se monteze si care sa se extinda deasupra respectivelor ferestre atunci cand utilizatorul considera ca este necesar (cele doua solutii sunt prezentate in pozele de mai jos)

Impactul razelor solare asupra ferestrelor este unul foarte important, el afectand confortul utilizatorului cat si consumul energetic, care se masoara prin intermediul unui certificat energetic. Acesta se poate elibera inca din timpul proiectarii unei case si este un act obligatoriu la receptia acesteia de catre clientul cumparator. Firmele specializate in domeniu, precum Reflex Arhitecture, va pot oferi atat consultanta cu privire la aceste aspecte, cat si serviciul de eliberare a unui certificate energetic la pret foarte bun!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea