Constructia casei

#living #avantaje #costuri #fundatie #casa pe teren in panta #costuri suplimentare

Construirea casei pe un teren in panta: 5 aspecte esentiale

Construirea unei case pe un teren in panta are avantajele sale estetice, dar reprezinta un proiect complex, ce implica detalii si costuri suplimentare fata de o casa de pe o suprafata obisnuita.

Iata 5 aspecte esentiale in construirea unei case pe un teren in panta:

1 Cumpararea terenului in panta

Daca urmeaza sa cumperi un teren in panta pentru a-ti construi casa, negociaza pretul, propunand o suma mai mica de bani. Sunt mai putine persoane dornice sa inceapa un proiect pe un teren inclinat, lucru care este in avantajul tau.

2 Asezarea casei pe terenul inclinat

Un teren in panta pune probleme la turnarea fundatiei si asezarea casei. Este posibil, de exemplu, ca din cauza inclinarii terenului sa fie necesara schimbarea caii de acces de la strada sau regandirea compartimentarii casei, astfel incat constructia sa fie bine proportionata.

3 Sistemul de scurgere a apei

O casa construita pe o latura a unui deal trebuie sa aiba un sistem foarte bun de colectare a apei si o fundatie solida. In caz contrar, apa scursa de pe varful dealului poate inunda curtea si surpa fundatia.

In schimb, o casa construita pe varful terenului inclinat nu prezinta risc de inundatie, insa trebuie construita pe o suprafata solida, unde nu exista risc de alunecari de teren. Consolidarea se face printr-un zid de sprijin sau terasare.

4 Functia estetica a unei case pe teren in panta

Terenul in panta are avantajul de a pune mai bine in valoare constructia, aceasta avand un aspect diferit pe fiecare fatada si dinamic, ca urmare a diferentelor de nivel. O casa pe un teren inclinat poate avea, de exemplu, un living cu multa lumina naturala, cu deschidere spre o vale, asigurand o panorama deosebita.

5 Costurile unei case pe un teren inclinat

O casa construita pe un teren in panta implica mai multe cheltuieli decat una asezata pe o suprafata plata din cauza lucrarilor suplimentare precum studiul geotehnic, consolidarea terenului, construirea fundatiei in functie de inclinatia terenului, transportul materialelor, organizarea santierului etc. Specialistii sunt de parere ca o casa pe un teren in panta costa cu cel putin 10% mai mult decat una pe un teren orizontal.


Sursa foto: homebuilding.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea