Constructia casei

#mesteri #constructia casei #protectie

Cum arata echipa ideala de mesteri? Ghidul gazdei pentru protectia la lucru

Daca pe timpul iernii grija principala a fost deszapezirea aleilor si al acoperisului, odata cu incalzirea vremii se schimba prioritatile. Pentru mesterii prea entuziasti, de la curatenia usoara de primavara se poate ajunge la varuirea intregii case, reamenajarea mansardei sau a intregii curti. Totusi, operatiunile de amploare precum constructia unei case necesita o echipa de mesteri dotati adecvat cu echipamente de protectie. Pe langa scopul evident de a proteja lucratorii de accidentari, echipamentul de protectie asigura o eficienta sporita la lucru, cu intarzieri minime la realizarea lucrarii.

Cum ne asiguram ca muncitorii sunt echipati adecvat? In primul rand, totul depinde de activitatea prestata.

Protectia capului

In general, casca de protectie este obligatorie la lucrarile de constructii, iar pentru lucrul la inaltime este recomandata o casca de protectie cu cozoroc cat mai scurt, pentru a creste vizibilitatea. Ochelarii de protectie sunt versatili, aparand ochii de aschii, praf si scantei. Pentru un plus de protectie, ochelarii tip goggles cu ventilatie indirecta asigura o bariera eficienta si la fum, vapori sau chimicale iritante.

Munca pe santiere implica, de obicei, expunerea la praf, vopsea si alte particule aeropurtate care pot dauna serios sanatatii respiratorii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pulberile cu continut de siliciu precum cimentul, mortarul sau calcarul pot pune probleme serioase lucratorilor, de aceea se recomanda folosirea unei semimasti de protectie cu factor de protectie FFP1 sau FFP2. Cel mai inalt grad de protectie, FFP3, este destinat lucrului in medii cu concentratii mari de praf daunator, fum, spori de mucegai sau agenti patogeni.

Protectia corpului

Pentru multi mesteri, aspectul echipamentului de protectie este un factor destul de important la alegerea uniformei; desi nu este esential, o garderoba asortata poate da un look profesionist intregii echipe. Totusi, dincolo de aspectul exterior, compleurile sau pantalonii si jachetele de protectie din aceeasi gama asigura protectia integrala a corpului. Cand vine vorba de munca in constructii sau amenajari, fie ca discutam despre salopete, jachete sau combinezoane integrale, rezistenta la abraziune si efort sustinut este esentiala. Pentru munca pe timpul verii, pantalonii scurti din tercot rezistent sunt o alegere excelenta, in special daca dispun de buzunare generoase si gaici pentru uneltele de mana.

Si pentru ca munca pe santier este in mare parte manuala, manusile de protectie trebuie sa fie tot timpul la indemana. Ca si la celelalte echipamente de protectie, putem sugera o sumedenie de modele, adecvate pentru orice operatiune. Clasicele manusi combinate din piele de porc sau bovina sunt ideale pentru munca in constructii, fiind flexibile si rezistente la abraziune. Manusile de protectie din fibre sintetice sunt din ce in ce mai populare: combinatia de fibre de Kevlar, Dyneema, Lycra si straturile protectoare din nitril sau latex asigura atat flexibilitatea, cat si rezistenta crescuta la lucru. Manusile anti-vibratii sunt recomandate pentru lucrul cu ciocanul rotopercutor si alte unelte de mare putere.

Protectia picioarelor

Evident, nicio uniforma de lucru nu ar fi completa fara perechea potrivita de incaltaminte de protectie: bocancii cu bombeu si lamela anti-perforatie sunt ideali pentru munca in constructii. Majoritatea perechilor de incaltaminte de protectie ofera o rezistenta crescuta la contactul cu hidrocarburi sau suprafete incinse, absorbitor de socuri in calcai si fete impermeabile. Daca bocancii imblaniti sunt ideali pentru munca in sezonul rece, sandalele de protectie cu bombeu pot oferi confortul atat de necesar pe timpul verii.

Indiferent de amploarea proiectului, o divizie de mesteri bine echipati poate face fata cu brio oricarei provocari. Ce putem face noi, ca si gazde? Pentru o munca facuta cu drag si spor, o bautura racoritoare sau o cana de ceai fierbinte pe timpul iernii poate face minuni. Pentru o munca facuta cu cap, alcoolul este de evitat, cel putin pana la terminarea proiectului. Pana atunci, spor la lucru!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare