Constructia casei

# rezervoare de apa #fose septice

Cele mai importante avantaje si dezavantaje ale foselor septice

Rezervoare etanse amplasate subteran, fosele septice au rolul de a colecta apele menajere din locuinte, de a retine materii solide si deseurile plutitoare si, nu in ultimul rand, de a distruge in mare parte elementele poluante concentrate in apele uzate. In ceea ce priveste volumul de epurare, despre fosele termice se poate spune ca au capacitati limitate. In orice caz, in foarte multe situatii si mai ales atunci cand constructia este amplasata intr-o zona in care nu exista un sistem central de epurare a apelor uzate menajere, se decide pentru fose septice.

Oferta pentru bazine si rezervoare de apa pe piata de profil nu este limitata, ceea ce presupune ca acestea pot fi comandate dupa ce se face o minima cercetare in urma careia sa rezulte criteriile care aduc un plus unei anumite oferte. Este important sa se noteze ca in proiectarea unei fose septice se tine cont de consumul de apa specific cladirii in cauza.

Similar oricarui sistem, fosa septica are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Avantaje ale foselor termice

Lista avantajelor pe care fosele septice le au pentru o locatie, de orice timp ar fi aceasta, nu este limitata, insa intre cele mai importante sunt incluse si urmatoarele:

 • Fosele septice sunt usor de montat;
 • Materialele din care sunt proiectate si reparate fosele termice sunt accesibile pe piata locala. De fapt, fosa septica poate fi executata din beton, fibra de sticla sau din polietilena;
 • In situatia in care sunt utilizate corect, fosele termice nu impun probleme legate de miros urat;
 • Fosele septice sunt durabile in timp. Rezervoarele au o durata de viata de 10-15 ani;
 • Avand in vedere ca se amplaseaza subteran, fosele termice nu necesita un spatiu considerabil ce poate fi utilizat in alte scopuri utile;
 • Fosele septice nu impun necesitatea consumului de energie electrica.

Pe langa avantajele mentionate anterior, este necesar sa se aminteasca si pretul redus, atat pentru investitie, cat si pentru operare si intretinere.

Dezavantaje ale foselor termice

Cum nu exista sistem perfect, nici fosa septica nu face nota discordanta si, pe langa avantaje are si cateva dezavantaje:

 • Spre deosebire de un sistem de toaleta uscat sau de un sistem de compostare, o fosa septica este mai costisitoare;
 • In scopul transportului deseurilor in unitatea de tratament este utilizat un volum constant de apa;
 • Curatarea manuala a fosei septice de impuritati si reziduuri impune riscuri pentru sanatate. Pe de alta parte, curatarea mecanica (purjarea mecanica -vid) se poate dovedi destul de costisitoare;
 • Fosa septica nu se dovedeste o optiune buna pentru zonele predispuse la inundatii, ci doar in zonele cu masa redusa de apa.

In final, neglijarea intretinerii fosei septice poate atrage probleme serioase, insa toate acestea pot fi preintampinate prin urmatoarele actiuni:

 • Cel mai important este ca proprietarul sa nu scape din vedere ca fosa trebuie vidanjata cel putin la 12 sau 18 luni;
 • Pe de alta parte, in toaleta sau chiuveta nu trebuie sa se arunce elemente care nu sunt biodegradabile.

Advertorial

 •   2017-05-25
 •  

Articol scris de

Comunicate de Presa

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.