Constructia casei

#diluanti #folosire #vopsire #acetona #apa #curatare #kerosen #toluen

Ce trebuie sa stii despre diluanti

In lucrarile de zugravire, vopsire sau curatare, diluantii sunt substante esentiale, care fluidizeaza vopselele si ajuta la indepartarea petelor de grasime. Descopera mai jos care sunt tipurile de diluanti si cum sa le folosesti!

Ce sunt diluantii

La lucrarile de zugravire sau de vopsire sunt necesare anumite substante lichide, ce subtiaza si fluidizeaza vopselele: diluantii. Scopul diluantilor nu este de a schimba compozitia chimica a unei substante, ci doar de a o subtia. Uneori, diluantii poti fi si substante gazoase sau solide, in care se pot dizolva alte substante.

Procesul de solubilitate este de diferite grade, in functie de raportul de dizolvare si temperatura la care are loc procesul. Printre cei mai comuni diluanti se numara apa, kerosenul, benzenul, acetona si toluenul.

Care sunt tipurile de diluanti

 Diluant pentru vopsele poliuretanice. Acest tip de produs este destinat reglarii vascozitatii de aplicare a emailurilor, lacurilor, vopselelor si grundurilor pe baza de rasini poliuretanice in solutie. Ajuta la pastrarea tuturor proprietatilor vopselelor poliuretanice, in special a luciului, care pot fi compromise la utilizarea de produse necorespunzatoare. Se mai foloseste si pentru curatarea instrumentelor de lucru, precum pensule si trafaleti, si pentru petele provenite din stropirea accidentala cu vopsele compatibile cu acest tip de diluant.

Diluant pentru vopsele epoxidice. Este un tip de produs realizat dintr-un amestec de mai multi solventi organici, destinat reglarii vascozitatii de aplicare a lacurilor si vopselelor pe baza de rasini epoxidice.

Diluant pentru vopsele alchidice. Acest tip de diluant este destinat reglarii vascozitatii vopselelor folosite pentru suporturi de lemn, metal si zidarie.

Cum se folosesc diluantii

Pentru subtiere, diluantul se adauga in vopsea in cantitati mici, amestecandu-se continuu pana la obtinerea consistentei dorite. Diluarea se face in raport de 3/1 intre vopsea si diluant.

Pentru a curata si intretine uneltele folosite la zugravit, acestea trebuie curatate imediat dupa folosire. Se indeparteaza in prealabil stratul de vopsea, dupa care ustensilele se introduc intr-un recipient cu diluant. Se clatesc apoi cu apa si detergent.

Suprafetele metalice se curata cu o carpa inmuiata in diluant, care va curata rapid petele de grasime sau rugina.
 
 
Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului