Constructia casei

#zidarie #bca #constructii #amenajare

BCA

BCA-ul sau Betonul Celular Autoclavizat este unul dintre cele mai utilizate materiale de constructiii din tara noastra. Si acest lucru pentru ca are performante structurale si caracteristici tehnice superioare. Poate fi folosit pentru structurile de zidarie ale diferitelor tipuri de constructii – locuinte sau structuri multietajate, in combinatie cu betonul armat.



Descriere


BCA-ul este un amterial de constructie natural, obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si generator de gaze. Ulterior, BCA-ul este supus unui tratament termic in autoclava la presiune si temperatura ridicata. Este caracterizat prin greutate volumetrica mica, rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, intindere si incovoiere, capacitati izolante termice si fonice de exceptie.


Calitatile BCA-ului


Izolatia termica, rezistenta la foc sau rezistenta la cutremure sunt caracteristici importante ale sistemelor din BCA. De asemena, este bine sa stii ca BCA-ul contine un numar foarte mare de pori de aer minusculi, astfel ca are o densitate scazuta si impiedica transferul termic in exces. Datorita acestei caracteristici, blocurile de bca nu absorb apa in profunzime si nu isi modifica in timp proprietatile mecanice si termoizolante. Peretii "respira" si se previne aparitia condensului.

In plus, in cazul in care folosesti BCA modern, nu mai este necesara termoizolatie suplimentara, datorita excelentei capacitatii de izolare termica. Astfel Acest avantaj se traduce in mod direct in beneficii din punct de vedere al economisirii financiare.

Un alt aspect important este acela ca, in general, BCA-ul se livreaza paletizat si poate fi taiat cu scule simple.

BCA-ul asigura o excelenta protectie impotriva incendiilor astfel ca poate fi folosit ca zid de protectie impotriva raspândirii incendiilor. Un zid de protectie ar trebui sa reziste la foc pâna la 4 ore, dar testele arata ca un zid de BCA de 15 cm grosime isi mentine capacitatea de izolare, etanseitate, rezistenta si stabilitatea pana la 7 ore la foc intens. In plus, BCA-ul nu emana fum si gaze toxice.


Zidaria din BCA


O casa construita cu BCA se ridica mult mai repede fata de caramida. Si acest lucru pentru ca blocurile de BCA sunt mai mari decat caramida, dar si mult mai usoare, reducand efortul constructorilor.

De asemenea, in caz de nevoie, peretii din BCA ot fi daramati foarte repede.

Pentru a putea obtine un perete de calitate superioara, trebuie sa folosesti un mortar adecvat. Datorita evolutiei tehnologice, astazi exista mortar de calitate ce nu trebuie sa aiba o grosime mai mare de 1 - 3 mm.

Etapele principale in prelucrarea si punerea in opera a blocurilor de zidarie sunt standard, indiferent de BCA-ul ales. Primul pas este realizarea amestecului de mortar in pat subtire. Se taie blocurile de BCA la dimensiunea potrivita daca este cazul cu ajutorul unui ferastrau cu lama vidia. Zidirea, incepand cu cel de-al doilea rand de BCA, se va realiza folosind mortar in pat subtire.

Aplicarea mortarului se face cu o mistrie dintata speciala, care are ca rezultat folosirea rationala a materialului si o aplicare ingrijita, fara pierderi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului